Tesla вперше стала прибутковою

Tesla вперше стала прибутковою
0
Tesla вперше стала прибутковою

Виробник електрокарів Tesla, який належить бізнесмену Ілону Маску, у 2020 році вперше завершив рік із прибутком. Але заробила компанія не завдяки продажу своїх автівок, а через виплати від інших автовиробників. Про це зазначає CNN.

Річ у тім, що 11 американських штатів вимагають від виробників автівок досягти певного рівня виробництва безпечних для довкілля транспортних засобів. Якщо вони не можуть цього зробити, то зобов’язані платити компенсацію іншим автовиробникам, щоб ті виконували їхню квоту.

Оскільки Tesla, на відміну від інших великих автовиробників, продає лише електрокари, більшість згаданих виплат відходять їй. За останні п’ять років компанія Маска так отримала понад 3,3 мільярда доларів, із них майже половину — 1,6 мільярда — лише за 2020 рік.

Якби не ці кошти, то Tesla у 2020-му не заробила б, а втратила — адже її прибуток склав 721 мільйон доларів. У компанії це визнають і додають, що планують у майбутньому все менше залежати від виплат від компаній-конкурентів.

А втім, додає видання, Tesla має й інші статті доходів, які не так залежать від «ековиплат», визначених законодавством штатів. Приміром, валовий прибуток автобізнесу компанії у 2020-му становив 5,4 мільярда доларів навіть без урахування виплат з боку конкурентів.

У 2020 році Tesla продала 499 550 автомобілів, тобто збільшила кількість поставок на третину. Водночас у цілому у світі продаж автомобілів знизився на 14%. У компанії заявили, що хочуть вже у найближчі кілька років збільшити виробництво у середньому на 50%.

Tesla також відрізняється стрімким зростанням: за 2020 рік її акції загалом зросли у вартості на 743%. Капіталізація компанії наразі приблизно дорівнює капіталізації 12 найбільших автовиробників світу, які займають 90% ринку авто, зазначає CNN. А втім, деякі аналітики вважають, що з розвитком ринку електрокарів вартість акцій Tesla знову може впасти: приміром, інвестбанк JPMorgan очікує падіння акцій на 87% у 2021-му.

За матеріалами Громадське

Читайте також: 28 тисяч споживачів Рівненщини отримають компенсацію за електрику

Читайте також: Мешканці дванадцяти вулиць Рівного завтра залишаться без світла

Читайте також: 28 тисяч споживачів Рівненщини отримають компенсацію за електрику

0
Найцікавіші матеріали
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі
Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології
0
Читати далі
У мережі вийшов новий трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2 — у роковини катастрофи на ЧАЕС
0
Читати далі
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
0
Читати далі