Вакцинація від COVID-19 на Рівненщині стартувала: кому робитимуть щеплення

Вакцинація від COVID-19 на Рівненщині стартувала: кому робитимуть щеплення
0
Вакцинація від COVID-19 на Рівненщині стартувала: кому робитимуть щеплення

Перші 17 тисяч доз вакцини Oxford/AstraZeneca (Covishield) уже в області. Таким чином, на Рівненщині розпочався перший етап вакцинації від COVID-19.

Як триватиме початковий етап імунізації – розповіла заступниця начальника управління охорони здоровя ОДА Олена Гандзюк, яка є координатором із вакцинації у Рівненській області.

«Першими вакцинуються медики, які працюють із ковідними хворими. Тому найпершою ми обрали одну з найбільших таких лікарень – Рівненську міську, – повідомила Олена Гандзюк. – Також розпочали вакцинувати медиків мобільних бригад. Далі щеплення отримають працівники лабораторій, які діагностують COVID, а також екстреної медичної допомоги. В перший етап імунізації також підпадають працівники та підопічні соціальних закладів для людей похилого віку».

Загалом на першому етапі буде вакциновано майже 2,5 тисячі осіб з Рівненщини.

Лікарі мобільних бригад, які будуть робити щеплення, вже пройшли відповідне навчання з імунізації від COVID-19 вакцинами від Pfizer/BioNTech та AstraZeneca. Враховуючи, що ці препарати вимагають різних умов зберігання та логістики, одна частина мобільних бригад з кожної області вивчила спосіб використання, введення й особливості роботи з вакциною Pfizer/BioNTech, інша – з AstraZeneca.

Як розповіла завідувачка амбулаторії с.Забороль, лікар бригади із вакцинації Рівненського району Вікторія Пашковська, мобільні бригади складаються із 5-ти осіб: 1 лікар, 2 медсестри постійного складу, а також дублери – один  лікар та одна медсестра, які виходять у разі погіршення здоров’я постійних працівників.

Максимальна потужність бригади на день вакцинації – до 100 процедур щеплення.

«Регіональний координатор попередньо контактує із закладами, працівники яких підлягають під І етап вакцинації. Вакцина вимагає дотримання холодового ланцюга, тому ми не можемо взяти завелику чи малу кількість вакцини, повертаючись на пункт зберігання. Тому нам дають конкретні списки осіб. Вакцина  безпечна, не містить вірусів, що можуть викликати погіршення стану. Місцеві реакції можуть розвиватися внаслідок того, що інформація про вірус для організму є чужорідною. Цей вид вакцини передбачає введення 2-х доз, повторно мінімум через 28 днів», – розповіла Вікторія Пашковська.

Заступник голови ОДА Ігор Тимошенко
зазначив, що вакцинація проводитиметься відповідно дорожньої карти, яку розробило МОЗ України. «Усі організаційні моменти взяла на себе держава, МОЗ організовує цей процес в Україні, а ми щодо логістики по області. На першому етапі вакцинація буде відбуватися лише мобільними бригадами. З другого етапу запрацюють пункти щеплення по всій області».

Олена Гандзюк додала, що наразі офіційних відмов від вакцинації в області немає.

«Як відомо, українці поки виявляють не дуже високий рівень прихильності до вакцинації. Але в цілому ситуація змінюється. Розраховуємо на те, що вакциновані люди покажуть приклад – що це безболісно, немає побічних дій і нічого надзвичайного не стається. Навпаки – людина захищена і зможе подорожувати», – відзначила Олена Гандзюк.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі