Веганська шкіра з грибів: абсурд чи тренд майбутнього?

Веганська шкіра з грибів: абсурд чи тренд майбутнього?
0
Веганська шкіра з грибів: абсурд чи тренд майбутнього?

Відколи людина почала використовувати шкіру тварин як одяг, минуло 7 тисяч років, і, напевно, і досі її універсальність, міцність та практичність не піддаються сумніву. Щоправда, з часом споживачі задумуються про зворотний бік медалі: мало того, що ми носимо шкіру мертвої тварини, так ще й наражаємо на небезпеку цілу планету через її неекологічне виробництво.

Така зміна соціальних стандартів пришвидшила розвиток індустрії штучної (веганської) шкіри та інших замінників. Виготовлення альтернативних матеріалів із синтетичних полімерів зменшує негативний вплив на довкілля і завдяки своїй доступності завойовує ринки у всьому світі.

Щоправда, з веганською шкірою не все так просто через питання перероблення, що стоїть особливо гостро, адже утилізовувати її потрібно у той самий спосіб, що й синтетичний пластик. Проблему, як не дивно, може розв’язати звичайний гриб, точніше, виготовлений з нього шкіроподібний матеріал.

Наскільки шкідливе виробництво натуральної шкіри? 

Це з якого боку подивитися. Виготовлення цього матеріалу очевидно не обходиться без створення спеціальних неекологічних ферм, що використовують токсичні хімікати, та вбивства тварин (зазвичай корів), любити яких зовсім нещодавно стало навіть модно.

Негативні наслідки такого ведення сільського господарства для екології всім добре відомі. Згідно з даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, на цей сектор економіки припадає майже 14% всього парникового газу, утвореного внаслідок людської активності. Саме лиш вирощування великої рогатої худоби продукує 65% цих викидів.

Проте варто зазначити, що таку худобу здебільшого вирощують заради м’яса, а не шкіри. На шкури корів припадає всього 5-10% ринкової вартості корови та близько 7% її ваги.

Не доведено також кореляцію між попитом на червоне м’ясо та хутро. Найімовірніше, зменшення попиту на шкіру аж ніяк не зменшить кількість тварин, вбитих на м’ясо. При цьому дублення шкіри енерго- та ресурсозатратне, після нього залишається багато відходів.

Через це шкіряне виробництво навіть на початкових етапах має набагато негативніший вплив на довкілля, аніж обробка інших частин тварини – голови, органів чи крові (які до того ж продаються як м’ясні продукти чи корм для тварин).

Від спори до циновки

Технологія виготовлення шкіри, отриманої з грибів, була вперше запатентована американськими компаніями MycoWorks та Ecovative Design ще 5 років тому. У виробництві використовується коренеподібна структура грибів – грибниця, яка у своєму складі має той самий полімер, що й крабовий панцир.

Грибниця
– вегетативне тіло, з якого виростають гриби. Їхні колонії разом з грибницями можуть бути розташовані як всередині субстрату (ґрунту чи деревини), так і на його поверхні.

Коли коріння грибів росте на тирсі або на сільськогосподарських відходах, воно утворює товсту підстилку, яку потім можна обробити, щоб вона нагадувала шкіру.

Оскільки використовуються не гриби, а кореневище, цей природний біологічний процес може відбуватися де завгодно. Світла йому не потрібно, а сам гриб перетворює відходи на корисні матеріали та накопичує вуглець.

Перетворення спор у природну циновку відбувається за кілька тижнів. Щоб виростити корову, потрібно кілька років.

Для модифікації грибного матеріалу, який на завершальних етапах стискають та висушують, новатори зазвичай використовують м’які кислоти, спирти та барвники. Процес дуже простий і потребує мінімальної кількості обладнання та ресурсів. Таке виробництво без проблем масштабується і переходить в індустрію. Кінцевий продукт – грибна «шкіра» – має вигляд справжньої, і так само міцна.

Гриби як двигун прогресу

Важливо зазначити: попри те, що цій технології вже кілька років, наразі вона перебуває на ранній стадії. Традиційне шкірне виробництво доводили до ідеалу тисячоліттями. І, з огляду на біорозкладання і низьке енергоспоживання при виробництві, одного цього продукту буде замало для подолання кризи неекологічної моди.

Звичайно, існують проблеми довкілля, серйозніші за шкіряне виробництво, як-от вирощування худоби та розповсюдження пластику. А проте використання нових креативних технологій – ще один потрібний крок у правильному напрямі. Світ починає жити по-новому.

Коли примірка?

Комерційні товари, виготовлені з грибної шкіри, мають надійти в продаж зовсім скоро. Питання полягає навіть не в часі, а в ціні екологічного одягу.

Перші зразки годинників, гаманців, сумок та взуття були випущені 2019 року у США, Італії та Індонезії. Дизайнерська сумочка коштувала $500 США. Якби виробництво стало масштабнішим, цінник був би меншим.

Однак для розвитку свого бізнесу компанія MycoWorks зібрала $17 млн. США, і все свідчить про те, що в далекому майбутньому гриби замінять нам справжню шкіру.

За матеріалами: Tokar.Ua

0
i-серфінг ВСЕ - МОЖЛИВО
Найцікавіші матеріали
Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології
0
Читати далі
У мережі вийшов новий трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2 — у роковини катастрофи на ЧАЕС
0
Читати далі
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
0
Читати далі
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
0
Читати далі
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
0
Читати далі
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі