У Птичі на Рівненщині релігійна громада УПЦ МП перейшла до Православної церкви України

У Птичі на Рівненщині релігійна громада УПЦ МП перейшла до Православної церкви України
3
У Птичі на Рівненщині релігійна громада УПЦ МП перейшла до Православної церкви України

У Птичі на Рівненщині релігійна громада УПЦ МП перейшла до Православної церкви України. Сьогодні віряни зайшли до храму.

Офіційна заява релігійної громади:

Розглядаючи питання переходу релігійних громад варто пам’ятати, що такі їхні дії повинні узгоджуватись із положеннями Законів України «Про свободу совісті та релігійні організації», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань» та Статутом релігійної громади який є чинним на момент проведення зборів.


Держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних та організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням) і вільну зміну цієї підлеглості шляхом внесення відповідних змін до статуту (положення) релігійної громади.


З метою зміни підлеглості у канонічних та організаційних питаннях, релігійна громада має внести зміни до свого статуту шляхом викладення його у новій редакції. Зміни до статутів релігійних організацій підлягають реєстрації органами, що здійснюють функції у сфері культури та релігії, а саме обласною державною адміністрацією.


Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється загальними зборами релігійної громади. Такі загальні збори релігійної громади можуть скликатися її членами. Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до статуту релігійної громади.

Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту засвідчується підписами членів відповідної релігійної громади, які підтримали таке рішення. Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту підлягає реєстрації в порядку, встановленому статтею 14 Закону «Про свободу совісті та релігійні організації».


Відтак у даному випадку при проведенні зборів було повністю дотримано процедури визначеної законом, адже:
Загальні збори релігійної громади в даному випадку були скликані її членами відповідно до Закону. Оскільки у релігійних громадах УПЦ фіксованого членства не ведеться, «ініціативною групою» попередньо було складено реєстр членів релігійної громади, до якого увійшли усі прихожани даної релігійної громади. Даний реєстр після складання був затверджений ініціативною групою, а також він був затверджений рішенням загальних зборів. Необхідність та підставність існування такого реєстру повністю узгодилась з тим фактом, що у даному населеному пункті є ще одна православна релігійна громада. Члени іншої громади до реєстру членів «Релігійної громади Свято-Успенської парафії Рівненської єпархії Української Православної Церкви села Птича Дубенського району» не увійшли.


Також, на загальних зборах було проведено реєстрацію присутніх учасників загальних зборів шляхом підписання реєстру присутніх учасників загальних зборів. Рішенням загальних зборів було затверджено Реєстр членів «Релігійної громади Свято-Успенської парафії Рівненської єпархії Української Православної Церкви села Птича Дубенського району» Збори були повноважними. Окремої уваги заслуговує той факт, що діючим на час проведення зборів статутом не визначено кількості присутніх на зборах членів релігійної громади аби визнати такі збори повноважними. Після вказаного, на розгляд учасників загальних зборів було поставлено ряд запитань порядку денного, серед яких і питання про зміну підлеглості у канонічних та організаційних питаннях шляхом внесення відповідних змін до статуту.


При цьому, з дотриманням норм чинного законодавства прийняття рішення про зміну підлеглості у канонічних та організаційних питаннях шляхом внесення відповідних змін до статуту було засвідчено підписами членів релігійної громади, які підтримали таке рішення. Такі підписи членів релігійної громади було зроблено особисто кожним членом релігійної громади у додатку №4 до протоколу та відповідно зафіксовано, що рішення про зміну підлеглості підтримало більш ніж 2/3 від присутніх на загальних зборах та навіть більше ніж 2/3 від загальної кількості членів «Релігійної громади Свято-Успенської парафії Рівненської єпархії Української Православної Церкви села Птича Дубенського району».

Юрій Поліщук зараз у Птичі.

3
# Рівненщина # птича # перехід до ПЦУ
Найцікавіші матеріали
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі