У Рівному партія видалила відео своєї конференції, щоб приховати порушення: її можуть не допустити до виборів

У Рівному партія видалила відео своєї конференції, щоб приховати порушення: її можуть не допустити до виборів
0
У Рівному партія видалила відео своєї конференції, щоб приховати порушення: її можуть не допустити до виборів


Коробка, у якій повторно подані документи партії «Рівне разом», на столі у заступника голови рівненської міської територіальної виборчої комісії Олега Шевчука


Рівненська партія «Рівне разом» Віктора Шакирзяна, за якою стоїть забудовник Роман Курис, вчора пізно ввечері спричинила скандал у територіальній виборчій комісії.

Партійці в останні години подали документи для реєстрації кандидатів від партії на вибори в Рівнераду і виявилося, що в них порушена гендерна квота – в кожній п'ятірці кожного списку кандидатів мають бути одночасно мінімум два чоловіки і дві жінки.

Після цього партійці подали виправлені списки, але затверджувати і міняти списки може лише партійна конференція і те, що вона проголосувала списки із порушенням законодавства, зафіксовано на відео. Тому відео зі сторінки партії зникло, але правильно видалити відеодокази у партійців не вийшло, і журналісти його знайшли.

Видалене відео і «технічні описки»

24 вересня – останній день коли можна зареєструвати кандидатів на місцеві вибори. Він виявилося гарячим для рівненської територіальної виборчої комісії (ТВК).

Пізно ввечері нам стало відомо, що партія «Рівне разом» має проблеми з реєстрацією на вибори до міської ради. Мовляв, їм звернули уваги на помилки, які вже неможливо було виправити.

За попередньою інформацією – партія порушила гендерні квоти – було недостатньо кандидатів-жінок у списках і намагалася фальсифікувати документи, змінивши їх і подаючи повторно.

Голова Рівненської міської ТВК Ірина Глуха нервується значній увазі медіа до інциденту

За новими вимогами виборчого законодавства, під час формування єдиного та територіальних виборчих списків партія повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі).

У разі формування єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п’яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі до списку.

Територіальні виборчі списки у Рівному – це списки у шести округах міста.

Виборчі округи в Рівному

Чи справді партійна конференція проголосувала списки кандидатів з порушенням виборчого кодексу, можна було побачити на відео із цієї конференції.

Але відео прибрали із фейсбук-сторінки партії.

Тут була трансляція партії, яку пізніше видалили

Представник партії, адвокат Ярослав Калька стверджує що мова йшла про технічні описки в документах. Через які партія подала новий пакет документів.

– Для деяких кандидатів чи то надіслали, чи то їм в штабі для користування дали не затверджені на конференції списки, а чорновики, – пише «Четвертій владі» Ярослав Калька у месенджері. – Там де-не-де інші порядкові номери.

– В обід подав, потім переглядали копії і віднайшли невідповідності. Пішов у ТВК і подав заяву щоб не розглядали і повернули повний комплект. І тут почалось. Змушені були в темпі створити ще один комплект і подати.

– На підтвердження того, що це помилка я показував і протокол конференції, і рішення вищого органу партії про затвердження протоколу конференції та виборчих списків – ніяк.

– Але чому тоді з фейсбуку прибрали відео з конференції? Чи не тому, щоб прибрати відеодоказ? – журналіст.

Ярослав Калька побачив це запитання, але не відповів.

Таємні пакети документів

Що значить «і тут почалось» – бачила кореспондентка «Четвертої влади». Приїхавши пізно ввечері до приміщення рівненської міської територіальної виборчої комісії, вона побачила тут, окрім членів ТВК, представників партії «Рівне разом», серед яких її голова – Віктор Шакирзян, народного депутат від «Слуги народу» Олександра Ковальчука, кандидата на міського голову Ігоря Мічуду, а також журналістів кількох місцевих медіа.

Народний депутат Олександр Ковальчук попросив голову ТВК Ірину Глуху позакати перший пакет документів партії «Рівне разом», вона відмовилась, аргументуючи, що у депутат немає для цього повноважень.

Перший пакет документів Ірина Глуха закрила у сейфі та опломбувала сейф. Другий пакет партії зібрав заступник та відразу перед журналістами опломбував у коробці, яку згодом голова поклала у другий сейф.

Заступник голови ТВК Олег Шевчук розповів журналістам що наразі тривав лише прийом документів.

– Прийняття остаточного рішення немає, адже це питання буде вирішувати під час комісії 25 вересня о 15.00.

Список, в якому недостатньо жінок

Що ж відбулося насправді. Зробити висновок про це можна було би з'ясувавши які ж списки затвердила партія на своїй конференції.

Хоч відео конференції з фейсбук-сторінки видалили, та його знайшов журналіст «Суспільного» Дмитро Бондар – у рекламному кабінеті сторінки. На його рекламування Віктор Шакирзян витратив 200-300 доларів:

Скріншот з рекламного кабінету сторінки «Рівне разом»

«Четверта влада» зберегла це відео. Ось воно:

На відео видно, що під час конференції партія затвердила два списки: єдиний та територіальні виборчі списки (в шести округах Рівного). В єдиному – гендерні квоти дотримані. На кожну п'ятірку – є дві жінки.

Проблема з територіальними списками.

Округ 1

Харковець Василь Степанович.

Стельмащук Святослав Володимирович

Артемяк Олександр Омелянович.

Кулаковський Роман Миколайович.

Олексієвець Тетяна Сергіївна.

Литвинюк Олександр Леонідович.

Округ 2

Жаровський Михайло Богданович.

Демчук Валентин Вікторович.

Стасюк Світлана Михайлівна.

Бобрик Микола Володимирович.

Савчук Марія Валеріївна.

Зіньков Роман Анатолійович.

Мельничук Лілія Борисівна.

Округ 3

Дмитришин Павло Сергійович.

Хижняк Олег Миколайович.

Войтович Людмила Степанівна.

Прокопчук Іван Михайлович.

Онопрійчук Олександр Васильович.

Демидюк Наталія Володимирівна.

Ісічук Тетяна Савівна.

Округ 4

Рудніцкий Василь Георгійович.

Удовиченко Сергій Володимирович.

Кроль Наталія Олександрівна.

Максименко Тарас Анатолійович.

Ірина Петрівна Петрик-Щокова.

Дем’янюк Віктор Володимирович.

Коваль Вадим Вадимович.

Округ 5

Марчук Катерина Анатоліївна.

Попчук Наталія Василівна.

Велінець Петро Васильович.

Яценя Віталій Олександрович.

Ткачук Олена Юріївна.

Луцюк Тетяна Валеріївна.

Приступа Олена Павлівна.

Округ 6

Марчук Світлана Василівна.

Рибачок Сергій Леонідович.

Алексіюк Руслан Іванович.

Трало Ірина Миколаївна.

Дягель Андрій Володимирович.

Мороз Анатолій Миколайович.

Кисельова Віта Дмитрівна.

Заступник директора рівненського Комітету виборців України Святослав Дубов так прокоментував ці списки у фейсбук-групі «Рівненщина політична»:

«Округ номер 3: в першій п’ятірці 4 чоловіки, 1 жінка, плюс далі йдуть дві жінки, а мало бути у порядку черговості; округ 4 – недотримання порядку черговості після першої п’ятірки; округ 5 – недотримання порядку черговості після першої п’ятірки; округ 6 – недотримана квота: в першій п’ятірці 4 чоловіки, 1 жінка».

Переглянути затвердження цього списку можна на 24 відео, яке ми опублікували вище (момент зачитування списків і голосування за них членів партійної конференції).

У ТВК не вирішили що робити

Як же має діяти ТВК в цьому випадку?

– ТВК зобов'язана прийняти документи і зареєструвати їх у журналі, потім вона їх розглядає, – каже член координаційної ради Громадянської мережі «Опора» Андрій Токарський.

– Якщо вона знаходить помилки, недоліки в документах, вона повинна повідомити партію і партія має час на їх усунення. Якщо це стосується формування списків і порушення відбулося в частині гендерної квоти, то вони повинні провести конференцію чи з'їзд партії. Про це проведення вони мали би повідомити заздалегідь виборчу комісію.

В цій ситуації на проведення нової конференції немає часу. Адже час на конференції та подачу документів завершився вчора, 24 вересня.

Судячи з коментарів представника партії, адвоката Ярослава Кальки, другий пакет документів, який подала партія, не відповідає затвердженому на конференції списку.

– ТВК не повинна затвердити такий пакет документів, – вважає Андрій Токарський. – Якщо вони його приймуть, це можна оскаржити до суду або в Центральну виборчу комісію. Оскаржити може як якась інша партія, так і виборці, які вважають що їхні права порушені.

Телефонуємо голові Рівненської міської ТВК Ірині Глухій, щоб почути її думку стосовно цієї ситуації. Почувши що телефонує журналістка, голова каже що дуже зайнята.

– Нам відомо що партія «Рівне разом» подала списки, які не відповідають затвердежним на конференції. Вам відомо що є відео, яке це підтверджує? – журналістка.

– Нам відео конференції не повинні подавати по закону. Тому я вам нічого не можу сказати.

– А ви будете зважати на інформацію, що на конференції був затверджений список цієї партії, де не дотримана гендерна квота?

– Ми зараз по цьому питанню спілкуємося зараз.

Після цих слів голова ТВК збила дзвінок.

На сьогоднішньому засіданні ТВК це питання не включили в порядок денний. Комісія має на його розгляд 5 днів.

За матеріалами: Четверта влада

Читайте також: У Рівненській міській ТВК очікують ніч фальсифікацій. Рейтингові партії провалили реєстрацію

Читайте також: Тиск на ТВК та підміна списків: перші порушення виборчого законодавства зафіксували у Рівному

Читайте також: Народний депутат України Олександр Ковальчук відстоює виборчі права рівнян

0
Політика
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі