Що не так з ремонтами вулиць у Рівному

Що не так з ремонтами вулиць у Рівному
0
Що не так з ремонтами вулиць у Рівному

Рубрика “Лайфхак”

Зважаючи на те, що деякі депутати Рівнеради досить активно включаються в процеси щодо благоустрою, ремонтів у місті, вони можуть проконтролювати включення простих правильних рішень ще на етапі проектування/виконання робіт як на своїх округах так і по місту, поки не буде налагоджено якісну роботу відповідальних установ.

Тому далі маленькі рекомендації, увага до яких зробить наше місто кращим.
Тротуари потрібно робити вище рівня газону! (*на рівних ділянках без ухилу)
 
Чому:
 - для того, щоб дощова вода не затримувалася на тротуарі, відразу стікала на газон щоб люди не ходили калюжами, а вода не стояла і не руйнувала покриття тротуарі
 
 
- для того щоб під час танення снігу вода швидше сходила з тротуарів, не замерзала щоб люди не падали і не травмувалися на тротуарах вкритих шаром льоду
 

 
- для того щоб грунт з газонів не змивався на тротуари, а потім на дорогу і в дощову каналізацію щоб люди ходили чистими тротуарами, щоб взуття залишалось чистим; щоб люди не дихали пилом, в який з часом перетворюється бруд на тротуарах
 
 
- для того щоб вода з тротуарів не текла в переповнену дощову каналізацію вода може дренуватися через грунт, насичувати вологою газони і дерева
 
 
Це просте правило. Так роблять скрізь, де хоча б трохи думають про людей. Так вже часом роблять у нас, в Рівному. Але чому, досі, у нас можливі такі технічні рішення?
 
 
Свіжий приклад з вул. Млинівська (серпень-вересень 2018 р.), де по краю тротуару вкладений високий бордюр, який буде затримувати воду, що призведе до швидкого руйнування покриття і перешкоджатиме змиванню з тротуару пилу, який в свою чергу підніматиметься в повітря. Фото з мережі Фейсбук.
Ще одне відкрите питання щодо ремонту на вул. Млинівська: чому відразу не зробили велодоріжку поруч з тротуаром? Щоб через кілька років перероблювати знову?
 
 
Правильне рішення - коли бордюр зроблено в один рівень з тротуаром, а рівень газону нижчий на кілька сантиметрів. Вода буде просто стікати з тротуару на газон разом з пилом.
У випадку, якщо є поперечний ухил ділянки, то з вищого боку слід робити бордюр вище рівня тротуару і газону, а з протилежного нижче рівня тротуару.
Якщо ухил значний, то потрібно робити захисні смуги з водопроникних матеріалів.
 
 
Якби цей проїзд до будинків на вул.С.Бандери був зроблений вище рівня землі, він прослужив би ще багато років.
В даному випадку, через відсутність водовідведення і під дією змін температури асфальт руйнується, а люди ходять калюжами.
 
 
Якщо коштів реконструкцию тротуаров не вистачає, тимчасовим рішенням може стати канавка вздовж тротуару.
 
 
Примітка 1.
 
Правильна конструкція тротуарів полегшує їх догляд взимку:
- зникає необхідність використання піску і реагентів, тому що вода з тротуарів сходить і не утворюється лід.
- двірники не повинні перекидати сніг лопатою через бордюри, а можуть просто його зсунути; тракторець з щіткою теж може просто зсунути сніг на газон.
 
Примітка 2.
 
Правильна конструкція тротуарів полегшує їх догляд влітку:
- літнє прибирання перестає бути необхідним крім випадків навмисного засмічення таких тротуарів. Земля з газонів на тротуар не збігає, а все що наноситься вітром, змивається дощами.
 
Ще в 2016 році рівненський містопланувальник Андрій Шевчук розробив для Рівного Практичні рекомендації з облаштування пішохідного простору (доступні за посиланням https://www.facebook.com/groups/мобільність_рівне). Посібник містить приклади необхідних технічних параметрів пішохідного простору, дотримання яких дозволило б зробити Рівне зручнішим для пересування. Це той мінімум, який здебільшого не впливає на вартість ремонту і не потребує залучення високопрофесійних виконавців, але який можна реалізовувати при кожному ремонті, прагнучи зробити вулицю зручнішою.
На жаль, рекомендації, які підготовлені на основі європейських стандартів, не суперечать ДБНУ і успішно реалізуються в інших українських містах, не зацікавили чиновників відповідальних за благоустрій вулиць у Рівному.
 
 
 
0
Таблоїд # Рівне # Олена Пінчук # Тротуари
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі