«Трансільванія-2021»: все про найвпізнаваніше шоу електронної музики на Рівненщині (ІНТЕРВ'Ю)

«Трансільванія-2021»: все про найвпізнаваніше шоу електронної музики на Рівненщині (ІНТЕРВ'Ю)
0
«Трансільванія-2021»: все про найвпізнаваніше шоу електронної музики на Рівненщині (ІНТЕРВ'Ю)

«Ви їдете старою, розбитою кам’яною польською дорогою.. Невідомо, як.. Невідомо, куди.. В гості до графа Дракули, до його старовинного замку, аби провести цілу ніч, танцюючи під зірками».

Вам пригадалися окутані туманом гори на півночі Румунії? Що ж, здається, аби відчути цю саму атмосферу – вам не доведеться їхати до сусідньої країни. Адже вже через два тижні
cправжня «Трансільванія» відгримить біля Рівного.

Восьмий рік поспіль на Рівненщині проходить найбільш потужний в нашому регіоні фестиваль електронної музики – «Трансільванія». Фестиваль знатно прославив наш край і далеко за межами області, адже для того, аби провести ніч під зірками та послухати сучасної музики, сюди з’їжджаються з усієї України.

Сьогодні ми поспілкувалися із засновником та головним ідейником фестивалю – Юрієм Юрковським, відомим в Україні як DJ Y.Yurkovsky (Woodman).

Привіт, Юрій!
Отже, «Трансільванія». Фестиваль, на який ми чекали цілий рік і який зовсім скоро відбудеться на Рівненщині. На західній Україні його добре знають, втім давайте зачепимо історію — як і коли він був започаткований? Звідки пішла назва та хто був творцем фестивалю?

Привіт! Фестиваль електронної музики «Трансільванія» по-праву можна вважати найбільш впізнаваним у нашому регіоні. Я над цим працюю вже вісім років. Можна багато чого говорити про нас та про нашу «незрозумілу» музику, втім ми збираємо більше людей, аніж будь-хто інший. Електронна музика та культура в цілому, вже давно вийшли за межі західних країн, і навіть в нас не одне покоління людей ночами танцює під хаус-, техно-музику.

Що стосується історії. Перша «Трансільванія» пройшла як експериментальний проект у 2014 році. Ми хотіли просто провести open-air, але не очікували, що він одразу викличе такий ажіотаж лише від самої ідеї та концепції. На першому фестивалі ми зібрали біля 700 чоловік, не роблячи при цьому особливої реклами.

Всі ми знаємо, що почалося в тому році в нашій країні і я хотів трохи відволікти людей від проблем, дати їм можливість відпочити та перезавантажити їхні голови від всієї тієї інформації, яка звалилася на нас у 2014 році.

«Трансільванія» відома своєю «атмосферністю». Як вам вдалося знайти підходяще місце?

Кожного року наш фестиваль проходить на базі «Сокіл», до якої потрібно їхати невідомо як: лісами, старою польською кам’яною дорогою.. Це зараз всі знають, як можна потрапити на фестиваль, але тоді це все додавало романтизму: що можна і взагалі не доїхати, а якщо доїхав – ти переможець!

Перша «Трансільванія» була на тій же базі, але з іншої сторони. Зараз там барбекю-парк, де керівництво бази під фестивалі побудувало сцену та великий дерев’яний танцпол. Насправді, дуже хочеться відмітити саме керівництво «Сокола» – вони щороку щось добудовують на базу. Територія там – вже як окреме місто, де навіть є власний транспорт.

Так ось, у 2014 році там був недобудований готель, схожий на замок. І я тоді на нього подивився і сказав: «Ця будівля – буде замість сцени, а фестиваль назвемо «Трансільванія»». Так і зародилась ідея фестивалю – кожного року ми їдемо незрозуміло, куди, неначе в гості до графа Дракули. І танцюємо там, у лісі, цілу ніч під зірками.

Мені довелося виступити як ідейником фестивалю, як керівником культурно-музичного проекту «Flash Back», але фестиваль будував не лише я, але й всі ці хлопці, всі люди, які брали участь в організації, діджеї, які також допомагають з рекламою, персонал бази та й самі наші клієнти, які їздять до нас щороку.

Для кого «Трансільванія»? Що отримають гості, прибувши на фестиваль?

Вся наша діяльність направлена тільки на розвиток музичної культури та прививання музичного смаку новим поколінням. Першочергово – це ціль зібрати шанувальників електронної музики і дати можливість людям послухати її. А вже потім – це вже сама наповненість шоу та інфраструктура. На цьому фестивалі ніколи не звучатиме «попса». Доки є люди, як ми – не всі будуть слухати «шопопало». Ми просто не зможемо цього зробити. Ми живемо, в першу чергу, культурою, та все організовуємо від душі. А вже потім якось-десь думається про комерційні інтереси.

Насправді, на «Трансільванії» кожен індивід отримує своє. Хто нові знайомства, спілкування з друзями, свіже повітря і все це під музику не лише з однієї сцени. За всі ці вісім років люди знайомились у нас, завели сім’ї, дітей..

Ми завжди намагаємося дати нашим гостям не лише музику. Ось, вже другий рік, як ми будемо робити відео-інсталяцію. В минулому році в нас працював VJ з Івано-Франківська, який цілу ніч міксував «в живу» відео на екранах під свої асоціації на музику, яку грали діджеї. Було в нас і fire show і багато іншого перформансу.

За всі роки, які найцікавіші виконавці грали на «Трансільванії»? Фестиваль виходив за рамки електронної музики? 


З артистів запам’ятався діджей із Фінляндії – Bomfunk MC’s. Думаю, він не потребує в представленні – весь світ чув його старий хіт – Freestyler. Так, його музика – не зовсім наш формат, але й той час я організовував йому тур Україною і прийняв рішення порадувати наше місто такою «зірочкою» :)

Також, виходячи з формату, виступав гурт DONNA – мої друзі, в яких велике майбутнє. Це був рок-електронний лайв.

У минулому році радував діджей з клубу «Closer» та ідеолог Rhythm Buro, відомий на сьогодні український діджей – Igor Glushko.

Чим ближче до «Трансільванії» – тим більше про неї говорять. У ЗМІ окрім анонсів та репортажів траплялися і не дуже приємні деталі про фестиваль, які вам приписують.

Не буду говорити, які ми класні і як у нас все добре. На жаль, є і інша сторона медалі, з якою ми постійно боремося.

Головна наша проблема – з’ясування стосунків між собою місцевими аборигенами – по-іншому я просто не можу їх назвати.

Дійсно, як же без «чортів» на фестивалі в замку Дракули?


Так, за стільки часу я бачу результат, як люди змінюються, поводять себе культурніше, краще одягаються і є дійсно місцеві, котрі чекають на наш фестиваль цілий рік. А є просто аборигени, яких ми намагаємося не впускати. Пробуємо позбавлятися від них і ціновою політикою, і посиленням нарядів поліції та охорони. Скажімо, з кожним роком ситуація змінюється в кращу сторону. І я буду про це говорити, і говорив на радіо і всюди. Нехай їм буде соромно зі себе та свій регіон! Ми намагаємося розвинути тут культуру, привозимо сюди людей з усієї України, а деякі місцеві поводять себе, як дикі звірі. Добре, що все це вони з’ясовують між собою, і, як правило, за межами території фестивалю. Є там у них якийсь конфлікт між різними населеними пунктами. Дівчата, певно :)

Був ще рік, коли я прокинувся після фестивалю і прочитав в інтернеті статтю на сайті, що в нас на заході втопилася людина. Як потім з’ясувалося, це було вже після заходу і просто п’яний воєнний вирішив покупатися. Та ЗМІ написали і приписали нас, хоча це був не наш гість і ситуація сталася вже після фестивалю.

Та всі ми знаємо, як зараз працюють наші ЗМІ. Не перевіривши інформацію, вони думають тільки за свою відвідуваність і хайп. Я мовчу про замовні статті, та це вже зовсім інша історія.

Детальніше про проведення фестивалю можна прочитати у матеріалі: Рівнян запрошують відірватися на «Трансільванії»

Або на сторінці події у Facebook: https://www.facebook.com/events/747735649223499/

Інтерв'юер: Таїсія Олекшій

0
Суспільство Афіша
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі