В Україні знімають фільм «Таємний щоденник Симона Петлюри»

В Україні знімають фільм «Таємний щоденник Симона Петлюри»
0
В Україні знімають фільм «Таємний щоденник Симона Петлюри»

На Кіностудії імені Олександра Довженка у Києві триває робота над новим історично-біографічним фільмом «Таємний щоденник Симона Петлюри» режисера Олеся Янчука.

Режисер та директор кіностудії Олесь Янчук відомий історичними кінострічками, в яких розкриває постаті, тематику та проблематику, заборонені за радянських часів, – про це пише Аліна Небельська в Україна молода.

Серед цих робіт: «Голод-33», «Атентат – Осіннє вбивство у Мюнхені» – про Степана Бандеру, «Нескорений» – про головного командира УПА Романа Шухевича, «Залізна сотня» та «Владика Андрей».

Тепер завдання – зламати радянські пропагандистські стереотипи про Головного отамана військ Української Народної Республіки, генерального секретаря Української Центральної Ради з військових справ Симона Петлюру. Пропаганда зробила з Симона Петлюри терориста, бандита та звинуватила його в погромах євреїв.

За словами Олеся Янчука, його захоплення постаттю Петлюри розпочалося з того моменту, коли режисера привели до одного з французьких ресторанів, у якому часто обідав лідер УНР.

Саме у Франції Петлюра провів останні два роки життя перед загибеллю. 25 травня 1926 року, вийшовши з ресторану, він спокійно йшов вулицею, розглядаючи книги у вітринах книжкових магазинів. Раптово незнайомець перекрив Симону дорогу на розі вулиці Расін та бульвару Сен-Мішель та здійснив фатальні постріли. Незнайомцем виявився анархіст єврейського походження Самуїл Шварцбард, котрий звинуватив Петлюру в погромі євреїв. Над убивцею був суд, але його виправдали та оштрафували в один франк за те, що забруднив бруківку кров’ю вбитого...

Фільм охоплює останні роки життя Симона Петлюри, які він провів в еміграції, та страшні епізоди вбивства і судового процесу. Дія кінострічки розпочинатиметься в Парижі. Але, використовуючи драматичний прийом із таємним щоденником Петлюри зі спогадами про події в УНР, режисер паралельно переносить глядачів в Україну. Щоденник допомагає зрозуміти, чому УНР втратила незалежність, а Петлюра зі своєю армією емігрував.

У ролях стрічки – винятково українські актори. Кастинг тривав більше трьох місяців.

Олесь Янчук намагався підібрати акторів таким чином, щоб була і портретна схожість з історичними персонажами. У ролі Симона Петлюри – Сергій Фролов, його дружину Ольгу грає Ірма Вітовська, а доньку – Вікторія Янчук.

Щоб зрозуміти минулу епоху та краще вжитися в роль, актори вивчали історичні матеріали тих років. Вікторія Янчук каже, що про її героїню історичних відомостей дуже мало, тому дівчина вирішила просто пропустити ситуацію та героїню крізь себе. Ірма Вітовська ж хоче показати дружину Петлюри не тільки соратницею, а й жінкою зі своїми слабкостями – страхом, переживаннями за сім’ю.

Окрім сім’ї Петлюри, в кінокартині ми побачимо непересічні політичні постаті, які поряд з Головним отаманом виборювали незалежність УНР, – Михайла Грушевського та Володимира Винниченка. Їх ролі виконують Богдан Бенюк та Євген Нищук. Не менш важливим є і герой Миколи Бутковського – рабин Гутман. Саме через нього глядачу намагатимуться пояснити, що Симон Петлюра все ж не здійснював єврейських погромів.

Зйомки кінострічки розпочалися ще наприкінці лютого цьогоріч біля київського музею Пирогів. Також вони проходили у Львові: у залі апеляційного господарського суду, в Палаці Потоцьких та етнографічному музеї.

Героєм стрічки став навіть реальний голова Апеляційного суду Петро Каблак, який у фільмі виконує роль члена судової колегії. Саме у Львові відзняли більшість паризьких інтер’єрних сцен. Зараз зйомки перенеслися на столичну Кіностудію Довженка.

Над сценарієм творці кінострічки працювали 6 років.

Загальний бюджет фільму сягає 48 мільйонів гривень, понад 23 мільйони виділило на зйомки Державне агентство України з питань кіно, решту грошей надав Український конгресовий комітет Америки за підтримки якого раніше створювалися фільми «Атентат», «Нескорений», «Владика Андрей».

Вихід стрічки «Таємний щоденник Симона Петлюри» планується на початок 2018 року. 

0
# фільм # симон петлюра # унр
Читайте також
1177
У Рівному відбувся ювілейний пам`ятний флешмоб (ФОТО)
0
Читати далі
1943
Історія легендарного рівненського тренера з боксу Павла Дмітрієва. Фільм
У Рівному триває 4 боксерський турнір присвячений пам'яті відомого тренера Павла Дмітрієва.
0
Читати далі
805
Сьогодні у Рівному покажуть фільм про мир
Рівнян запрошують на перегляд фільму Готель "Руанда", який заснований на реальних подіях.
0
Читати далі
903
Рівному безплатно можна буде побачити комедію
Це буде французька кінострічка
0
Читати далі
1009
У Рівному покажуть фільм про Олега Сенцова
Цього четверга, 13 липня, у Рівному відбудеться кінопоказ документальної стрічки «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова»
1
Читати далі
2800
Музикант-художник Журавель знімав у Рівному фільм "Троянська війна" [+ФОТОРЕПОРТАЖ]
Задля фільму музикант-художник-режисер навчив дітей робити спартанський шолом і збудував декорацію.
0
Читати далі
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі