У Рівному спалах гепатиту А - зафіксовано 14 випадків. Міська влада мовчить [Як уберегтися]

У Рівному спалах гепатиту А  -  зафіксовано 14 випадків. Міська влада мовчить [Як уберегтися]
0
У Рівному спалах гепатиту А  -  зафіксовано 14 випадків. Міська влада мовчить [Як уберегтися]

У Рівному спалах гепатиту А. Як стало відомо з неофіційних джерел зафіксовано 14 випадків шпиталізації за декілька днів. Однак поки рівнняних бють на сполох в соціальних мережах, намагаються дізнатися більше інформації в соціальних мережах, офіційно міська влада - мовчить. Або не знає про проблему, або приховує. Подейкуюсь, що офіційна заява Держпродспоживслужби зявиться тільки сьогодні, а спалах хвороби може бути п`язаний з міським водогоном.

- Не хочу поширювати чутки, але краще утриматись від вживання води з водопроводу, як мінімум кип'ятити її. Чомусь говорять про район пивзаводу та автовокзалу, написа вчора у спільноті "РОВНО/РІВНЕ" Володимир Стратонов.

Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання з ураженням печінки. Найчастіше ним хворіють діти, це типова хвороба брудних рук.

Інфікування можливе через потрапляння вірусу у питну воду, місця купання, харчові продукти, на руки, іграшки, жувальні гумки, білизну тощо. Можливе перенесення вірусу і мухами.

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А?

  1. Використовувати для пиття та миття посуду лише кип'ячену воду (воду кип'ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).
  2. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
  3. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану).
  4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.
  5. Важливо суворо дотримуватися правил особистої гігієни – обов'язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету, не користуватися загальним рушником, носовичком, посудом, жувальною гумкою тощо.
  6. Не займатись самолікуванням. При появі перших ознак жовтяниці терміново звернутись до лікаря.

Тим часом рівнян жартують над тривалою мовчанкою міської влади.

 

Те, що 14 рівнян звернулися до лікарів із гепатитом А підтверджує порталу "Крапка" начальник обласного управління здоров’я Юрій Осіпчук.

– Справді наразі в 14 людей підтверджено гепатит А, вони перебувають в інфекційному відділенні міської лікарні. Та швидше за все, джерелом зараження стала не вода, а вірус могли привезти з Єгипту чи Турції. Вже після обіду має бути більш детальна інформація, – зазначив він.

У свою чергу начальник міського управління охорони здоров’я Віктор Іськів додав "Крапка", що з гепатитом пацієнти почали поступати до інфекційного відділення міської лікарні приблизно два тижні тому.

– Більшість із захворілих родичі, які перебували в контакті між собою.  Вода чи ні стала джерелом зараження – наразі немає інформації. Відповідні дослідження будуть проводитися і вже до кінця дня 1 листопада зможемо сказати про джерела поширення захворювання, – коментує він.

Тим часом директор “Рівнеоблводоканал” Андрій Карауш запевняє, що водою із міського водопроводу ніхто не міг зарадися гепатитом А.

– Ми щодня проводимо дослідження води з міського водопроводу. Так, у результатах проб за 31 жовтня гепатиту чи інших інфекцій не виявлено, вода відповідає нормам, – запевняє він.

 

0
Суспільство # гепатит А
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі