У Рівному лікарі по - новому поглянули на проблему шизофренії

У Рівному лікарі по - новому поглянули на проблему шизофренії
0
У Рівному лікарі по - новому поглянули на проблему шизофренії

Ні для кого не секрет, що з плином часу змінюються підходи до лікувань одних і тих же хвороб. Все тому, що хвороба має властивість прогресувати, пристосовуватись до лікування, або ж знаходять нові методи оперативнішої допомоги людям. 

Відтак, до Рівного за запрошенням Олега Колбача (головного лікаря обласного центру психічного здоров’я) завітав Олександр Мироненко (доцент кафедри психіатрії та психотерапії факультету післядипломної освіти Львівського національного медичного університету). 

Пан Олександр провів навчальну лекцію для районних психіатрів та наркологів усієї Рівненщини. 

 

Варто зазначити, пан Олександр розповів про дію різних лікувальних препаратів хворим на шизофренією. Досвід роботи з різними пацієнтам і різною реакцією, чітко зафіксованими і праналізованими протягом часу, дозволять нашим спеціалістам менше переживати неправильно визначити форму лікування, зміну лікування і лікування взагалі, адже виявляються трапляються випадки коли хворий категорично відмовляється лікуватись.

Професор також назвав ключові страхи хворих людей, таких як важка соціальна адаптація, страх рецидиву і тиск оточуючих, що ще більше посилює хворобу. 

Що таке шизофренія?

Шизофренія є складним захворюванням, через яке пацієнтам стає важко відрізняти реальне від вигаданого, ясно мислити, керувати емоціями, відношенням до інших і нормально функціонувати в суспільстві. 

Але це не означає, що надії немає. Шизофренією можна успішно керувати. Перший крок полягає у виявленні ознак і симптомів. Другий крок полягає в негайному пошуку допомоги, третій – неухильно дотримуватися призначеного лікування.

Шизофренія – це порушення в роботі головного мозку, які впливають на те, як людина діє, думає, і бачить світ. Люди з шизофренією мають викривлене сприйняття реальності, а часто і зовсім втрачають зв’язок з реальним світом. Вони можуть бачити або чути речі, яких не існує, говорити дивні і незрозумілі речі, вважати, що інші намагаються заподіяти їм шкоду, або відчувати постійне стеження за собою. При таких розмитих границях люди навіть не в змозі жити нормальним, звичним для них життям. Люди можуть повністю втратити контакт з реальним світом, сховатися від усіх і вести себе вкрай дивно, керуючись страхом і розгубленістю.

Більшість випадків шизофренії з’являються в пізньому підлітковому або ранньому дорослому віці. Однак, шизофренія може вперше проявитися в середньому віці або навіть пізніше. В самих рідкісних випадках, шизофренія проявитися, а симптоми в цьому випадку трохи відрізняються. В цілому, чим раніше розвивається шизофренія, тим сильніші її наслідки. Шизофренія також серйозніше проявляється у чоловіків, ніж у жінок.

Хоча шизофренія є хронічним розладом, методи її ефективного лікування все ж існують.

За належної підтримки, ліках та лікуванні, багато людей з шизофренією можуть жити повноцінним життям. Однак лікування є найбільш ефективним, якщо шизофренія діагностується на ранній стадії. Якщо ви помітили ознаки, симптоми шизофренії і відразу ж звернулися за допомогою, шанси на одужання і контроль хвороби значно підвищуються.

Перші ознаки шизофренії

У деяких людей шизофренія виявляється раптово, без появи тривожних симптомів. Однак, найчастіше, перші натяки на хворобу проявляються поступово разом з тривожними ознаками. Багато друзів і родичів пацієнтів з шизофренією розповідають, що бачили, як з людиною відбувається щось не те, проте не знали, що це може бути.

На цій ранній стадії люди з шизофренією часто здаються ексцентричним, невмотивованими, позбавленими емоцій і загадковими. Вони ізолюють себе від суспільства, починають нехтувати своїм зовнішнім виглядом, кажуть дивні речі, демонструють загальну байдужість до життя. Вони можуть відмовитися від улюблених занять, а їх продуктивність на роботі або в школі різко погіршується.

Найчастіше перші ознаки шизофренії включають:

  • Соціальна самоізоляція.
  • Ворожість або підозрілість.
  • Погіршення особистої гігієни.
  • Плоский, невиразний погляд.
  • Нездатність плакати чи висловлювати радість.
  • Безпричинний сміх або плач.
  • Депресія.
  • Надмірна сонливість або безсоння.
  • Незв’язна або ірраціональна мова.
  • Забудькуватість, незібраність.
  • Гостра реакція на критику.
  • Використання дивних, неіснуючих слів.
Основні симптоми шизофренії

Є п’ять типів симптомів, характерних для шизофренії: марення, галюцинації, неорганізована мова, незібрана поведінка і так звані “негативні” симптоми. Проте, ознаки і симптоми шизофренії значно варіюються від людини до людини, як і загальна картина і ступінь захворювання. Не кожна людина з шизофренією матиме всі симптоми, також симптоми можуть змінюватися з часом.

У разі якщо у вас, чи близьких з`явились підозри на ймовірні симптоми шизофренії - негайно зверніться до лікаря за належним лікуванням. Саме на ранній стадії виявивши хворобу, можна запобігти багато проблем у майбутньому і жити повноцінним життям. Тим паче, що лікарі нашої області є фахівцями у цій сфері постійно навчаючись новим методам лікування. 

КЗ "Рівненський обласний центр психічного здоров'я населення" знаходиться у Рівному, вул Дубенська 64
0362 628 303

 

0
Суспільство # Олег Колбач # шизофренія # ознаки шизофренії # Рівненський обласний центр психічного здоров'я населення
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі