Що таке «Культурний барбакан» розповіли єдині від Рівненщини переможці конкурсу від Мінкульту України

Що таке «Культурний барбакан» розповіли єдині від Рівненщини переможці конкурсу  від Мінкульту України
0
Що таке «Культурний барбакан» розповіли єдині від Рівненщини переможці конкурсу  від Мінкульту України

У рамках проекту, шляхом проведення відкритого конкурсу, експертною радою Міністерства культури України відібрано 8 із 158 проектів для впровадження пілотних культурних стартапів, що пов’язані із культурною спадщиною. І одним з переможців стало місто Острог Рівненської області, проект «Культурний барбакан».

«Культурний барбакан» з Рівненщини отримав перемогу в проекті «Малі міста – великі враження»

Думка про те, що пам’ятку національного значення Татарську надбрамну вежу – один з трьох збережених барбаканів в Україні, необхідно активно долучати до культурного та туристичного життя міста зріла давно. І, зокрема, відповідно до проекту, вежа має стати серцем культурного життя міста. Татарська вежа окрім того є символом мультикультурності та толерантності міста, в якому здавна мирно співіснували різні культури, релігії та народи, пише Острог інфо.

 

Татарська вежа фото 2017 року
Татарська вежа фото 2017 року
 

 

Татарська вежа фото 2017 року
Татарська вежа фото 2017 року
 

Найперше, автори проекту планують відтворення зруйнованої стіни у спеціальній техніці за допомогою металевої конструкції (ідея належить аспіранту НаУОА, працівнику музею історії НаУОА Андрію Брижуку). У самій вежі буде створено сценічний та виставковий простір, де можна буде організовувати різноманітні акції, мистецькі події, виставки та інше. Для молоді це буде місце, де можна буде обговорити власні ініціативи, ідеї та задуми.

Важливо, що планується організовувати простір так, аби культурне життя стало більш доступним людям з особливими потребами.

Також концепція «Культурного барбакану» передбачає, що атмосфера лицарської доби, яка панує у стінах барбакану, сприятиме зацікавленості дітей історією та мистецтвом. Адже тут можна буде проводити різноманітні квести, театралізовані дійства, переглядати мультфільми, та й лекції тут звучатимуть цікавіше.

 

Проект Культурного барбакану у Татарській вежі
Проект Культурного барбакану у Татарській вежі
 
автори проекту планують відтворення зруйнованої стіни у спеціальній техніці за допомогою металевої конструкції
Автори проекту планують відтворення зруйнованої стіни у спеціальній техніці за допомогою металевої конструкції 

Окрім того, гості міста та усі, хто завітає до Татарської вежі матимуть можливість зробити фото у костюмах княжої доби. А у святкові дні, усіх при вході у вежу зустрічатимуть вартові, які своєю присутністю не лише відтворюватимуть давній звичай, а нестимуть символічне значення, адже гасло проекту «На варті культури». Розвитку туристичної сфери міста сприятиме світлове шоу, яке буде стимулом для туристів залишитись в Острозі на ніч.

За кожним успішним проектом стоїть його ідейний натхненник та ціла команда небайдужих. До створення «Культурного барбакану» долучилася ціла група людей, завдяки плідній праці яких і стала можлива перемога.

Начальник відділу культури та туризму виконкому Острозької міської ради Ольга Лозюк розповіла про довгий та не простий шлях перших кроків до реалізації давніх задумів.

Ідея вдихнути нове життя у пам’ятку національного значення Татарську надбрамну вежу у мене була давно, – зауважила Ольга Федорівна. – Мене дуже турбувало, що пам’ятка просто стоїть, руйнується і ніяк не задіюється у життя міста. Створювати там музей це дорого і досить проблемо. Тому, я бачила, що найвдалішим рішенням у цьому випадку – зробити там арт простір, який поєднає в собі сучасні можливості і з наявним ресурсом. Колись я поділилась з Григорієм Йосиповичем Аршиновим своїми думками, і він сказав, що ідея класна і її потрібно втілювати. Коли з’явилось оголошення про конкурс, перше що спало на думку – це Татарська вежа. І як виявилось – головне почати. Найперше, я заповнила форму та розпочала писати актуальність. Далі – години обговорень, спілкування з спеціалістами, пошук ресурсів і тому подібне.

Команда, якій вдалося виграти у конкурсі «Малі міста – великі враження»
Команда, якій вдалося виграти у конкурсі «Малі міста – великі враження»

Як розповіла Ольга Федорівна, ідея зібрала навколо себе людей, яким не байдуже майбутнє Острога. Серед них міська влада, заклади культури, університет, музеї міста, бізнес та громадські організації:

Особлива вдячність автору 3D-візуалізації Андрію Малюському, який з точністю зобразив майбутній вигляд та можливості використання арт-простору. Жодна ідея не має ваги без допомоги, підтримки та порад знавців своєї справи. Нам поталанило в числі партнерів проекту мати ТОВ «ВЕЖА», ГО «Мистецькі експедиції», Музей історії Національного університету «Острозька академія», Державний історико-культурний заповідник м. Острога. Фахові рекомендації щодо робіт на об’єктах культурної спадщини були надані Миколою Бендюком. Хочеться зазначити, що впевненості у роботі додавала безпосередня участь в підготовці проекту заступника міського голови Оксани Ситницької. Сприяння на обласному рівні забезпечили депутати РОР Олександр Корнійчук та Віталій Ундір. В ході дружньої конструктивної роботи команди авторів відчутним було сучасне та креативне бачення молодих людей – Анастасії Драчук, Володимира Варишнюка, Олесі Гощук. Завдяки вкладу кожного із учасників команди нам вдалось переконати Міністерство культури, що саме наше місто заслуговує на цю фінансову підтримку, – наголосила Ольга Лозюк.

За сприятливих умов, завдяки співфінансуванню обласної державної адміністрації, міста, Міністерства культури України та бізнесу міста у вересні цього року планується відкриття арт простору.

Сьогодні, арт-простір – це необхідність для повноцінного розвитку громади та її змістовного дозвілля, а поєднавши традиції архітектури княжої доби з сучасними технологіями, буде створено справді унікальну локацію, цікаву не лише острожанам.

0
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі