У Києві встановили пам’ятник загиблим під час Covid-пандемії медикам

У Києві встановили пам’ятник загиблим під час Covid-пандемії медикам
0
У Києві встановили пам’ятник загиблим під час Covid-пандемії медикам

З ініціативи народних депутатів від «Слуги Народу» у Києві відкрили пам’ятник українським медикам, котрі загинули під час пандемії COVID-19, рятуючи життя пацієнтів із коронавірусом.

Меморіал встановлено на території Київської міської клінічної лікарні №4. Торік навесні саме цей медзаклад перепрофілювали на лікування пацієнтів із COVID-19.

Меморіал є арт-об‘єктом, що включає символічну скульптуру «Свічка життя» та меморіальну стіну пам‘яті «Матове скло». На стіні нанесено прізвища 170 загиблих лікарів зі всієї України.

Голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький наголосив, що українські медики є справжніми героями, які першими опинилися на передовій боротьби з хворобою і завдяки яким Україна нині не є аутсайдером у боротьбі з коронавірусом.

«Наші медики — справжні герої. На жаль, на сьомому році війни на Сході Україна опинилася у війні на ще одному фронті. Вже майже 2 роки Україна б’ється на фронті пандемії. На передовій — наші лікарі та медсестри. За цей час більше 80 тисяч захворіли на COVID-19, на жаль, близько 900 з них загинули. Коли ще ніхто не знав, що робити з цією страшною хворобою, вони йшли на передову та рятували життя людей», — наголосив Михайло Радуцький.

Він подякував Президенту України за підтримку ініціативи депутатів від «Слуги Народу». Меморіал створено за рахунок благодійної допомоги більше ніж 60 народних депутатів та меценатів.

За словами голови партії «Слуга Народу» Олександра Корнієнка, цей пам’ятник — найменше з того, що влада може зробити для сотень тисяч українських медиків, які разом пліч-о-пліч переживали цю страшну пандемію і рятували життя українців.

«Водночас це важливий символ того, що ми робимо і будемо надалі працювати для підтримки медиків і розвитку медичної галузі. Пандемія оголила низку проблем. У влади та українського суспільства попереду багато роботи, аби професія медика була ще більш поважною і отримувала найбільше можливостей для розвитку кожного з вас. Щоб кожен медик міг розуміти, що в цій країні може нормально жити і працювати. І в сенсі умов, і в сенсі поваги та довіри з боку суспільства», — наголосив він.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко звернувся до всіх із проханням у день медпрацівника, який в Україні відзначатиметься 20 червня, підтримати родини загиблих лікарів.

«Саме такі люди очікують на нашу підтримку. Ми з вами продовжуємо жити, ми продовжуємо боротися. І ми будемо перемагати. Але ми повинні пам’ятати про тих людей, які втратили своє життя, рятуючи інших», — сказав він.

«Прошу всіх долучитися і допомагати медпрацівникам, які сьогодні є. Ми гарантуємо, що зробимо все можливе, щоб медична професія набула престижності, лікарні змінили свій внутрішній та зовнішній вигляд. І були відкритими для пацієнта та лікаря», — додав Віктор Ляшко.

Над інсталяцією працювала група авторів, зокрема представники громадської організації «Київ. Стратегія 2025», відомі своїми проектами у публічному просторі Києва, та київський скульптор Євген Ніколайчук.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі