У Рівному зранку обікрали бібліотеку

У Рівному зранку обікрали бібліотеку
0
У Рівному зранку обікрали бібліотеку

У Рівному в неділю, 17 травня, зранку обікрали бібліотеку на Київській,44. Винесли два принтера, сканер, зламали ґрати на вікні, пошкодили саме вікно, а також двоє дверей всередині книгозбірні. Про цеповідомляє Суспільне.

Директорка Централізованої бібліотечної системи Рівного Вікторія Гупалюк зазначила, що загалом збитки оцінюють у приблизно 30 тисяч гривень. Жінка розповіла Суспільному детально про те, як відбувався злочин та які висновки після нього доведеться зробити.

Коли це сталось. Близько п’ятої ранку спрацювала сигналізація – до неї під’єднана частина бібліотеки.

– Поліція охорони викликала мого працівника, бо спрацював сигнал про проникнення. Коли приїхали, то побачили, що в одному з кабінетів, який не під сигналізацією – там зник принтер, сканер, все розкидано, приміщення повністю перевернуте, може, шукали гроші. Пошкоджені двері, бо були закриті на замок і пошкоджені двері в інтернет-центр, який був під сигналізацією. Власне, оце і спрацювало, злодії злякалися, бо спрацювала сигналізація і вони зрозуміли, що через 5 хвилин буде поліція, – розповіла Вікторія Гупалюк.

Чому не наполохались сусіди. Бібліотека знаходиться у багатоповерхівці, проникнути всередину злодії змогли, зламавши металеві ґрати на вікні.

– Так як мені пояснила поліція, то є якісь пневмоножиці, які не видають великого шуму. А враховуючи, що це було десь 4-5 ранку, то це період глибокого сну у людей.

Проникнення – вдалось із третьої спроби. Вікторія Гупалюк каже, що за 13 років роботи сьогодні – третій випадок спроби обікрасти бібліотеку і перший, який злодії довели до завершення.

– Перших два рази була спроба проникнення. Останній раз, то сусід побачив, як намагалися відкрити вікно і він просто почав кричати, що “викликаю поліцію” – і вони повтікали.

Збитки. Директорка ЦБС Рівного попередньо підрахувала, що сьогоднішній інцидент завдав фінансових втрат на приблизно 30 тисяч гривень.

– Два принтера по 3,5 тисячі, вони треба, бо бібліографи друкують картки для каталогів, вони дуже багато такої різної інформації друкують – це 7 тисяч. Сканер – десь приблизно стільки ж. Плюс заміна вікна, заміна двох дверей, ґрати. Це затягне в гарну суму.

Будуть робити висновки. Вікторія Гупалюк пояснила, що не все приміщення бібліотеки було під сигналізацією через обмежене фінансування. Це питання, зважаючи на прецендент, пропонуватиме переглянути.

– Єдиний, мабуть, вихід – повністю все приміщення на сигналізацію ставити. Але це виллється в немалі кошти. Ми в основному ставили на сигналізацію ті приміщення, де найбільше скупчення техніки і де більш таки сучасніша, більш новіша техніка. Я вже поставила до відома свого керівника – начальника управління культури, з понеділка ми це питання будемо підіймати, бо дійсно у нас вже це питання на язику крутиться останніх роки 2-3. Тут би ще й камери спостереження не завадили. Часом всередину заходить такий, скажімо, контингент, який, ймовірно, придивляється, що й де лежить, –розповіла директорка Центральної бібліотечної системи.

Читайте також: В Україні підтверджено 18 291 випадок COVID-19

Читайте також: На Рівненщині ще десятеро захворіло коронавірусом

Читайте також: Посилено тестуватимуть: Президент підписав новий закон про COVID-19

0
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі