В Україні посилять відповідальність за злочини проти журналістів

В Україні посилять відповідальність за злочини проти журналістів
0
В Україні посилять відповідальність за злочини проти журналістів

Депутати Верховної Ради України пропонують карати адміністративними штрафами на суму до 51 тис. грн або обмеженням волі на строк до 5 років, якщо журналістові перешкоджали в його діяльності посадові особи, використовуючи своє службове становище.

В Україні можуть збільшити кримінальні та адміністративні покарання за злочини проти журналістів. Народні депутати України ухвалили сьогодні, 4 листопада, за основу відповідний законопроект №3633. «За» проголосувало 305 нардепів.

Вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів та технічних засобів, відмова в доступі журналіста до інформації, незаконна заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб'єкта владних повноважень і будь-яке інше умисне перешкоджання професійній діяльності журналіста пропонують карати штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 8500 до 17 тис. грн), арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років.

Штраф від 17 до 34 тис. грн, арешт строком до шести місяців або обмеження волі до чотирьох років пропонують запровадити за вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов'язків або переслідування журналіста у зв'язку з його виконанням законної професійної діяльності.

Депутати цим законопроектом пропонують карати штрафами на суму від 34 до 51 тис. грн або обмеженням волі строком до п'яти років із позбавленням права обіймати певні посади строком до трьох років, якщо журналістові перешкоджали в його діяльності з використанням службового або посадового становища або за попередньою змовою групою осіб.

Законопроект спрямовано на посилення захисту журналістів, їхніх близьких родичів і членів їхніх сімей від погроз або насильства у зв'язку з їхньою законною професійною діяльністю, а також у разі перешкоджання їхній законній професійній діяльності, йдеться в пояснювальній записці до документа.

Цей проект закону змінює і ч. 4 ст. 345 Кримінального кодексу України. Тепер вона передбачає позбавлення волі строком від семи до 14 років за погрозу вбивством, насильством, знищенням або пошкодженням майна журналіста, а також його близьким родичам або членам сім'ї, умисне заподіяння побоїв, легких, середньої тяжкості або тяжких тілесних ушкоджень за законну професійну діяльність журналіста.

Міністерство внутрішніх справ України 15 вересня звітувало, що за 2020 рік в Україні відкрили 148 кримінальних проваджень через перешкоджання журналістській діяльності. Поліція передала до суду 10 проваджень. Найбільше, за інформацією МВС, нападали на журналістів у Києві (17 випадків).

За матеріалами: Гордон

0
Кримінал
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі