ТОП-5 українських палаців, які варто відвідати рівнянам влітку

ТОП-5 українських палаців, які варто відвідати рівнянам влітку
0
ТОП-5 українських палаців, які варто відвідати рівнянам влітку
Українська палацова архітектура - унікальна. Мистецькі впливи з Європи та Сходу у поєднанні з самобутніми традиціями, вилилися у прекрасні палацово-паркові комплекси. Багато з них нині в аварійному стані, проте Вам варто відвідати ці чудернацькі палаци.
 
Фото: www.flickr.com/Ingvar Shapik
Мандрувати второваними маршрутами легко, адже вони перевірені. Проте в українських провінційних містечках і селах приховано ще багато туристичних локацій, які туристичні фірми не пропонують, а дарма. Відвідайте українські провінційні палаци, вони здивують Вас!

Шарівський палац

Шарівський палац знаходиться на околиці смт. Шарівка Харківської області. Ще одна назва будівлі – Цукровий замок, пов'язана з тим, що останнім власником садиби був цукровий магнат Леопольд Кеніг. Будівництво палацу та навколишнього парку розпочалось у 1836 році.
Багато кімнат зберегли свій первинний інтер'єр та практично не потребують реставрації. Частково зберігся настінний живопис, кахельні печі, дубова обшивка стін, різьблення та дерев'яні парадні сходи.

Фото: Yuriy Buriak
 
Передній фасад палацу прикрашений двома баштами з зубцями та шпилями. Праве крило будівлі, це господарські кімнати. Тут збереглася піч, на якій готували їжу для господарів садиби. Ліве крило – скляна двоповерхова галерея, яку прибудували в радянські часи. Вона повторює стиль палацу та додає йому певної симетричності.
Шарівський парк – це пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Його площа більше 40 га. В низині парку два озера, а на схилах розрослись дерева. Тут висаджені алеї з голландських лип. Вони незвичні тим, що ростуть як тополі. Навколо парку розкинувся ліс з древніми дубами віком 150-300 років.
Від палацу ведуть мощені алеї, а парк прикрашений трьома терасами та підпірними стінами. Вони, на жаль, залишаються занедбаними, однак надають садибі вишуканості. Через один зі ставків прокладений кам'яний міст, який веде до центрального входу.
У 2001 році передній фасад будівлі був відреставрований. Проте інші фасади, тераси та містки залишаються в поганому стані. Важливим кроком було встановлення в 2012 році водостічних труб. Їх відсутність призводила до руйнування стін палацу.
Тут можна погуляти мальовничою місцевістю, зробити атмосферні фото та роздивитись прекрасну архітектуру маєтку. Окрім палацу, в садибі є ще декілька будівель, що збереглись.
Маршрут. Із залізничної станції"Здолбунів" курсують потяги Львів-Харків, Ужгород-Харків і Луцьк-Харків. Через Рівне курсує безпересадковий вагон Луцьк-Харків, по непарних днях. Якщо вас влаштує подорож з пересадками то прямуйте до Києва, а в столиці зробіть пересадку і прямуйте до Харкова. Вартість залізничного квитка – від 108 грн(з Києва). Квиток на автобус – від 250 грн. З Харкова ходять рейсові автобуси до смт Краснокутськ, тут потрібно вийти перед знаком Шарівка. Від повороту до палацу йти приблизно 5 хвилин.

Палац Галаганів

Палац Галаганів знаходиться біля села Сокиринці Чернігівської області. Будівля і навколишній парк складають Сокирницький архітектурно-парковий комплекс площею 425 га. Маєток був збудований у 1823 – 1829 роках.
Будівлю по центру увінчує масивний декоративний купол. Другий поверх прикрашений колонами, які обрамлюють балкон. Від палацу ведуть два переходи до бокових флігелів, що додає йому величності. До входу від центрального в'їзду веде алея довжиною 400 м. На території садиби збереглись службові приміщення, приміщення для худоби, стайня та ворота.

Фото: navkoloua.com
 

Навколишній парк є пам'яткою садово-паркового мистецтва державного значення. У парку можна побачити близько 40 видів дерев, які висаджені алеями. Привертають увагу хвойні декоративні насадження вздовж в'їзної алеї. Біля маєтку протікає річка Утка.
У палаці розташовується місцеве ПТУ та музей кобзаря Остапа Вересая. Тому можна побачити не лише розкішні фасади, а й внутрішнє оздоблення будівлі. У парку є мальовнича альтанка, або ротонда. Серед чагарів загубився готичний місточок, який перебуває в жахливому стані.
На території маєтку проводиться кобзарський фестиваль "Вересаєве свято". Подія проходить наприкінці літа, однак не щороку.
Завдяки гарному станові палацу та навколишньої садиби сюди варто поїхати, побачити розкішний центральний вхід, прикрашений грецькими статуями. А також службові будівлі, які перебувають в дещо гіршому стані.
Неподалік знаходиться Ічнянський Національний природний парк, а також садиба Тарановських у Качанівці. Їх також варто відвідати при екскурсії до маєтку Галаганів.
Маршрут. Через Рівне курсує потяг №78 Ковель-Москва, ним ви дістанетесь до Ніжина. Вартість квитка у вагоні-плацкарт складає - 105 грн. З Ніжина варто їхати в напрямку смт Срібне. Потрібно вийти на повороті до селища Сокиринці, звідси до маєтку 5 км.

Палац Лопухіних

Садиба Лопухіних-Демидових знаходиться в місті Корсунь-Шевченківський Черкаської області. Ансамбль розташований на трьох гранітних островах на річці Рось. Будівля палацу знаходиться на острові Коцюбинського. У первинному вигляді маєток був закладений в 1782 році. Палац має симетричну будову. По боках розташовані башти-ризаліти, які задають риси будівлі. На рівні другого поверху є чималий мальовничий балкон.
З міста до палацового ансамблю веде міст. З нього відкривається чудова панорама на річку Рось та каньйон. Всі острови між собою з'єднані містками.

 

Вхід до садиби – це стилізована брама, яка нагадує середньовічне укріплення. Вся забудова добре збереглась та має чудовий вигляд. Тут можна зробити масу фотографій на фоні палацу, в'їзної брами та скелястих берегів. Навколишній парк також зберігає чимало згадок про минуле.
У радянський період на території маєтку був створений музей Корсунь-Шевченківської битви. Біля палацу є експозиція техніки часів Другої світової війни. А в будівлі представлена зброя, одяг, стяги та історичні відомості про перебіг битви. Тому в будівлю можна зайти, оглянути інтер'єр та експонати музею. Також тут є картинна галерея та краєзнавчий музей. У навколишньому паркові, окрім місцевих порід дерев були висаджені також екзотичні.
Маршрут. З Рівного до столиці можна добратися потягами з номерами - 768 Ш, 078 Л, 848 Л, 098 Л. Вартість квитка на потяг з Києва – від 110 грн. Квиток на автобус – від 108 грн.

Палац Мерінга

Маєток знаходиться в селі Старі Прилуки Липовецького району Вінницької  області. Вважається, що за зовнішнім виглядом будівля дещо нагадує Маріїнський палац у Києві. Палац був споруджений до 1769 року.
Цікаво, що внутрішній інтер'єр є повною протилежністю фасадів будівлі. Тут переплелись ампір та мавританський стиль. Це стає помітно зразу при вході в будівлю, її передпокій просякнутий арабськими мотивами в декорі.
Нині у палаці розміщується загальноосвітня школа-інтернат. Будинок знаходиться не в найкращому стані та потребує реставрації. Ходять легенди, що в палаці приховані численні скарби, а також залишається не знайденим винний льох. Цю теорію підтверджує знахідка, що була нещодавно зроблена. У стіні будівлі знайшли портрет Мерінга, перський килим та золоті монети.

 


За будівлею невеличкий парк, який закінчується біля річки Десна. Незважаючи на поганий стан, садиба дуже мальовнича. На території маєтку діє Покровська церква. Садиба отримала свою назву від відомого державного діяча та політика XIX століття Сергія Мерінга. Він був останнім власником цих земель перед приходом радянської влади.
Маршрут. З Рівного до Вінниці курсує потяг № 84,Ковель-Одесса. Вартість квитка у вагоні-плацкарт - 82 грн. З Вінницького автовокзалу №3 ходить рейсовий автобус до селища.

Вишнівецький палац

Садиба Вишнівець знаходиться у смт Вишнівець Збаразького району Тернопільської області. Це колишня резиденція князів Речі Посполитої – Вишневецьких. Зараз тут облаштовується музей. Маєток був закладений у 1730-х роках.
Архітектура палацу виконана в стилі класицизму. Центральна частина будівлі виступає вперед та прикрашена трикутним щитом з розкішним ліпленням. На території маєтку в давнину знаходився замок, який зараз зруйнований. Навколо садиби є огорожа XVIII століття. Ворота і паркан з цегляних стовпів частково збереглися. Неподалік знаходиться Храм воскресіння Хрестового. Навколишній парк має англійський стиль, однак він занедбаний. Тут збереглися старовинна лавка та місток.


Садиба входить до складу Національного заповідника "Замки Тернопільщини". У 2014 році була завершена комплексна реконструкція палацу. Деякі кімнати облаштовуються старовинними меблями та картинами. Зберігся незвичайний вигляд стелі та сходів. З балкону палацу відкривається чудова панорама. Це ще одне місце, де можна зануритись в атмосферу минулого та зробити атмосферні фото.
Окрім палацу, збереглися службові та господарські будівлі. Вони додають величі маєткові.
Вишнівецький палац вважається одним із найкращих в місцевості. Однак туристів тут буває мало, тому при екскурсії ніхто не буде заважати робити фото. Музей працює з 08:00 до 17:00. Перед поїздкою зв'яжіться з адміністрацією.
Маршрут. З Рівного до Тернополя можна дістатися потягом №792 - Ковель-Тернопіль(він курсує лише по пятницях і неділях!). Вартість квитка залежить від класу комфортності обраного вагона: від 40 до 86 грн.З Тернополя в Вишнівець ходять маршрутки, вартість 30 грн.
0
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі