У Зарічненському районі померла дитина від менінгококової інфекції

У Зарічненському районі померла дитина від менінгококової інфекції
0
У Зарічненському районі померла дитина від менінгококової інфекції

 У першому кварталі цього року було зареєстровано п'ять випадків менінгококової інфекції.

Відомо, що із них четверо серед дітей віком до вісімнадцяти років та один випадок серед дорослих. Із них один летальний випадок стався у Зарічненському районі.

Від цієї недуги померла дитина п'яти років – діагноз: менінгококцемія блискавична форма. Хлопчик заразився інфекцією від сусідської дитини, яка була носієм хвороби та помер.

При мікробіологічному дослідженні виявлено один антиген збудника менінгококової інфекції серогрупи С, 3 антигени збудника менінгококової інфекції серогрупи В. 

Варто зазначити, що захворюваність зростає у холодну пору року і як всі сезонні хвороби. Менінгококова інфекція передається повітряно-крапельним шляхом і може уражати, як дітей, так і дорослих, але частіше хворіють нею діти до п'яти років.

У такому випадку медики рекомендують робити щеплення

Щеплення за станом здоров'я, рекомендовані за епідпоказами та проводяться згідно з наказом МОЗ України №551 від 11.08.2014 року «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні».

 

Як розвивається хвороба менінгококової інфекції

Основним і найбільш характерною ознакою менінгококового сепсису є висип. Проявляється він вже в першу добу хвороби, рідше на другу. Чим раніше від початку хворобливого процесу з'являється висип, тим важчий перебіг і прогноз хвороби. Найчастіше він локалізується на стегнах, гомілках, внизу живота, на сідницях. Поширюється висип швидко, буквально «росте на очах». Поява висипань на обличчі свідчить про тяжкість процесу. Це несприятлива прогностична ознака. Розмір висипу може бути різним: від дрібноточкових крововиливів до великих неправильної («зірчастої») форми елементів багряно-синюшного кольору. Висип є крововиливом в шкіру, він не зникає при натискуванні, розташовується на блідому фоні шкірних покривів. Дрібноточкові висипання тримаються 3-4 дні, пігментуются і зникають. В центрі великих елементів висипу може розвиватися через пару днів некроз (омертвіння) тканин. Некротична поверхня покривається кіркою, після її відходження утворюються виразки, які рубцюються дуже повільно (до 3 тижнів і більше). 


Збудник мешкає в носоглотці та виділяється в зовнішнє середовище при пчиханні, розмові. Небезпека зростає при виникненні запалення в носоглотці. На щастя, менінгокок дуже нестійкий в умовах зовнішнього середовища.
Інфікування відбувається повітряно-крапельним шляхом при дуже тісному (на відстані до 50 см) і тривалому контакті. Інфекція має зимово-весняну сезонність з піком захворюваності з лютого по квітень. 

0
# Рівненщина # Зарічне # померла дитина # менінгококова інфекція
Найцікавіші матеріали
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі