У Рівному проросійський соціолог назвав «лідера електоральних симпатій рівнян»

У Рівному проросійський соціолог назвав «лідера електоральних симпатій рівнян»
0
У Рівному проросійський соціолог назвав «лідера електоральних симпатій рівнян»

У вівторок, 20 жовтня, до Рівного приїхали соціологи з «ВАС» – Всеукраїнської асоціації соціологів.

Спікери, – директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов та директор Всеукраїнської асоціації соціологів Володимир Косенко, – представили нове дослідження, метою якого було вивчення суспільно-політичної думки рівнян та їх електоральних уподобань.

Свою соціологію про електоральні симпатії «ВАС» провела лише у Рівному і до того ж, з їхніх слів, за власні кошти.

Згідно соціології експертів, які опитали 816 рівнян, лідером електоральних симпатій став Віктор Шакирзян, який набрав 37% голосів опитаних мешканців Рівного. Улюбленою партією більшості опитаних рівнян (27,6%) стала політсила «Рівне Разом».

Результати опитування, проведеного Всеукраїнською Асоціацією Соціологів протягом 13-15 жовтня 2020 року серед мешканців міста Рівного та смт. Квасилів показали, що 67,67% відповіли, що обов’язково візьмуть участь у місцевих виборах, ще 23,14% – вагаються, чи брати участь, 9,19% – малоймовірно, що голосуватимуть.


У рейтингу до міської ради Рівного лідирує партія «Рівне Разом» з підтримкою 27,6% серед тих, хто буде голосувати та визначився із вибором. Далі – партія «Слуга Народу», яку готові підтримати 14,3%, «Європейська Солідарність» – з показником 12,6%, «За Майбутнє» – 10,1%, «Голос» – 6,6%, ВО «Свобода» – 6,1% та «Перемога Пальчевського» – 5,1. Рейтинг інших партій поки не дозволяє подолати прохідний бар’єр.


Серед кандидатів у мери лідером є Шакирзян Віктор. За нього готові проголосувати 37,8% серед тих, хто голосуватиме та визначився із вибором. 14,8% планують підтримати Коваля Віталія, 7,9% – Вознюка Юрія, 7,2% – Третяка Олександра, 5,9% – Осуховського Олега та Муляренко Олексія відповідно. 5,7% – за Кульчинську Галину та 5,1% – підтримують Германа Віталія. Рейтинг інших кандидатів – менше 5%.

В ході презентації спікер Вадим Карасьов, відомий своїми виступами в Росії та співпрацею з «Партією Регіонів» та «Опозиційна платформа – За життя», намагався агітувати за партію «Рівне Разом», підносячи сильні, на його думку, сторони політсили, зокрема фразами: «нарешті у Рівному буде власна сильна партія», а також про «повну свободу від президентської вертикалі», «сильний лідер» та «авторитетне обличчя».

«Місцева влада повинна формуватися з місцевого самоврядування, а не з президентської вертикалі. Хватить уже», – коментує першість партії «Рівне Разом» у власному соцопитуванні Вадим Карасьов.

До слова, про решту кандидатів у мери та політичні партії соціологи майже не розповідали.

Ми розпитали, яким чином соцгрупа «ВАС» опитувала рівнян. Кажуть – ходили по квартирах.

Ми підрахували, що 800 опитаних рівнян – це приблизно вісім під’їздів дев’ятиповерхівки, що в масштабах Рівного не дуже репрезентативно. На це питання соціологи не змогли дати чітку відповідь, лише наводили дані всеукраїнських опитувань, згідно яких їхні власні дані дуже навіть відповідають реальності – похибка, з їх слів, складає всього 3,6%.

Також ми передали експертам декілька запитань від читачів:

– Чи правда, що соцгрупа «ВАС» прибула на запрошення політсили «Рівне Разом», оскільки експерти були раніше помічені у відбілюванні Віктора Шакирзяна?

– Чи є результати опитування політичною технологією для маніпуляції думками виборців?

На всі запитання ми отримали лаконічну відповідь «Ні».

Ознайомитися із дослідженням можна за посиланням.

0
Політика Суспільство
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі