У «Рівнеоблводоканалі» попередили про підвищення тарифів та нові платіжки

У «Рівнеоблводоканалі» попередили про підвищення тарифів та нові платіжки
0
У «Рівнеоблводоканалі» попередили про підвищення тарифів та нові платіжки

Ще наприкінці липня тодішній представник Президента у Кабінеті Міністрів України Андрій Герус анонсував здорожчання водопостачання та водовідведення. Таку необхідність він пояснив підняттям майже на третину вартості електроенергії для промислових підприємств, яке виникло після запуску нового ринку електроенергії з 1 липня. Тоді мова йшла про збільшення тарифів водоканалів в середньому на 15%. Тож водопостачальні підприємства почали готувати і подавати свої розрахунки до НКРЕКП. Серед інших був і «Рівнеоблводоканал». Кілька днів тому на сайті національного регулятора оприлюднили постанову про збільшення вартості послуг водопостачання та водовідведення для рівнян. Тож вже через кілька днів вона буде надрукована в «Урядовому кур’єрі», а відповідно – вступить в дію. На підприємстві кажуть, що платіжки з новими розрахунками варто очікувати вже наступного місяця.


Попри анонсовані паном Герусом 15%, вартість послуг для абонентів «Рівнеоблводоканалу» збільшиться лише на 8,2%. У грошовому еквіваленті — на 1 гривню 68 копійок. Тобто, якщо зараз вартість одного кубічного метра централізованого водопостачання та водовідведення складає 20 гривень 57 копійок, то після подорожчання вона складатиме 22 гривні 25 копійок із ПДВ.

Не піднімати тарифи на повну, кажуть на підприємстві, вдалося за рахунок активного запровадження енергозберігаючих технологій і того, що «Рівнеоблводоканал» на початок року не мав боргів за спожиту електроенергію. Тож коли з 1 січня запустили роздрібний сегмент ринку електроенергії, водопостачальне підприємство змогло закупити цю послугу за найвигіднішими цінами і, не маючи боргів за спожиту електроенергію на початок року, провів найвигіднішу закупівлю цієї послуги — за вільними цінами. Однак ситуація кардинально змінилася з липня, коли запрацював і оптовий сегмент цього ринку, що додало для нас ще й тариф на передачу електроенергії, який складає 31 копійку за кВт на год., згідно з прийнятою постановою НКРЕКП.

З огляду на те, що розрахунки по останніх тарифах водоканалу проводилися ще влітку минулого року, ця складова до них включена не була. У травні лише скоригували першу частину, що стосувалась роздрібного ринку електроенергії. Таким чином, «Рівнеоблводоканал» додатково почав щомісяця втрачати майже 800 тисяч гривень, які у діючому тарифі не передбачені.

Окрім того, перегляду тарифів передували ще кілька причин, — пояснює директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Карауш. – Основна із них та, що тариф на електроенергію випереджає вартість водопостачання та водовідведення майже на півроку. Це, зрозуміла річ, призводить до того, що водоканал, який і без того працює на самоокупності із нульовою рентабельністю, постійно несе збитки. Так довго тривати не могло. Без перегляду тарифів рано чи пізно все одно довелося б чимось жертвувати – звільняти людей, яких і так бракує, переводити рівнян на погодинний графік подачі води, чи не платити за очистку стоків «Рівнеазоту». Будь-який з цих кроків неодмінно позначиться на якості послуг.

До слова, вже згадані витрати не єдині, що невраховані у нині діючій вартості послуг «Рівнеоблводоканалу».

Для прикладу, з початку року для промислових підприємств, в тому числі і водопостачальних, скасували так звані «нічні» тарифи. Ті, які давали змогу економити на вартості електроенергії, корегуючи її використання, залежно від часу доби. Через це «Рівнеоблводоканал» вже втратив 6,8 мільйона гривень за 9 місяців. Це не кажучи вже про мінімальну зарплату, яка від початку року теж зросла, а в розрахунках нині діючого тарифу включена не була. Лише частково – на 10% скорегована.

Не покращує загальну економічну ситуацію підприємства і неповний рівень проплат. У вересні населення за отримані послуги розрахувалося лише на 89,61%. Таким чином, загальний борг за водопостачання та водовідведення тільки цієї категорії споживачів станом на початок жовтня склав вже 49 млн. 532 тис. гривень.

З огляду на це, а також час, який ще є до того, як нові тарифи офіційно вступлять у дію, на «Рівнеоблводоканалі» радять своїм споживачам дещо заощадити на послугах водопостачання та водовідведення. Для цього потрібно розрахуватися із боргами і оплатити послуги підприємства наперед ще по старій вартості.

0
Найцікавіші матеріали
У Рівному викрили та затримали наркозбувача
0
Читати далі
Чоловічі кеди для активного міського життя
0
Читати далі
На Рівненщині планують створити інфекційну лікарню
0
Читати далі
У Рівненському районі водій злетів у кювет і загинув
0
Читати далі
Понад 5,5 тисяч школярів Рівненщини взяли участь у другому етапі «Шкільних ліг»
0
Читати далі
На Рівненщині формують фонд житла для вимушених переселенців
0
Читати далі
На Рівненщині двоє чоловіків, перебуваючи у СІЗО, вчиняли шахрайські дії
0
Читати далі
Зеленський підписав закон про лобізм
0
Читати далі
Українці почали читати суттєво більше
0
Читати далі