В Україні легалізували медичний канабіс: які препарати тепер можна купити

В Україні легалізували медичний канабіс: які препарати тепер можна купити
0
В Україні легалізували медичний канабіс: які препарати тепер можна купити

Кабінет міністрів України ухвалив рішення про легалізацію медичного канабісу.

Відповідна постанова «Про внесення змін до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів» від 7 квітня № 324 опублікована на Урядовому порталі.

«Доповнити список такими позиціями: «Набілон» (синтетичний канабіноїд, імітуючий дію ТГК), «Набіксімолс» (стандартизований екстракт канабісу з однаковим вмістом ТГК та канабідіолу)», – йдеться у документі.

Примітку до списку доповнено абзацами такого змісту: «До речовини ізольованового канабідіолу (ізоляту канабідіолу) цією постановою заходи державного контролю не встановлюються; обіг психотропних речовин Дронабінол, Набілон (синтетичний канабіноїд, імітуючий дію ТГК) та Набіксімолс (стандартизований екстракт канабісу з однаковим вмістом ТГК та канабідіолу) допускається лише у формі лікарських засобів або у формі субстанцій, призначених для виробництва, виготовлення таких лікарських засобів».

Довідково: «Набілон» – застосовується для лікування побічних ефектів хіміотерапії раку (нудоти і блювоти). А «Набіксімолс» («Сатівекс») – для зняття спазмів м'язів при розсіяному склерозі. За словами голови благодійної організації «100% життя» Дмитра Шерембея, препарати які включені до цього переліку коштують дуже дорого  – $2055 та $640 відповідно.

Використання канабісу в Україні та світі

Вживання марихуани (як і медичної, так і наркотичної) заборонене та криміналізоване у більшості країнах світу, зокрема й в Україні. У нас ця рослина відноситься до «особливо небезпечних наркотичних засобів». Зберігання до 5 грамів цієї речовини тягне за собою адміністративну відповідальність, а зберігання понад 5 грамів – кримінальне переслідування.

Через криміналізацію марихуани бракує наукових доказів про її ефективність при різних захворювань. Але нині є чимало досліджень, які підтверджують медичний потенціал цієї рослини. Вчені запевняють – вживання суцвіть канабісу через дим чи пар та кустарний метод екстракції – це лише мізерна частка того, що може запропонувати марихуана медичній сфері.

Повністю легалізували марихуану лише у декількох штатах США, Уругваї і Канаді. Тобто у цих країнах її дозволено вирощувати, зберігати та споживати.

У 30 країнах дозволили часткове використання цієї рослини.

Канабіс у медичних цілях використовують лише у 14 країнах світу.

У травні 2019 року на сайті Офісу президента з'явилась петиція щодо легалізації медичної марихуани, яка набрала 25 тисяч голосів.

За матеріалами: УНІАН

0
ВСЕ - МОЖЛИВО
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі