У рівненській поліклініці лікар відмовила паціентці у підписанні договору

У рівненській поліклініці лікар відмовила паціентці у підписанні договору
0
У рівненській поліклініці лікар відмовила паціентці у підписанні договору

З початком кампанії «Лікар для кожної сім’ї» у деяких закладах первинної медичної допомоги зафіксовані порушення права пацієнтів на вільний вибір лікаря. Рівне не стало виключенням. У спільноті "Білі халати" Рівного рівнянка Вікторія Алексейчук поскаржилась, що Рівненській поліклініці №2 лікар відмовила їй у підписанні договору, бо "багато брати людей не буде".

То чи може відмовляти лікар пацієнту у підписанні договору? 

Може. Але лише у двох випадках: заклад ще не підключений до електронної системи охорони здоров’я або всі лікарі медзакладу набрали оптимальну кількість пацієнтів.

Поліклініка №2 підключена до електронної системи охорони здоров’я. А лікар не міг набрати оптимальної кількості паціентів, оскільки в усій Рівненській області з 1 квітня лише 3 тис. пацієнтів підписали договори з лікарями. Про це повідомляє Рівненська ОДА.

Відмовити, бо "не буде багато набирати" лікар не має права.

Оптимальна кількість пацієнтів для терапевта - 2000, педіатра - 900, сімейного лікаря - 1800. Обсяг практики може відрізнятися від оптимального залежно від соціально-демографічних, інфраструктурних та інших особливостей території, в межах якої мешкають люди, що належать до відповідної практики. Наприклад, якщо сімейний лікар працює у селі, де мешкає 2000 людей, то усі жителі зможуть обслуговуватись у нього. Без медичної допомоги не залишиться ніхто. На початку кампанії майже виключені випадки, що усі лікарі медзакладу уже набрали оптимальну кількість. Якщо вам все-таки відмовляють у підписанні декларації з цих причин, ви можете:

1. Звернутися до головного лікаря, який підтвердить чи спростує інформацію про кількість пацієнтів, яку набрали лікарі медзакладу.

2. Якщо головний лікар відмовляється надати роз’яснення, зверніться до місцевого управління охорони здоров’я із заявою на його ім’я керівника управління.

3. Ви можете поділитися своїм досвідом у спеціальній формі зворотнього зв’язку МОЗ України: https://goo.gl/forms/CL2mQGT20GwgOBAn2.

4.  Ви завжди можете обрати інший медичний заклад, де вам будуть раді. Гроші за ваше обслуговування мають отримати ті медичні заклади й лікарі, які готові до змін.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі