Вчені визначили вік, коли наш мозок працює на максималках

Вчені визначили вік, коли наш мозок працює на максималках
0
Вчені визначили вік, коли наш мозок працює на максималках

Мозок – унікальний витвір природи. Завдяки йому ми можемо запам’ятовувати важливі речі, мріяти чи кинути курити. Саме йому, мабуть, варто дякувати за винахід колеса, запуск людини на Місяць чи можливість сміятися над мемами. Але слід також визнати, що серед усіх людських органів саме наш мозок ми знаємо і розуміємо найгірше.

І от нещодавно скарбничка наших знань про цей унікальний орган вкотре поповнилася – німецькі вчені виявили вік, коли наш мозок працює на повну потужність. Про це пише News Opener. Результати цього дослідження опубліковані в науковому журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

В процесі дослідження науковці виявили кілька фаз когнітивної активності. Перша фаза – різке зростання людських когнітивних здібностей до двадцяти років. Починаючи з цього віку, зростання сповільнюється, досягаючи піку приблизно у тридцять п’ять років. Однак наші когнітивні можливості погіршуються не одразу, а утримуються ще протягом десяти років і лише десь з сорока п’яти років ми точно починаємо ментально деградувати.

Графік вікових змін ефективності роботи мозку

Перебіг досліджень

Щоб виявити патерни у роботі мозку, Уве Сунде і його команда проаналізували більш ніж півтора мільйона ходів у двадцяти чотирьох тисячах шахових партій, зіграних між 1890 і 2014 роками. Всього вчені дослідили ходи 4 295 професійних гравців і їхніх 4 274 опонентів. Серед них 20 гравців були світовими чемпіонами з шахів.

Велика кількість партій дозволила відстежити роботу мозку на різних етапах життя людини. А щоб порівняти ефективність роботи мозку, науковці порівнювали ходи гравців із ходами, які пропонувала шахова програма.

«Протягом останніх 125 років продуктивність нашого мозку суттєво збільшилася. Особливо у людей, яким менше ніж двадцять»,

   – Уве Сунде, керівник дослідження

У висновках йдеться і про те, що найбільше зростання продуктивності в роботі нашого мозку відбулося після 1990 року, коли шахові програми почали поширюватися на домашніх комп’ютерах. Гравці стали масово кидати виклики машинам і отримали змогу швидко навчатися на власних помилках.

Поки некоректно застосовувати ці дані щодо всіх, без винятку, людей через вузьку спеціалізацію «піддослідних». Проте дослідження німецьких вчених доводить – якщо вкладати достатньо часу і зусиль у тренування власного мозку, то можна дуже довго зберігати високу ефективність і ясність думок.

За матеріалами: Tokar.UA

0
i-серфінг
Найцікавіші матеріали
Чоловічі кеди для активного міського життя
0
Читати далі
На Рівненщині планують створити інфекційну лікарню
0
Читати далі
У Рівненському районі водій злетів у кювет і загинув
0
Читати далі
Понад 5,5 тисяч школярів Рівненщини взяли участь у другому етапі «Шкільних ліг»
0
Читати далі
На Рівненщині формують фонд житла для вимушених переселенців
0
Читати далі
На Рівненщині двоє чоловіків, перебуваючи у СІЗО, вчиняли шахрайські дії
0
Читати далі
Зеленський підписав закон про лобізм
0
Читати далі
Українці почали читати суттєво більше
0
Читати далі
У Рівненській ОДА вивчали доцільність публічних закупівель
0
Читати далі