Україна продовжує втрачати свої позиції в світових економічних рейтингах

Україна продовжує втрачати свої позиції в світових економічних рейтингах
0
Україна продовжує втрачати свої позиції в світових економічних рейтингах

Незважаючи на те, що українські політики заявляють про успішно проведені реформи, країна продовжує втрачати свої позиції в світових економічних рейтингах, позиції в плані свободи людини також слабшають. Аналітики «Слова і Діла» відстежили, як змінилося місце України в світових рейтингах за рік.

З дев'яти рейтингів, які розглядали наші аналітики, в чотирьох Україна поліпшила свої позиції за рік.

Найбільший прорив в України зафіксований у рейтингу простоти сплати податків (шкала формується на основі таких критеріїв, як загальна ставка податку, час на подання звітності та сплату податків, кількість платежів, індекс ефективності роботи податкових органів). За рік Україна піднялася з 84-го місця на 43-тє (41 позиція вгору). Перше місце в рейтингу розділили Катар та Об'єднані Арабські Емірати. 

На 14 позицій Україна піднялася в рейтингу паспортів і посіла 44-те місце. Нагадаємо, рейтинг ранжує країни за можливістю відвідувати держави світу без візи. Україна значно поліпшила свої показники завдяки отриманню в 2017 році безвізового режиму з Європейським Союзом, тепер українці можуть вільно їздити до 122 країн світу.

Цікаво, що Україна посіла перше місце в цьому рейтингу серед країн СНД та обігнала Росію, яка розмістилася на 45-му місці. Лідером рейтингу, як і раніше, залишається Німеччина, її громадяни можуть відвідувати без віз 161 країну світу.

Трохи піднялася Україна в рейтингу найкращих країн світу: ми посіли 69-те місце з 80 (плюс 4 позиції за рік). Нагадаємо, країни в цьому рейтингу оцінюють за рівнем життя, впливом на світовій арені, темпами зростання економіки, культурним впливом, відкритістю для бізнесу, турботою про населення та захистом прав.

«Україна – країна, яка пережила тривалі періоди окупації іншими державами, сьогодні бореться між війною й миром так само, як між корупцією й реформами», – відзначили творці рейтингу.

Кращою країною світу була визнана Швейцарія, а аутсайдером рейтингу виявився Алжир.

У рейтингу свободи в світі Україна набрала 62 бали, це на один більше, ніж роком раніше. Організація Freedom House віднесла нашу країну до категорії «частково вільних» і відзначила прогрес у проведенні низки реформ.

«Нездатність влади розслідувати широкомасштабну корупцію на керівних посадах підірвала рівень підтримки уряду серед населення й вплив на спроби проведення реформ. У сфері цивільних свобод політичний тиск і напади на журналістів загрожують свободі преси», – заявили в організації.

Найбільш вільними країнами визнані Норвегія, Фінляндія та Швеція, найгірша ситуація в Сирії.

Зниження позицій України в рейтингу країн за рівнем тероризму можна лише вітати. Україна увійшла до топ-20, проте втратила шість позицій. У звіті відзначили, що тероризм в Україні став менш інтенсивним: у 2016 році було зафіксовано лише 11 смертей на цьому ґрунті порівняно з 358 у 2015 році.

Серйозне падіння України відзначене в світовому рейтингу свободи людини: мінус 17 позицій і 132-ге місце. Відзначимо, країни оцінюються за показниками, що стосуються, зокрема, свободи у сферах верховенства права, безпеки, свободи віросповідання, можливості розвитку та свободи слова.

При цьому серед країн Європи Україна показала найгірший результат. Перше місце в рейтингу посіла Швейцарія, останнє – Сирія.

Чотири місця Україна втратила в списку інноваційних економік світу, посівши 46 місце (лідером рейтингу стабільно залишається Південна Корея). На дві позиції наша країна знизилася в рейтингу виробників сталі (12-те місце) та рейтингу інклюзивності економічного розвитку (49-те місце, оцінює ступінь поширеності позитивних ефектів економічного зростання на всі верстви населення).

Детальніше – на інфографіці.

0
i-серфінг
Найцікавіші матеріали
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі
Іран готується до атаки на Ізраїль протягом найближчих 24-48 годин
0
Читати далі
Пташки для понтонно-мостового полку передали депутати Рівного
0
Читати далі
Для відновлення лікарень Рівненщини виділять понад 800 млн грн
0
Читати далі
США передали Україні зброю, конфісковану в Ірану
0
Читати далі
кремль посилює фейки про атаки на ЗАЕС
0
Читати далі