Українцям хочуть дозволити володіти «короткостволами»

Українцям хочуть дозволити володіти «короткостволами»
0
Українцям хочуть дозволити володіти «короткостволами»

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні проєкт закону про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї (№4335), передає УНІАН.

Один з його авторів, депутат від «Слуги народу», член комітету Олександр Дануца, зазначив, що Україна – «єдина держава в Європі, яка не має закону про обіг цивільної зброї». 

Водночас депутат від "СН", член Комітету Максим Бужанський виступив проти ухвалення цього законопроекту.

Як зазначається в пояснювальній записці, законопроєктом регулюються відносини, пов’язані з обігом виключно цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї.

Встановлюються категорії цивільної вогнепальної зброї: А - автоматична вогнепальна зброя; В - гладкоствольна короткоствольна вогнепальна зброя (травматична); С - короткоствольна вогнепальна зброя; D - довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя; Е - довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя.

За аналогією з посвідченням водія, впроваджується посвідчення власника зброї, у якому зазначаються категорії зброї, яку може набути власник посвідчення. Крім цього, на кожну одиницю зброї впроваджується технічний паспорт, у якому зазначаються відомості про власника та серійний номер зброї.

Право на отримання посвідчення власника зброї мають дієздатні громадяни України, які не мають медичних протипоказань, а також не мають судимості, що погашена чи знята у встановленому законом порядку за злочини, передбачені Розділами І, ІІ, ІІІ, ІV, VІ, ІХ, ХІІ, ХІІІ, ХІV, XV, XVII, XVIII, ХІХ, ХХ Особливої частини Кримінального кодексу України (крім реабілітованих); не притягалися до адміністративної відповідальності протягом останнього року за рядом статей Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Серед іншого запроваджується обов’язкове страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третій особі або її майну внаслідок володіння, зберігання чи використання зброї.

Крім того, запроваджується Єдиний державний реєстр цивільної зброї, встановлюються засади його ведення.

Також запроваджуються курси з вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та її застосування.

Законопроєктом визначаються заборонені до цивільного обігу вогнепальна зброя, бойові припаси до неї, частини зброї та додаткове обладнання до зброї.

Регулюються питання набуття у власність юридичними особами цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї, спадкування цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів, зберігання цивільної зброї та бойових припасів, застосування цивільної вогнепальної зброї для захисту тощо.

Встановлюються загальні засади ведення спеціального обігу вогнепальної зброї та бойових припасів і діяльності стрілецьких тирів та стрільбищ.

 

Читайте також: На зборах у Туреччині рівненський «Верес» зіграє шість спарингів

Читайте також: Наприкінці січня на Рівненщину повернуться морози

Читайте також: Кабмін ухвалив постанову про медичне обслуговування учнів

0
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі