Школа або гроші: Як рівненські депутати оптимізовували освіту?

Школа або гроші: Як рівненські депутати оптимізовували освіту?
0
  • Школа або гроші: Як рівненські депутати оптимізовували освіту?
  • Школа або гроші: Як рівненські депутати оптимізовували освіту?

Довгі обговорення, жваві дискусії та шалена напруга. Сьогодні під час сесії Рівненської районної ради вирішували долю Заріцької та Іваницької ЗОШ, що на Рівненщині. Все тому, що їх мали реформувати в філії початкової освіти Малошпаківського ліцею. Підставою для такого рішення стала необхідність економно витрачати кошти платників податків. Що ж викликало палкі дискусії серед депутатів - розбирались сайт "ВСЕ".

Нині в Україні триває процес реформ. Тобто, вивчаються питання доцільності витрат фінансів в тій чи іншій сфері. Те саме відбувається і в освіті. Економісти вивчають потребу утримання великих шкіл та можливість їх об'єднань у разі неповного заповнення учнями. Так сталось і з Заріцькою ЗОШ. 34 учні навчаються в школі, на яких приходиться 17 працівників школи. В певних класах навіть навчається по 1 учню. Згідно розрахунками витрати на одного школяра становлять 40 000 гривень. 

Опорний заклад Малошпаківський ліцей

Ключовою метою рішення районної ради мало бути створення Малошпаківського ліцею з філіями початкової освіти у Заріцьку та Іваничах. Тобто в цих селищах лишається школа, але лише з першого по четвертий клас. Старших діток в перспективі мав возити автобус. Втім, селяни обурились цим фактом, адже скаржаться на жахливий стан дороги.

 

 

"Хай об'єднують, але там немає дороги. Це не економія, адже нашу школу закриють. Бо я наприклад маю двох діток. Як це так старший буде навчатись в одній школі, а менший в іншій. Та і водити 4 кілометри по болоту я не зможу дитину," - коментує членкиня батьківського комітету пані Мирослава. 

Мешканці були переконані, що згодом їх школу можуть взагалі зачинити, а належних умов для цього немає. Тобто, ключовими вимогами було спочатку ремонт дороги, автобус, робота вчителям і вже тоді оптимізація їх навчального закладу.

"Бонуси" за "непопулярні" рішення 

Незважаючи на спротив громади, очільник району Володимир Пилипчук керується розрахунками і перспективами, лобіюючі рішення про оптимізацію. Все тому, що у разі приведення у відповідність мережу шкіл, громада району отримає додаткові шалені гроші на розвиток, які можуть задовільнити вимоги громади.

Майже півтора мільйони гривень мало бути виділено з обласного бюджету у разі оптимізації цієї школи. Їх можна було б використати на шкільний автобус, або ж на розвиток опорного ліцею. Також за лобіюванням адміністрації цьогоріч мали почати ремонт дороги до Заріцька. Сума п'ять з половиною мільйонів з державного бюджету мала бути виділена на дорогу по якій возитимуть дітей до опорної школи. Саме так зазначено в розпорядженнях згідно яких ця сума мала надійти в Рівненський район.

Проте, депутати є обранцями від людей і відстоюючи їх вимоги не пройнялися необхідністю в грошах і лишили школу в тому стані як є сьогодні. Вони готові йти на поступки в закритті школи, лише після того, коли буде автобус та дорога.

 

"Сьогодні район мав можливість залучити додаткові кошти. Нажаль, цього не відбулось, тому що депутати вирішили, що районний бюджет зможе фінансувати абсолютно все, що заманеться. Проте, це покаже лише час. Все ж вважаю доцільнішим, аби діти навчались в повноцінних класах і соціально розвивались, адже школа це не лише знання, а і адаптація в суспільстві. В перспективі адміністрація робитиме все, що в наших силах аби громада Рівненщини розвивалась," - коментує голова Рівненської РДА Володимир Пилипчук.

16 депутатів проголосували ЗА дане рішення, проте їх не вистачило, аби створити Малошпаківський ліцей. Коштів з обласного бюджету не вдасться отримати однозначно. Щодо ремонту відповідної дороги та зміни розпорядження аби не втратити п'ять з половиною мільйонів гривень - наразі невідомо. Проте, першого вересня діти підуть до школи як давно звикли, у своєму селі.

0
Політика Наука і технології
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі