У Рівному обговорювали чому госпітальна рада стала "мертвонародженою"

У Рівному обговорювали чому госпітальна рада стала
0
  • У Рівному обговорювали чому госпітальна рада стала "мертвонародженою"
  • У Рівному обговорювали чому госпітальна рада стала "мертвонародженою"

У конференц-залі Обласного управління охорони здоров’я Рівненської ОДА, експерт ГО «Ейдос» Ольга Зеленяк презентувала результати незалежної оцінки стану формування госпітальних округів та госпітальних рад в регіонах, їх складу та  проблемних питань нормативного врегулювання організаційних та процедурних засад діяльності госпітальних рад.

Рівне – четвертий регіон, де побувала експерт. Результати моніторингу вже були  представлені у Хмельницькому, Полтаві, Харкові. Рівненщина – серед дев’ятнадцяти областей України, де вже затверджені межі госпітальних округів та створені госпітальні ради. 

Нагадаємо, в рамках реформи у сфері охорони здоров’я, на Рівненщині було створено 3 госпітальних округи, які надають вторинну медичну допомогу з центрами у місті Рівне, Сарни та Дубно.

-  Дуже низький рівень розуміння у громад на місцях – чим займаються госпітальні ради та як вони допомагають, – зауважила експерт і зазначила, що загалом затверджено перелік та склад госпітальних рад у 19 областях – загалом 81 госпітальний округ. В 32 госпітальних округах з 81 сформовано госпітальні ради.

За її словами, серед проблемних питань – недотримання порядку здійснення розрахунку кількості членів госпітальної ради, порядку обрання голови госпітальної ради, відсутність єдиного підходу до питання необхідності затвердження госпітальною радою Положення про госпітальний округ, відсутність єдиного підходу до питання включення до складу госпітальної ради представників ОТГ.

За словами експерта, госпітальні ради не володіють достатньою інституційною спроможністю виконувати функцію з розроблення багаторічних планів розвитку, і це теж проблема.

- Отже госпітальні ради сьогодні, завтра і в 2020 році....Наскільки актуальним є напрацювання в напрямку їх створення? Чи вартувало це витрачених рік назад емоцій , двох засідань міської ради з метою обрати мені саме дорадчий голос і що думають про це експерти з громадського сектору? Сьогодні спілкуємося на цю тему на круглому столі. Мої висновки однозначні- найважливішим і вирішальним аргументом існування живої мережі закладів охорони здоров'я - майбутні стосунки закладу з НСЗ У при умові, що пацієнт прийде в цей самий заклад. На сьогодні в ГР бачу виключно платформу для чергових політичних спікерів на тему чергових квот. Починали би з адміністративної реформи а не з кінця змістовного ряду, - прокоментувала роботу госпітальних рад заступник начальника міського управління охорони здоров`я Вікторія Покоєвчук. 

 

0
Політика Суспільство # Госпітальна рада Рівного
Найцікавіші матеріали
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі
Іран готується до атаки на Ізраїль протягом найближчих 24-48 годин
0
Читати далі
Пташки для понтонно-мостового полку передали депутати Рівного
0
Читати далі