Від сьогодні у Рівному запрацював серцево-судинний центр

Від сьогодні у Рівному запрацював серцево-судинний центр
0
  • Від сьогодні у Рівному запрацював серцево-судинний центр
  • Від сьогодні у Рівному запрацював серцево-судинний центр
  • Від сьогодні у Рівному запрацював серцево-судинний центр
  • Від сьогодні у Рівному запрацював серцево-судинний центр
  • Від сьогодні у Рівному запрацював серцево-судинний центр
  • Від сьогодні у Рівному запрацював серцево-судинний центр

Протягом року команда впровадження субпроекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» працювала над створенням в області сучасного серцево-судинного центру забезпеченого новітнім обладнанням. 

Створений в обласній лікарні центр об’єднав декілька відділень цієї лікарні:  відділення інтервенційної радіології, кардіології, серцево-судинної хірургії та ряд інших. «Родзинкою» центру стала ангіографічна операційна, що створена на базі відділення інтервенційної радіології.

Відкриваючи цей центр голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко подякував усій команді проекту Світового банку та зазначив, що обласна влада й надалі підтримуватиме реалізацію даного проекту, адже за статистикою найбільша смертність в області припадає саме на серцево-судинні захворювання.

Відкриття цього центру є надзвичайно важливою подією для мешканців нашої області. Адже більше половини дорослого населення області має хвороби серцево-судинної системи. З обласного бюджету на облаштування приміщення було виділено 2,7 мільйона гривень. Понад 1 мільйон доларів Світового Банку на закупівлю обладнання, придбано сучасний кардіологічний УЗД сканер, а головне – агіографічний комплекс вартістю майже 720 тисяч доларів. Ця техніка рятуватиме життя пацієнтам із гострим інфарктом міокарду та дозволить проводити закриті операції, щоб уже через 3-4 дні людина повернулась до повноцінного життя. Важливо, що ангіолабораторія тут буде працювати в режимі 24/7 – тобто максимальна доступність, - підкреслив Олексій Муляренко.

За словами головного лікаря обласної лікарні Івана Зими потреба в такому центрі справді нагальна. Адже протягом останніх пів року лікарям області практично ні на чому було надавати медичну допомогу хворим на хвороби систем кровообігу.

В минулому році вийшов з ладу ангіограф, який працював в рівненській міський лікарні. Таким чином наша область залишилася взагалі без цього обладнання. Увесь цей час екстрених пацієнтів ми були змушені перенаправляти до міської лікарні, поки там працював ангіограф, та до інших областей, а планові операції відтермінувати. Тому, звичайно, лікарі області особливо чекали цього відкриття. Адже тепер ми зможемо надавати допомогу на місці, - розповів Іван Ярославович.

Разом з цим головний лікар обласної лікарні розповів, що закуплене за кошти Світового банку обладнання дозволить проводити операції та обстеження близько 500-700 пацієнтам на рік.

Наразі лише за минулий тиждень ми зробили більше 20 екстрених операцій на даному обладнання. Завдяки тому, що група впровадження проекту Світового банку якісно підібрала тип та моделі обладнання пацієнти після операцій не потребують тривалого реабілітаційного періоду. Вже за декілька днів після операції ми виписуємо пацієнта, на відміну від декількох тижнів реабілітації, як це було раніше, - повідомив Іван Зима.

У свою чергу керівник групи впровадження субпроекту Світового банку на Рівненщині Сергій Рибачок зазначив, що згідно плану реалізації проекту для оснащення даного серцево-судинного центру було придбано більше 22 найменувань різного обладнання на загальну вартість понад 1 мільйон доларів США.

Окрім ангіографічного комплексу та дизель-генераторної установки для безперебійного електропостачання центру, ми закупили ще 22 одиниці сучасної медтехніки. Серед них і унікальний для всієї Західної України кардіовоскулярний сканер, що дозволяє робити обстеження серця через стравохід, що забезпечує встановлення надточних діагнозів. Також серед закупленого обладнання дефібрілятори/монітори, 12-канальні електрокардіографи, монітори реанімаційно хірургічні, аспіратори та зовнішні кардіостимулятори, а також імунологічний аналізатор, - заначив Сергій Рибачок.

Разом з цим Сергій Рибачок зазначив, що наразі триває закупівля і усіх витратних матеріалів для даного центру. А також тривають роботи по створенню аналогічного центру в Сарнах.

Для ефективного лікування, наприклад, інфаркту міокарда, згідно сучасних норм лікування, хворому потрібно надати допомогу протягом двох годин. Інакше починаються досить суттєві ускладнення. Для північних районів, враховуючи відстані та якість доріг, швидка допомога фізично не зможе доставити пацієнта за дві години до серцево-судинного центру в Рівному. Тому виникла потреба відкриття такого центру в Сарнах. Наразі тривають роботи з виготовлення проектно-кошторисної документації на створення такого центру, - повідомив Сергій Рибачок.

 

 

 

0
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі