Що пов'язує Президента України, Польщу та Рівненщину?

Що пов'язує Президента України, Польщу та Рівненщину?
0
Що пов'язує Президента України, Польщу та Рівненщину?

Як ви зрозуміли, мова піде про історію нашого краю. Сергій Мінич, Клеванський активіст та активний дослідник князів Чарторийських на своїй сторінці відповів на запитання, чому ж варто перейматися історією "польських" князів, адже політика Польщі нині, мяко кажучи, не на стороні України:

Нещодавно один знайомий запитав мене, чому я так переймаюся історією ПОЛЬСЬКИХ князів Чарторийських. Мовляв політика Польщі сьогодні є відверто антиукраїнською. То навіщо нам відроджувати імена ЇХНІХ князів.

Думаю моя відповідь буде цікавою багатьом. І для початку буде не зайвим сказати – КНЯЗІ ЧАРТОРИЙСЬКІ НАКОЛИ НЕ БУЛИ ПОЛЬСЬКИМИ князями. Рід походить від литовського князівського роду Гедеміновичів. Родовим містечком вважають Чарторийськ (зараз село Старочарторийськ, Волинська область). До XVII століття УСІ Чарторийські були ПРАВОСЛАНИВНИМИ. А Жозеф Вольф в кінці XIX століття називав Чарторийських Русько-Литовськими князями (але аж ніяк не польськими). 

Польськими цей рід вважають лише через те, що у 1830-31 роках близький друг царя Олександра І Адам Єжи Чарторийський очолив польське повстання проти Російської імперії за відновлення Польсько-Литовсько-Руської держави у кордонах 1772. Власне саме Адама Єжи Чарторийського поляки вважають своїм національним героєм. 

А до чого ж у заголовку Призедент України? Все просто - князі Чарторійські мають відношення до створення Пересопницького Євангелія, на якому і присягає Призедент: 


Але ще раніше його предок, син фундатора клеванської гілки Чарторийських Федора Чарторийського, Іван, фінансував на прохання своєї тещі Анастасії Заславської видавництво першого в ті часи перекладу Євангелія в монастирі Пересопниці. Сьогодні ця книга вважається одним із символів української нації і на ній присягають у вірність народові усі без вийнятку Президенти України.

0
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі