У липні з рахунків українців, які мають борги, автоматично списуватимуть кошти

У липні з рахунків українців, які мають борги, автоматично списуватимуть кошти
0
У липні з рахунків українців, які мають борги, автоматично списуватимуть кошти

Кошти на банківських рахунках боржників відтепер арештовуватимуть автоматизовано не лише за борги із виплати аліментів. До того ж запроваджено автоматизацію процесу отримання виконавцями інформації про номери рахунків боржників-фізичних осіб та сум коштів, які наявні на таких рахунках. Відповідний Наказ було прийнято Мін’юстом 23 березня цього року.

Про це повідомляє пресслужба Рівненської юстиції.

«Якщо хтось заборгував вам кошти, в тому числі аліменти на утримання дитини, – спочатку ви маєте довести це у суді. Якщо маючи на руках відповідне рішення суду ви все одно так і не можете домогтись у боржника повернення коштів – до справи береться Державна виконавча служба або приватні виконавці. Вони, зокрема, можуть домогтися списання грошей з банківських рахунків-боржника. Саме процедуру взаємодії між виконавцями та банками і було спрощено», – пояснює Тарас Грень начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції  (м. Львів).

Станом на кінець березня в Україні діють 73 банки. І у кожному з них той чи інший боржник може мати рахунок. Тож, виконавець перш за все має сформувати та направити вимоги на отримання відповідної інформації до всіх банківських установ країни. Але сама процедура отримання виконавцями інформації про номери рахунків боржників-фізичних осіб так і залишалась доволі тривалою, допоки Мін’юст не ухвалив відповідні зміни до наказу, що передбачають запровадження електронної взаємодії між виконавцями і банками, а не тільки поштовим зв’язком. Для цього використовуватимуть вже апробовану Автоматизовану систему виконавчого провадження (АСВП). Тобто, тепер ця система працюватиме не лише по автоматизованому арешту коштів, а й по отриманню виконавцями інформації про номери рахунків боржників-фізичних осіб та сум коштів, які наявні на таких рахунках.

«Відтак, якщо ви боржник – для вас оновлена модель автоматизованого арешту коштів не надто добра новина, адже відтепер набагато більше шансів, що виконавець знайде кошти на ваших рахунках та арештує необхідну суму. Якщо ж винні не ви, а вам – для вас це однозначно добра новина, адже ви зможете швидше виконати рішення суду та стягнути кошти з боржника. Планується, що нова система  має запрацювати вже до 6 липня 2021 року», – каже Тарас Грень.

Зауважимо, що для того, щоб в автоматизованому режимі здійснювати не лише арешт, а й списання коштів на рахунках боржника, важливо, щоб усі банківські установи підключились до системи автоматизованого арешту. На сьогодні до неї підключено 7 банків, 44 – підключені до тестового середовища, на стадії консультацій та попередніх налаштувань стосовно підключення до тестового середовища перебувають ще 11 банків. Тобто, найближчим часом підтримуватимуть 62 банки із 73, які мають банківську ліцензію в Україні.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі