Вчені допомогли незрячим людям «побачити» символи через електроімпульси (ВіДЕО)

Вчені допомогли незрячим людям «побачити» символи через електроімпульси (ВіДЕО)
0
Вчені допомогли незрячим людям «побачити» символи через електроімпульси (ВіДЕО)

Група вчених провела дослідження, спрямоване на вивчення стимуляції зорової кори та появи внаслідок цієї стимуляції зорових сигналів – як у сліпих, так і в зрячих людей.

Цей метод дозволяє розрізняти символи не за допомогою очей, а за допомогою сигналів у певні відділи мозку.Отримані дані оприлюднило видання Cell
.

Цей підхід передбачає передачу електричних сигналів у мозок. При цьому стимулюється створення світлового обрису, форму якого людина може розпізнати. Науковці розглядають цей метод як спосіб часткового повернення зору людям із травмами очей або з ушкодженнями зорових нервів.

Найуспішнішими були дослідження на мишах, чиї мізки вчені стимулювали під час експериментів. Люди ж повільніше звикали до нового методу «бачення».

Як зазначають автори методики, діє вона таким чином: слабкі електричні імпульси в нервову тканину зони зорової кори можуть змусити людину «бачити» спалахи, що називаються фосфенами. Раніше вчені створювали кілька фосфенів, але такі сигнали були занадто складними для інтерпретації мозком. Досліджувані розрізняли або кілька слабких спалахів, або один великий.

Чіткіший сигнал вчені змогли створити, використовуючи електричний імпульс як свого роду олівець, що проводить лінії на зоровій корі. В експерименті брали участь 6 добровольців, яким імплантували електроди. Ці електроди активували в послідовності, що повторювала прості лінії букв алфавіту. Люди при цьому могли розрізняти форми, які передавалися послідовними імпульсами.

Двоє учасників дослідження були сліпими, а іншим чотирьом зрячим людям електроди імплантували в мозок для лікування епілепсії. Неймовірно, але один із незрячих учасників зміг розрізнити 86 форм за хвилину!

Наразі дослідники проводили тести тільки з буквами, але в перспективі вдосконалення методики. Вчені вважають, що за допомогою контурів об’єктів незрячі зможуть розрізняти обличчя, будинки чи автомобілі. У такому разі це стало б новою сходинкою в нейробіологічних дослідженнях цього напряму.

За матеріалами tokar.ua

Читайте також: Ілон Маск розробляє програму, яка дозволить людям спілкуватись будь-якою мовою

Читайте також: В МОЗ хочуть продовжити карантин ще на місяць

Читайте також: У Рівному запустять більше громадського транспорту

0
Суспільство i-серфінг ВСЕ - МОЖЛИВО
Найцікавіші матеріали
Чоловічі кеди для активного міського життя
0
Читати далі
На Рівненщині планують створити інфекційну лікарню
0
Читати далі
У Рівненському районі водій злетів у кювет і загинув
0
Читати далі
Понад 5,5 тисяч школярів Рівненщини взяли участь у другому етапі «Шкільних ліг»
0
Читати далі
На Рівненщині формують фонд житла для вимушених переселенців
0
Читати далі
На Рівненщині двоє чоловіків, перебуваючи у СІЗО, вчиняли шахрайські дії
0
Читати далі
Зеленський підписав закон про лобізм
0
Читати далі
Українці почали читати суттєво більше
0
Читати далі
У Рівненській ОДА вивчали доцільність публічних закупівель
0
Читати далі