"Нова мітла з старими схемами": Чому на Рівненщині за віники платять вдвічі більше?

0
"Нова мітла з старими схемами": Чому на Рівненщині за віники платять вдвічі більше?

Чи вважаєте ви Рівне чистим містом? Безумовно, в кожного мешканця перед очима виникає власна картинка. Втім, комунальники вважають, що чисте і переконують у тому, що роблять для цього усе. Наприклад, щороку збільшують кількість необхідних мітел для підмітання й витрачають на чистоту ще більше і більше грошей. Сайт "ВСЕ" розбирались у мітлах ШЕУ.

Минулоріч Рівненське ШЕУ закупили віники у ПП "Медунка". Потреба виявилась на 140 тисяч гривень. Вартість віника становила 6,50 грн за штуку. Тому, зрозуміло, що загальна кількість становила близько 21 тисячі. Варто зазначити, бажаючих податись на тендер у 2018 і продавати віники для ШЕУ не знайшлося. Саме тому, ШЕУ підписували угоду "напряму" з "Медункою" за неконкурентною процедурою, а відтак про вартість домовлялись між собою.

У 2019 році ситуація суттєво не змінилась. Рівненське ШЕУ у лютому знову оголосило  тендер, втім бажаючих продати мітли не виявилось. Згодом було повторно оголошено тендер, на який подалась лише одна фірма – дніпровське ПП «РОЯЛ КАРД ДНІПРО», яке пропонувало віники по 6,90 грн. Але, закон вимагає мінімум два учасника, тому тендер не відбувся, а ШЕУ отримало право купити віники напряму, по переговорній процедурі. Щоправда угоду заключили не з тими, хто виявив бажання і запропонував свій товар на другому тендері, а уже з «постійним постачальником». Вартість, однієї мітли становить 6.5 грн за одну. Цікаво, якою була б ціна, якби торги такі відбулися, і фірми конкурували між собою. ПП "Медунка" продає віники на сайті значно дешевше, по 4,50 грн. за штуку.

 

 

Кількість закуплених віників значно зросла, порівняно з минулим роком. Цьогоріч їх вирішили закупити 59 000, порівняно з минулорічними 21 000 шт. Згідно з угодою закупівля становить 471 300 гривень. Відтак, якби закуповували мітли за ринковою ціною, їх вартість становила 59 000 * 4,50 = 265 500 гривень. Однак, ШЕУ нагадаємо, оплатило майже удвічі дорожче. Різниця становить понад 200 000 гривень.

 

 

Як пояснюють у Рівненському шляхово-експлуатаційному управлінні фірми пропонували ціну значно вищу:

 

 

"Ми шукали віники по нашому регіону. КАТП купують віники по 10,80, а ми закупляємо віники по 6,50. Нам вигідніше по ціні працювати з "Медункою". Ціна в нього адекватна і низька порівняно з іншими"- коментують у ШЕУ.

 

Важливим є те, що і кількість необхідних віників суттєво зросла. Цьогоріч Рівне потребує вже 59 000 віників на 10 місяців, що удвічі більше аніж минулого року. Близько 190 віників на день. Як повідомляють у ШЕУ штат їх працівників складає понад 180 двірників. Щодня один двірник мете 4-6 кілометрів. Відтак, одна мітла вдень нібито йде за потребами. 

Працівниця ШЕУ підтверджує, що вони швидко змітаються.

 

 

"Ми їх змінюємо щодня. Не по одному, навіть буває, що по два. В залежності від того, як ми їх змітаємо. Тому, як коли," - коментує пані Світлана.

Втім, не виключена домовленість між приватним підприємством, що займається виготовленням віників та комунальним, адже ціна закупівлі перевищує ринкову вартість товару. Саме це зазначають експерти громадської ініціативи "За чесний тендер":

 

 «Дивно, коли на сайті фірма продає віник за 4,5 грн, а в неї погоджуються купити за 6,5. Можливо вони кращої якості? Але двірники кажуть, що часом мусять по два віники в'язати, щоб нормально мести, та ще й по кілька на день. Думаю пояснення в цій історії дуже просте, ніхто ті віники ніколи не рахував, скільки їх насправді 20 тисяч, чи 50» - коментує Святослав Клічук.

 

Як виявилось, тендер не є перепоною, якщо ви знаєте в кого купувати товар за "цікавою" ціною. Тендер не є перепоною, якщо ви чітко знаєте як росте потреба у товарі. І вирахувати точну кількість ніхто ніколи не зможе. На тендер можна не подаватись, якщо там з`являється конкурент. Та і кому взагалі потрібна протидія корупції, чи не так? 

 

Матеріал підготовлено в рамках проекту ГО "Рівненський центр "Соціальне партнерство" "Сприяння прозорості влади у Західній Україні", за підтримки NED

0
Наука і технології
Найцікавіші матеріали
У Вараші внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст
0
Читати далі
Легковий автомобіль, ремонт приміщення ЦНАПу та ліфтів у Рівному: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині затримано правоохоронця, який налагодив схеми уникнення мобілізації
0
Читати далі
росія навряд чи спроможна захопити Харків без додаткових сил, але прагне заволодіти Вовчанськом
0
Читати далі
Чи потрібно українським дітям за кордоном ходити у дві школи: відповідь МОН
0
Читати далі
На Рівненщині затримали агента фсб, який готував ракетні удари по області
0
Читати далі
Спортсмен з Рівненщини здобув дві нагороди на чемпіонаті Європи.
0
Читати далі
На Рівненщині трирічний хлопчик випав із вікна
0
Читати далі
Чи будуть введені обмеження електропостачання в Україні
0
Читати далі