Сьогодні рівненський "Верес" зіграє останній офіційний матч в 2017-му

Сьогодні  рівненський
0
Сьогодні  рівненський "Верес" зіграє останній офіційний матч в 2017-му

Перемога над «Карпатами» у заключному офіційному поєдинку 2017-го року гарантовано дозволить нашій команді піти на різдвяно-новорічні канікули у хорошому настрої та у топ-шістці чемпіонату УПЛ. Втім, гра зовсім не обіцяє бути легкою. Зокрема і тому, що у цьому поєдинку не допоможе «Вересу» дискваліфікований Ростислав Волошинович (перебір попереджень). Дати серйозний бій «червоно-чорним», безумовно, спробують і номінальні гості. Адже «Карпати» не знають смаку перемог із середини жовтня і перебувають на передостанній позиції турнірної таблиці.

Історія протистоянь

Невеликий парадокс, але насправді Західноукраїнське дербі у форматі «Карпати» - «Верес» налічує лише 7 поєдинків. Шість матчів відбулися у період із 1992-го до 1995-го року. Упродовж тих трьох сезонів рівняни та львів’яни вперше перетиналися в еліті українського футболу.

У радянську добу, суперники не зустрічалися в офіційних матчах, оскільки завжди виступали в різних дивізіонах чемпіонату СРСР. Пізніше – «Верес» грав здебільшого у Другій лізі чемпіонату України, де регулярно перетинався лише із дублюючим складом «Карпат».

Сьомий в історії особистих протистоянь матч, «Карпати» та «Верес» зіграли на стадіоні «Україна» у вересні. Та гра завершилася більш, ніж переконливою перемогою рівнян та відставкою іспанського тренера «левів» Серхіо Наварро.

«Карпати» - «Верес» - 1:6 (0:2)

Чемпіонат України з футболу, Українська Прем’єр-ліга, 8 тур

10 вересня 2017 року, Львів, стадіон «Україна»

«Карпати»: Підківка – Федецький (Мірошніченко, 46), Лебеденко, Кортеджано, Чачуа (Карраскаль, 58), Худоб’як, Голодюк, Тіссоне (Кльоц, 46), Лобай, Ді Франко, Гуцуляк.

Головний тренер: Серхіо Наварро.

«Верес»: Бандура – Адамюк, Борзенко, Іщенко, Сімінін, Федорчук, Карасюк (Морозенко, 88), Волошинович (Г.Пасіч, 82), Кобін, Степанюк, Сергійчук (Є.Пасіч, 84).

Головний тренер: Юрій Вірт.

Голи: Карраскаль (87) – Борзенко (34), Сергійчук (44, з пенальті, 72), Степанюк (53), Кобін (76, з пенальті), Г.Пасіч (83)

Попередження: Федецький (33), Підківка (44), Лобай (49), Карраскаль (70), Мірошніченко (75).

Цікаво, що у семи зіграних матчах «Карпати» обіграли «Верес» лише раз – на власному полі у сезоні 1992-1993. Натомість, «Верес» перемагав львів’ян тричі. Окрім згаданого вже розгрому – 6:1, рівняни обігрувати «Карпати» у сезоні 1994-1995: 1:0 – на виїзді та 2:0 – вдома. У трьох поєдинках була зафіксована нічия. Різниця забитих/пропущених м’ячів – також на користь «Вереса» - 11:4. Ще один факт: «Карпати» ніколи не обігрували «Верес» на його полі.

Ще 20 матчів «Верес» раніше зіграв у чемпіонатах Другої ліги із «Карпатами-2», здобувши 9 перемог, двічі зігравши унічию та зазнавши 9-ти поразок. Різниця м’ячів у протистояннях із дублерами – 31:35 на користь львів’ян.

Наш суперник

Офіційна дата створення команди «Карпати» — 18 січня 1963 року. У 1962 році львівська команда «Сільмаш», вигравши чемпіонат і Кубок Львівської області, здобула право грати серед майстрів у класі «Б», де вже виступав рівненський «Колгоспник». Втім, доля вирішила розвести суперників. Саме тоді Федерація футболу СРСР провела чергову реорганізацію радянського футболу — створивши другу групу класу «А» (перехідну лігу між класом «Б» і класом «А»), де було передбачено місце для команди зі Львова. До того в місті була лише команда майстрів – «СКА» (Львів), тож керівництво міста вирішило створити новий, цивільний колектив – «Карпати». Він і стартував у чемпіонаті перехідної ліги.

У так званій перехідній лізі львів’яни виступали 6 років. Найбільшим досягненням команди за цей час став історичний тріумф у Кубку СРСР. У фіналі турніру на стадіоні «Лужнікі» «Карпати» на чолі із тренером Ернестом Юстом обіграли ростовський «СКА» - 2:1. І разом з трофеєм – завоювали путівку до Кубку Кубків. В 1/16 фіналу єврокубкового турніру у наступному сезоні львів’яни зустрілися із румунським «Стяуа» і поступилися за сумою двох матчів – 0:1 та 3:3.

Чемпіонат СРСР 1970 «Карпати» розпочали у новоствореній Першій лізі. І одразу виграли її, вперше у своїй історії завоювавши путівку до елітного дивізіону радянського футболу. У сезоні 1976-го року львів’яни реально претендували навіть на срібні медалі. Втім, поступившись у заключному матчі сезону «Зеніту» - 0:3, фінішували лише четвертими. А вже за рік – команда знову вилетіла до Першої ліги.

Аби повернутися до еліти львів’янам знадобилося два роки. «Карпати» виграли Першу лігу у 1979-му. Втім, у Вищій лізі зіграли лише сезон, знову вилетівши за підсумком чемпіонату 1980-го року.

Наприкінці 80-х команда на два сезони навіть занурилася до буферної зони Другої союзної ліги. Повернувшись до Першої ліги чемпіонату СРСР, лише за підсумком сезону 1991.

Перший чемпіонат Незалежної України «Карпати» розпочали у Вищій лізі і виступали в еліті незмінно упродовж дванадцяти років. За цей час львів’янам підкорилося історичне досягнення – бронзові медалі чемпіонату України – 1998. Також «Карпати» зіграли у фіналі Кубку України – 1999, де поступилися «Динамо» - 0:3.

У сезоні 1999-2000 до Львова завітав Кубок УЄФА. Втім, «Карпати» знову не зуміли подолати першого єврокубкового суперника, поступившись шведському «Хельсінгборгу».

За підсумком сезону 2003-2004 львів’яни на два роки вилетіли до Першої ліги. А після повернення поступово розпочали відвойовувати втрачені позиції. У 2010-му році «Карпати» знову повернулися до Ліги Європи УЄФА, де досягли найбільшого поки успіху. У кваліфікації команда вибила ісландський «Рейк’явік» (3:0 та 3:2), грузинський «Зестафоні» (1:0 та 1:0) і турецький «Галатасарай» (2:2 та 1:1). А на груповому етапі турніру у «квартеті смерті» попсувала нерви грандам європейського футболу: «ПСЖ» (1:1, 0:2), дортмундській «Боруссії» (3:4, 0:3) та «Севільї» (0:1, 0:4).

Повторити той успіх команда спробувала у сезоні 2011-2012. Але пройшовши ірландський «Сент-Патрікс» - 2:0 та 3:1, у стикових матчах Ліги Європи «Карпати» поступилися «ПАОКу» - 1:1 та 0:2.

Втім, нинішні «Карпати» - далекі від команди тих славних років. У минулому сезоні «леви» врятувалися у Прем’єр-лізі лише завдяки кризі у «Волині» та «Дніпрі». У нинішньому чемпіонаті «зелено-білі» поки здобули лише дві перемоги у 17-ти матчах і з найгіршою різницею забитих/пропущених м’ячів посідають передостанню позицію у турнірній таблиці УПЛ.

Кадровий потенціал

«Карпати» завжди славилися власними вихованцями. Ростислав Поточняк, Геннадій Лихачов, Ігор Кульчицький, Володимир Данилюк. Згодом – Юрій Беньо, Богдан Стронцицький, Роман Толочко, Володимир Єзерський. Втім, нині у клубі дещо відійшли від своїх принципів.

Разом із новим виконавчим директором – аргентинцем Даріо Друді та новим головним тренером – іспанцем Серхіо Наварро – влітку до команди прийшли одразу сім легіонерів. Це оборонці Федеріко Перейра (Аргентина) та італієць Гвідо Кортеджано (він команду вже покинув), півзахисники Маріо Бласко (Іспанія), Фернандо Тіссоне (Італія) і Франціско Ді Франко (Аргентина), нападники Хорхе Карраскаль (Колумбія) і Рожеріо (Бразилія). Крім того, влітку «Карпати» підписали досвідчених Артема Федецького, Редвана Мемешева (покинув команду цього тижня), а також перспективних Олександра Османа, Романа Дебелка і Леоніда Акулініна. Повернувся до команди і Олександр Гладкий.

Щоправда, жоден із них поки по-справжньому себе не проявив. Не виключено, що причиною цьому – вже дві зміни головного тренера. Після принизливої поразки від «Вереса» Серхіо Наварро на посту наставника «Карпат» змінив Сергій Зайцев. Згодом останнього також звільнили. Наразі головний тренер вже Олег Бойчишин.

ДОСЬЄ:

Дата заснування: 1963

Досягнення: володар Кубка СРСР (1969), переможець Першої ліги чемпіонату СРСР (1970, 1979), фіналіст Кубка України (1993, 1999), бронзовий призер чемпіонату України (1998)

Найвища позиція у чемпіонатах України: 3-тє місце у Вищій лізі (1997-1998)

Історія протистояння «Верес» - «Карпати»:

7 матчів: +3, =3, -1

Різниця м’ячів: 11-4

Історія протистояння на полі «Вереса»:

3 матчі: +1, =2, -0

Різниця м’ячів: 3-1

Інформаційна служба НК «Верес» (Рівне)

0
Спорт # НК Верес
Читайте також
1979
Матч рівненського "Вереса" проти "Оболонь-Бровар" не покажуть по телебаченню
Поєдинок чергового туру в групі «А» Другої ліги не покажуть в ефірі телеканалу «Рівне 1». Згідно з Постановою Верховної Ради України від 18.12.2018 року перше вересня 2019 року оголошено днем жалоби. У зв’язку з 80-ю річницею початку Другої світової війни
0
Читати далі
2007
Юрій Вірт про нічию рівненського "Вереса" у Вінниці
Рівненський "Верес" не зумів обіграти "Ниву" у Вінниці. На гол Михайла Шестакова господарі відповіли точним ударом Дениса Долінського. "Нива" вперше у чемпіонаті не програла, а "Верес" вперше - не переміг.
1
Читати далі
2397
Рівненський "Верес" здобув нічию у Вінниці
Рівненський "Верес" не зумів обіграти "Ниву" у Вінниці. На гол Михайла Шестакова господарі відповіли точним ударом Дениса Долінського. "Нива" вперше у чемпіонаті не програла, а "Верес" вперше - не переміг.
0
Читати далі
1684
День Незалежності рівненський "Верес" проведе в Ужгороді
Матч 5-го туру чемпіонату України у Групі "А" Другої ліги проти ФК "Ужгород" рівненський "Верес" проведе на виїзді.
2
Читати далі
2378
Юрій Вірт про першу домашню перемогу рівненського "Вереса" в сезоні
Рівненський "Верес" здобув другу поспіль перемогу у чемпіонаті України серед команд Другої ліги. У стартовому домашньому матчі сезону рівняни обіграли "Чайку" завдяки голу Дмитра Ховбоші.
0
Читати далі
2304
Рівненський "Верес" здобув другу поспіль перемогу у чемпіонаті
Рівненський "Верес" здобув другу поспіль перемогу у чемпіонаті України серед команд Другої ліги. У стартовому домашньому матчі сезону рівняни обіграли "Чайку" завдяки голу Дмитра Ховбоші.
0
Читати далі
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі