У Рівному з'явиться місце, де важкохворі діти не думатимуть про біль

У Рівному з'явиться місце, де важкохворі діти не думатимуть про біль
0
У Рівному з'явиться місце, де важкохворі діти не думатимуть про біль

У Рівному вдруге заговорили про будівництво в нашому регіоні дитячого хоспісу. Цього разу тему підняли на рівні громадських обговорень. І хоча слухання не були офіційними, все ж зібрали за одним столом відомих у місті медичних працівників, активістів та гостей з інших регіонів, яким не байдужа тема якісного надання паліативної допомоги важкохворим та невиліковним дітям. Організатором обговорення виступили благодійний фонд «Скарбниця надії», який працює за підтримки ЄС, та ГО «Мережа 100% життя».

– За кордоном дитячі хоспіси працюють багато років, вони є ефективними. Вони надають ту допомогу, яка необхідна невиліковним дітям та їх батькам. Іноземні інвестори зацікавлені в питанні відкриття дитячих хоспісів в Україні. Нашу програму підтримує Євросоюз, – зазначила голова правління Благодійного фонду «Скарбниця надії» Юлія Кутик.

В Україні існують лише два дитячих хоспіси – в Надвірній на Івано-Франківщині та Харкові. Перший дитячий центр паліативної допомоги в західній Україні відкрили відносно нещодавно – наприкінці 2013 року. Медичний заклад відкрили на базі Надвірнянського будинку дитину. Керівник мережі хоспісів на Прикарпатті Людмила Андріїшин приїхала до Рівного, щоб поділитися досвідом впровадження та функціонування подібних закладів. До слова, у Надвірнянському хоспісі працює як стаціонар, так і виїзна бригада.

– Слово «хоспіс» не повинне лякати. Це не є будинок смерті, як багато хто звик думати раніше. Все залежить від того, наскільки проінформоване населення. Навіть у дорослому хоспісі ніхто не віднімає жодної надії, а навпаки – долають страх і формують психологічний, соціальний комфорт, – говорить фахівець.

Наразі спеціалісти розглядають декілька варіантів розміщення хоспісу. Кажуть, що центр паліативної допомоги дітям доцільно розмістити на базі іншого лікувального закладу, додатково обладнавши спеціальну кімнату. Минулого тижня спеціальна комісія відвідала заклади, де можна було б розмістити хоспіс. Посадовці встигли побувати в спеціалізованому будинку дитини та відвідати обласну дитячу лікарню. Окрім цього, розглядають варіант з міською дитячою лікарнею. Остаточного рішення депутати ще не дійшли. Після розгляду усіх варіантів остаточне рішення про розміщення хоспісу прийматиме госпітальна рада Рівненського округу, яка запрацює найближчим часом.

– Говорити, потрібен чи не потрібен хоспіс – не гуманно. Громада Рівненської області повинна одним фронтом давити на всіх тих, від кого залежить вирішення цієї проблеми. Я розумію, що вирішення цього питання не завжди залежить від органів виконавчої влади і депутатського корпусу. Створення хоспісу – це справа нашого майбутнього, – зазначив Уповноважений представник Верховної Ради України з прав людини в Рівненській області Олег Торкунов.

На громадські слухання з приводу облаштування дитячого хоспісу завітали батьки, які нещодавно втратили своїх діток. Вони одностайні в тому, що якісна паліативна допомога необхідна як юним пацієнтам, так і їх батькам. Тато померлої від рабдоміосаркоми дівчинки розповів про перебування в дитячому хоспісі Лондона, де його дитина провела останні місяці життя:

– Після безрезультатного періоду лікування та хіміотерапії в Рівному та Києві, одна з приватних компаній погодилася оплатити нам лікування і відправила в Лондон. Лікування спочатку відбувалося добре, давало свої результати. Але в один момент хвороба знову почала прогресувати. Дитину відправили в місцевий хоспіс. Їхнє завдання – щоб дитина не відчувала ніякої болі, ніякого дискомфорту. Для того, щоб дитині зробити укол, їй спочатку намазували це місце обезболюючим кремом. Як казав лікар, мінімум стресу. Поки ми були в українській лікарні, бачили, скільки дітей вмирало в сусідній кімнаті, як ці діти кричать. Найгірше – це бачити, як твоя дитина кричить, мучиться і вмирає. Ми з дитиною гуляли по вулиці, вона не відчувала болю. Робили все для того, щоб не думати про смерть. Я бачив, скільки батьків стоять біля реанімацій і є свідками того, як їхні діти вмирають, – сказав Володимир, батько померлої від страшної недуги дівчинки. 

Учасники громадських обговорень мають намір здійснювати подальший план заходів, який дозволить втілити в життя ідею створення дитячого хоспісу в Рівненській області. 

Джерело: Голосно

0
# Рівне # Рівненщина # медицина # дитячий хоспіс # "Скарбниця надії" # паліативна допомога
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі