Від колективу фізкультури до першої рівненської професійної футбольної команди

Від колективу фізкультури до першої рівненської професійної футбольної команди
0
Від колективу фізкультури до першої рівненської професійної футбольної команди

У цьому році рівненський футбол відзначає своє 100-річчя. Саме у 1918 році у нашому місті з’явилась перша, тоді ще непрофесійна, футбольна команда. Відтоді змінювались влада, країни, рушились імперії, починались і закінчувались війни. Але футбол у Рівному був. І щоб краще розуміти те, що відбувається у сьогоднішньому футболі, ми вирішили глибше зануритись у його історію. Разом з дослідником історії рівненського футболу Віктором Свиридюком розпочинаємо серію публікацій, де рік за роком розповідатимемо історію найпопулярнішої гри у нашому місті.

Розпочнемо історію з 1940 року, адже пан Віктор займається саме історією розвитку футболу у Рівному від початку радянського періоду і до наших днів. Як відомо, у вересні 1939 року Радянський Союз та гітлерівська Німеччина напали на Польщу і розділили між собою землі, які тоді входили до її складу. Так землі Волинського воєводства, до складу яких тоді входило Рівне, відійшли до СРСР. Вже 4 грудня того ж року, Рівне стало адміністративним центром новоствореної Рівненської області.

Зміни відбулися й у футболі. Нова влада все перекроювала на свій лад. У Рівному зникла футбольна команда єврейського товариства «Гасмонея». А на її місце прийшов футбольний клуб «Спартак». Щоправда більшість гравців «Гасмонеї» влились до лав новоствореної радянської футбольної команди.

У травні 1940 року у Рівному було проведено відкриття спортивного сезону. А вже у червні рівненській команді було надано право брати участь в розіграші кубку Української РСР з футболу. Новостворена команда «Спартак», під керівництвом тренера М.Горенштейна розпочала підготовку до стартових матчів.

Під час підготовки рівненський «Спартак» провів кілька спарингів. Спартаківці перемогли сильну команду з Бреста з рахунком - 2:0. Отримали перемогу над футболістами з Новоград-Волинського з розгромним рахунком - 9:0. Та з таким же рахунком перемогли команду з села Янова-Долина (зараз Костопільський район). Команда з Сарн програла рівненському «Спартаку» - 0:8. А от у поєдинку зі збірною Житомира рівненські футболісти поступились 1:2. Щоправда у тому матчі рівненська команда виступала у неповному, послабленому складі.

У розіграші кубку УРСР, який проходив з 30 червня по 2 вересня 1940 року виступало 40 команд. На першому етапі рівненський «Спартак» легко здолав команду «Зокіл» (м.Золочів) з рахунком - 4:1. Цей матч відбувся у Рівному 30 червня.

Вже у 1/16 кубку суперником «Спартака» стала команда з Дрогобича. У цьому матчі рівненські футболісти святкували перемогу з рахунком - 4:2. 

Свій третій поєдинок, 1/8 фіналу, рівняни провели на виїзді проти харківського «Зеніту». Цей матч відбувся 6 серпня. Незважаючи на підсилення за рахунок гравців з Дубно (Л.Молчановський та С.Фількенштейн) спартаківці поступились харківським футболістам з рахунком - 1:5. І припинили подальшу боротьбу за кубок. Єдиний гол у ворота харків’ян, у тому матчі, забив Молчановський.

Склад команди «Спартак» у 1940 році: С.Старець, Ш.Будянський, Н.Сирота (капітан), С.Фількенштейн, Б.Герман, І.Лопіс, М.Зофан, І.Вайнер, Б.Брикман, С.Винокур, Ш.Моргуліс, Ш.Коган та Л.Молчановський. 
Головний тренер: М.Горенштейн.

0
# Рівне # НК Верес # Рівне футбол # історія футболу
Найцікавіші матеріали
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі
Іран готується до атаки на Ізраїль протягом найближчих 24-48 годин
0
Читати далі
Пташки для понтонно-мостового полку передали депутати Рівного
0
Читати далі
Для відновлення лікарень Рівненщини виділять понад 800 млн грн
0
Читати далі
США передали Україні зброю, конфісковану в Ірану
0
Читати далі
кремль посилює фейки про атаки на ЗАЕС
0
Читати далі