У житловому комплексі «На Щасливому» запровадили роздільне викидання сміття, не витративши жодної копійки

У житловому комплексі «На Щасливому»  запровадили роздільне викидання сміття, не витративши жодної копійки
0
У житловому комплексі «На Щасливому»  запровадили роздільне викидання сміття, не витративши жодної копійки

З 1 січня 2018 року в Україні вступили в дію поправки до Закону «Про відходи», у якому йдеться про обов’язкове сортування сміття за видами матеріалів, а також розділення його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. Тобто з початку року мешканці усіх міст України, зокрема і Рівного, мали б сортувати сміття, а не викидати все в один загальний бак, як це відбувається зараз. Мали б, але не роблять поки.

До слова, організацію процесу з роздільного викидання сміття мають забезпечити органи місцевого самоврядування та місцеві державні адміністрації, у тому числі і створення полігонів для їх захоронення, а також організацію роздільного збирання корисних компонентів цих відходів та їх переробку.

Порівняно з іншими країнами Європи, Україна нині є лідером з захоронення (закопування) сміття, а це суперечить європейським нормам та вимогам. Тому нові зміни до Закону також передбачають і заборону захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів. За це навіть передбачена адміністративна відповідальність як для громадян, так і для посадових осіб та підприємців.

Втім, поки в Україні з цим Законом проблеми. Адже поправки прийняли, а ось як їх реалізувати – не придумали. Сьогодні лише у кількох містах України створені всі умови для роздільного збору сміття. Варто зазначити, що Рівне тут, на жаль, пасе задніх, адже у нашому місті поки це питання і досі не зрушено з місця, а сміття як викидали у загальні контейнери, так і продовжують викидати.

Як нарікає начальник комунального підприємства КАТП-1728 Ростислав Кралюк, що Закон то прийняли, але більшість міст виявилися непідготовленими до цього нововведення:

Звичайно, сортувати треба. Уся Європа, увесь світ сортує. Але не всі зараз готові до сортування, не всі сміттєзаводи чи полігони мають сортувальні лінії. Ми у Рівному не можемо поки сортувати сміття - ми маємо можливість наразі лише захоронювати. Так, в нас є поряд завод, який би міг сортувати і переробляти сміття, але він наразі не працює!

Ростислав Кралюк також зазначив, що сміттєзвалища по області є перенасиченими, тому введення цього закону є просто необхідним, але для його реалізації потрібно фінансування з боку держави.

Натомість міський голова Рівного Володимир Хомко стверджує, що вся проблема в тому, що у міста поки немає спеціальних контейнерів для роздільного збору сміття. Але закон він обіцяє виконувати. Щоправда, сказати, коли це буде, мер поки не готовий. Втім, додає, що скоро у міста завершується договір з приватним підприємством «Санком» щодо вивезення сміття, а тому наразі важливо знайти іншу компанію, яка могла б здійснювати у Рівному роздільний збір сміття.

До слова, наприкінці минулого року підприємство КАТП-1728 закупило 101 контейнер для сміття за 800 тисяч гривень.

Однак, кажуть, аби комунальники змогли якісно обслуговувати все місто, слід закупити ще близько 1600 контейнерів. І це йде мова лише про загальні контейнери. Скільки ж коштуватимуть роздільні баки - поки не підраховували.

Тим не менш, рівняни дедалі більше виявляють бажання викидати сміття сортовано. Деякі навіть звертаються до міської влади з петиціями, де просять встановити контейнери для роздільного збору сміття. Та поки одні чекають зрушень від міських чиновників, інші вже це зробили власними силами.

Зокрема, в одному з мікрорайонів Рівного вже з’явилися контейнери для сортування сміття. Йдеться про ОСББ «Рівне-Беверлі», що у житловому комплексі «На Щасливому». Там роздільне викидання сміття функціонує вже майже місяць. Та що найважливіше – така послуга стала доступною для них абсолютно безкоштовно – ні міський бюджет, ні мешканці мікрорайону не витратили на це жодної копійки.

Як розповів журналістам «РівнеМедіа» голова ОСББ Дмитро Гунько, усіма витратами з реалізації роздільного збору сміття, встановленням контейнерів та їх вивезенням повністю займається організація-надавач послуг.

  • - Повністю усім займається громадська організація «Країна зелених змін», профілем якої є саме роздільне сміття. Вони вийшли на наше ОСББ самі. Сказали, що ми їх цікавимо тому, що у нас – новий мікрорайон. Вони запропонували нам співпрацю, запропонувавши безкоштовне встановленняконтейнерів для роздільного викидання сміття. Крім цього, вони повністю займаються його вивезенням та переробкою. Як тільки контейнери заповнюються, приїжджають працівники організації і забирають повністю сміття разом із контейнером, а на його місце ставлять новий, чистий. Тому у нас немає жодних розкиданих навколо відходів, пляшок, папірців та неприємних запахів– усе акуратно та цивілізовано. І усе – повністю безкоштовно для мешканців, - зазначив Дмитро Гунько.
  • Дмитро Гунько

Наразі в мікрорайоні встановлено чотири різнокольорові контейнери для сміття: червоний – для пластику, синій – для паперу, зелений – для скла та сірий – для металу. Усі вони виготовлені за сучасним європейським зразком – невеличкі та охайні на вигляд. Місце під контейнери облаштували за допомогою забудовника житлового комплексу «На Щасливому».

Вже зовсім скоро, за словами голови ОСББ, там встановлять ще один, п’ятий бак, який буде призначений для біовідходів, які відправлятимуться на переробку в добрива. Крім цього, трохи пізніше вони планують встановити також спеціальну урну для використаних батарейок та акумуляторів, які забиратимуть на спеціальну утилізацію, а також спеціальні смітники для прибирання екскрементів собак і котів.

До речі, для мешканців мікрорайону представники ГО «Країна зелених змін» провели навіть спеціальні навчання, як правильно сортувати сміття та що і в який самеконтейнер викидати. Також вони роздали жителям відповідні інформаційні листівки.

Втім, таке нововведення є абсолютно добровільним. Відтак, для тих, хто поки не хоче, не готовий або ж ще не звик до роздільного викидання сміття, поруч стоять звичайні загальні сміттєві баки від КАТП-1728. Проте в ОСББ сподіваються, що це – ненадовго і невдовзі абсолютно усі мешканці будинків переконаються у безумовних перевагах сортування сміття і з часом повністю відмовляться від старої схеми. Адже це лише екологічно, а й економічно вигідно, оскільки послуги з роздільного сміттєзбору надаються їм безкоштовно, на відміну від  послуг КАТП-1728, які, до слова, обходяться для ОСББ «Рівне-Беверлі» у понад 3 тисячі гривень у місяць. Тож економія – доволі суттєва.

Нові контейнери для роздільного збору сміття поки працюють у тестовому режимі, аби визначити попит, і передбачені наразі для мешканців трьох будинківна вул. Чорновола, 91-Е, 91-Ж та 91-З. Втім, незабаром обіцяють встановити такі сміттєві баки на території усього ЖК «На Щасливому».

  • - Наші мешканці дуже задоволені, що мають контейнери для роздільного викидання сміття. Адже не лише відчувають себе справжніми європейцями, а й можуть більше не платити за вивіз сміття. Приємно, що саме наш житловий комплекс «На Щасливому» перший у Рівному офіційно запровадив на своїй території роздільний сміттєзбір, не витративши при цьому жодноїкопійки з міського бюджету та не витрачаючи час на збір підписів для петиції, - наголошує голова ОСББ «Рівне-Беверлі» Дмитро Гунько.

Центр продажу: 
м. Рівне, вул. Лермонтова, 4-А 
тел. 097-30-29-600 
Наш сайт: http://newcitydom.com

 

Марина НАЗАРЧУК

на правах реклами

0
Наука і технології # на щасливому # контейнери для роздільного сміття # нове житло # облаштований район
Найцікавіші матеріали
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі
Іран готується до атаки на Ізраїль протягом найближчих 24-48 годин
0
Читати далі