Використано половину «ковід-фонду»: на що пішли гроші

Використано половину «ковід-фонду»: на що пішли гроші
0
Використано половину «ковід-фонду»: на що пішли гроші

03 квітня Верховна Рада ухвалила зміни до Закону про держбюджет на 2020 рік, згідно з якими був створений спецфонд по боротьбі з коронавірусом обсягом 64,7 мільярда гривень. Як повідомило Міністерство фінансів, станом на 6 листопада 2020 року з фонду боротьби з COVID-19 вже витрачено 39 мільярдів гривень, що становить 59% від загальної суми.

Розповідаємо, на що мали піти «ковідні» кошти, куди вже витратили більше половини виділеної суми та на які цілі планують спрямувати залишок.

На що виділили кошти

Згідно з даними Мінфіну, кошти фонду були розподілені таким чином:

на стимулювання економіки – 32,6 млрд грн, з них 31,5 млрд грн – на ремонт і реконструкцію доріг;

–на охорону здоров'я – 16,3 млрд грн;

– на соцзахист – 11,7 млрд грн;

– на забезпечення правопорядку – 2,7 млрд грн;

– на освіту – 0,1 млрд грн.

На що вже витратили 39 млрд грн

Більшу частину коштів цього фонду було направлено на ремонт доріг. Станом на 06 листопада 2020 року з Фонду боротьби з COVID-19 вже використано 39 млрд грн, або 59% виділених коштів.

На що пішли ці кошти:

На будівництво доріг  20,8 млрд грн з 31,5 млрд.

На охорону здоров’я використано 6,6 млрд грн з 16,3 млрд грн передбачених коштів, або 40%. В сфері охорони здоров'я з Фонду передбачено виділення 100 млн грн на закупівлю апаратів ШВЛ, з яких коштів використано 42 млн грн. Майже 3 млрд грн передбачено на забезпечення лабораторій МОЗ та закупівлю засобів індивідуального захисту для працівників закладів охорони здоров’я, з яких наразі використано 709,7 млн грн.

На соціальний захист - 9,3 млрд грн.

На субвенцію місцевим бюджетам для забезпечення лікарень киснем спрямовано 571 млн грн. Також на підвищення надбавок і доплат медичним працівникам витрачено 3,2 млрд грн з передбачених 6 млрд грн.

Дані Мінфіну станом на 13.11.2020 року

На що ще підуть кошти

Комітет Верховної Ради з питань бюджету на засіданні 16 листопада ухвалив рішення щодо виділення понад 2 млрд гривень із Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками.

Так, виділені кошти спрямують на:

придбання експрестестів – 1 мільярд гривень, насамперед їх отримають сімейні лікарі, мобільні бригади медиків та швидка допомога;

– забезпечення киснем ліжок у стаціонарах всіх областей – додаткова субвенція у розмірі 896 мільйонів гривень;

– інші важливі заходи, спрямовані проти COVID-19 – субвенція місцевим бюджетам у розмірі 259 мільйонів гривень, із них 213 мільйонів – на придбання лабораторного обладнання для медичних закладів комунальної форми власності, а ще 46 мільйонів – на витратні матеріали для тестування донорів крові. 

Як такий розподіл пояснює влада

У жовтні в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам, зокрема «1+1», президент України Володимир Зеленський пояснив, чому не всі кошти з коронавірусного фонду спрямовують на боротьбу з COVID-19.

Так, на запитання щодо нецільового використання коштів з фонду боротьби з коронавірусом Зеленський зауважив, що COVID-фонд складається не з окремо наданих грошей, а з коштів державного бюджету, які раніше виділялись на різні програми, але їхня реалізація була тимчасово зупинена через епідемію. «Коронавірусний фонд – це не надруковані окремі гроші, чи гроші, які нам надали наші якійсь партнери, ми їм вдячні завжди за підтримку, але ми повинні зрозуміти – це ті програми, які були в бюджеті, які були розписані, на все: спорт, культура, інфраструктура, лікарні.  Всі ці програми ми заблокували, там і був локдаун, але тимчасово, тому що там життя продовжується. Треба відновлювати життя, відновлювати і будувати країну», – заявив глава держави. 

Виділення великої частини суми на будівництво доріг 17 листопада під час виступу у Раді розтлумачив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Так, за словами очільника уряду, кошти на дороги виділили, аби подолати економічні наслідки пандемії. «Так звані кошти на дорожній фонд - вони покликані подолати економічні наслідки пандемії в Україні. Останні дослідження показують надзвичайно велику ефективність і мультиплікатор у частині створення робочих місць, а також у частині мультиплікатору по наповненню бюджету, сплати податків і виконанню відповідних соціальних функцій», – наголосив український прем'єр. 

Нагадаємо, окремого «коронавірусного фонду» наступного року в Україні не буде: його не передбачає проект бюджету на 2021 рік. Парламент планує лише окремо передбачити кошти на вакцинацію населення від коронавірусу — 2,6 млрд грн, а також 1 млрд на підтримку шкіл у межах боротьби з пандемією. Як раніше повідомив голова Верховної Ради Дмитро Разумков, у проекті Державного бюджету на 2021 рік не передбачена окрема стаття на фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19.

За матеріалами: ТСН

0
Економіка
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі