Харчувальний колапс: як довго діти на Рівненщині не зможуть обідати в школі?

Харчувальний колапс: як довго діти на Рівненщині не зможуть обідати в школі?
0
Харчувальний колапс: як довго діти на Рівненщині не зможуть обідати в школі?

З 1 вересня у всіх школярів розпочалось навчання за програмою Нової Української школи. Новенькі парти, книги, але.. школярі на Здолбунівщині залишилися без харчування. Сайт "ВСЕ" розбирались, чому одні райони можуть нагодувати дітей, а інші все ще розв`язують проблемні питання.

В інформаційній кампанії Міністерства охорони здоров`я зазначено "Забезпечення харчуванням дітей в школах - це відповідальність органів місцевого самоврядування. Міністерство охорони здоровʼя України розробляє норми, відповідно до яких місцева влада повинна забезпечити харчування учнів." Тобто, місцева влада ПОВИННА забезпечити дітей нормальною їжею у школі. Втім, не усі місцеві органи самоврядування почули вимогу і виконали її. Відтак, діти на Здолбунівщині вже другий місяць в школах обходяться "батьківськими сухпайками". 

Згідно з нормами, 6-річним першокласникам для активного життя необхідно вживати 1800 ккал на добу, а дітям 7-10 років - 2100. З 11 років добові потреби у для дітей різної статі відрізняються: хлопчикам та юнакам треба дещо більше енергії, аніж дівчаткам і дівчатам. Усі норми харчування читати тут: До школи: здорове харчування школярів

Як стало відомо, у Здолбунівському районі, харчування було передано в руки приватних підприємців, які відмовились від співпраці зі школами, мовляв, збиткова справа. Адже окрім податків, заробітної плати, витрат на продукти підприємці змушені сплачувати і оренду столової. Саме тому і виник "харчувальний колапс". Підприємці відмовились надавати свої послуги у школах, а домовитись і вмовити їх, як це робили минулого року, владі не вдалося.

Однак, як виявилось у Рівненському районі в руки приватників харчування взагалі не передавали і саме тому мають чи на найнижчу вартість шкільного обіду в Україні. 

 

 

"Все залежить від чітко прописаної програми. Якщо все вірно прописати, то діти голодні не будуть. У нас власні їдальні, які ми зберегли до сьогодні. Ми платимо кошти з районного бюджету штатним кухарям, доповнюємо матеріальну базу: холодильники, плити, посуд тощо. Тому ми пропонуємо собівартість харчування без націнки - 9 гривень за гарячий повноцінний обід, це можливо найнижча ціна не лише в області, а й Україні. Також на сесії районної ради була прийнята програма "Дитяче харчування" в рамках якої, районний бюджет забезпечує годування малозабезпеченим дітям, сиротам, переселенцям з окупованих територій і тд". - зазначив начальник відділу освіти РРДА Олександр Набочук. 

Також начальник відділу освіти додав, що кількість штатних кухарів залежить від кількості учнів й з ними працює ще підсобний працівник.

Втім, у Рівному система така, як у Здолбунові. Тут підприємець орендує їдальню, та бере всю відповідальність на себе. Тобто, вони не утримують кухарів та підсобних працівників і ціни за обід є більшими ніж 9 гривень. Однак, у Рівному проблем з харчуванням немає тому, що велика є кількість підприємців і достатньо велика кількість батьків, що готові платити за повноцінне харчування реальну вартість обіду.

Однак, як запевняють здолбунівські чиновники - ситуацію вони вирішують, щоправда, вирішують вже більше місяця і ніяк до кінця вирішити не можуть. Щодо харчування в селах ситуація взагалі, здається не владнається:

 

"Наразі тривають останні погоджувальні формальності, чекаємо дозвіл санстанції, далі - затвердження меню. І я можу обережно сказати, що у листопаді, якщо не виникне ніяких форс-мажорів, харчування у міських закладах освіти розпочнеться. Важче зі школами у сільській місцевості, адже основна проблема - знайти підприємця, який готовий харчувати дітей. По місту підприємця ми знайшли, а от для сільських місцевостей - продовжуємо пошуки",- коментує голова РДА Сергій Кондрачук.

На Здолбунівщині вирішили гроші віддавати на їх думку пріоритетніші справи, як ото ремонти в школах і виділили кошти на те, аби батьки не здавали благодійних внесків. Як зазначає голова РДА Сергій Кондрачук його команда працює:

"Наша команда працює над вирішенням усіх проблемних питань, у тому числі над справді надважливим питанням забезпечення харчування в освітніх закладах району. За останні три роки, коли при владі в районі ми, у школах Здолбунівщини замінено чи реконструйовано більше десяти котелень, за кошти районної казни замінено на енергозберігаючі сотні вікон, відремонтовано чимало спортзалів, утеплено фасадів, замінено покрівель, ми ініціювали та профінансували програми, які є далеко не в кожному районі і яких на Здолбунівщині раніше ніколи не було. Наприклад, програму підтримки обдарованої молоді. Цей список зроблених справ можна довго продовжувати. Звичайно, в освіті, як і в інших галузях, лишається чимало проблем, насамперед через те, що до 2015 року галузь фінансувалась досить «скромно»."

Однак, питання харчування в школах Здолбунівщини піднімається вже не перший рік і чому ризики лишити дітей, на цілий день, без повноцінного харчування не враховувались раніше - не відомо. Втім, сподіваємось, що влада і команда врахує проблему і найближчим часом діти зможуть придбати здорову повноцінну їжу. 

 

 




Головне фото ілюстративне, Олександр Набочук - фото з особистої сторінки, Сергій Кондрачук - Чарівне.Уляна Супрун, МОЗ України. 

0
Політика Наука і технології
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі