Свято Петра і Павла: чого не можна робити у цей день

Свято Петра і Павла: чого не можна робити у цей день
0
Свято Петра і Павла: чого не можна робити у цей день

12 липня традиційно християни вшановують день святих Первозванних апостолів Петра і Павла. Цим святом завершується цикл великих свят, що припадають на період літнього сонцестояння.

Згідно із переказами, саме цього дня апостоли Петро і Павло прийняли святе мучення. Вони найбільше приклалися до проповідування християнства, тому церква називає їх першоверховними апостолами – тобто, першими з верховних.

З цим святом нерозривно поєдналися народні традиції та християнське віровчення, що утворили в народній культурі своєрідний сплав, у якому не можна відділити одне від одного.

Коли свято Петра припадало на середу, гуцули вважали добрим знаком - тоді було слід чекати гарного року. Навіть виникла приказка: «Не завжди в середу Петра». Серед українців свято Петра дуже шановане. До цього дня ошатно вбирали хати, прикрашали образи свіжими рушниками, білили та розмальовували піч. У святковому одязі йшли до церкви, з волошок і маків дівчата плели вінки. Покровителями скотарів вважалися Петро і Павло, тому до свята пекли мандрики із сиру для пастушків.

Цього дня не можна робити брудної домашньої роботи: прибирати, прати, прасувати, поратися на городі. А ще не можна вінчатися у церкві.

Цього дня прийнято влаштовувати сімейні застілля, навіть на природі. Добре, коли на святковому столі є страви з риби – це символізує мир та любов у сім’ї. Але от у водоймах цього дня не варто купатися. Адже Петро і Павло були покровителями рибалок, тому цього дня освячували воду і вмивалися джерельною водою. Однак вони не купалися, щоб вода «не забрала їх у жертву».

 

0
# Рівненщина # святкування # Петра і Павла
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі