"Лікарі лікують тіло, а мистецтво - душу": У Рівному представили картини поранених бійців АТО (ФОТО)

0
  • "Лікарі лікують тіло, а мистецтво - душу": У Рівному представили картини поранених бійців АТО (ФОТО)
  • "Лікарі лікують тіло, а мистецтво - душу": У Рівному представили картини поранених бійців АТО (ФОТО)

Не дарма кажуть, "Лікарі лікують тіло, а мистецтво - душу". Доказ тому - дводенна виставка унікальних картин наших воїнів, які повернулись з війни - представлена у Міському Будинку Культури.

Рівняни протягом 24-25 квітня зможуть побачити 100 різних унікальних експонатів - від намальованих картин до художнього розпису ящиків з-під снарядів. 

Арт-терапія, яку щотижня у четвер проводять в Клеванському медзакладі для бійців волонтери не лише допомагає долати труднощі зі здоров’ям, проводити реабілітацію, але й розкривати неймовірні таланти військових. 

 Волонтер, організатор виставки Вікторія Шинкаренко розповіла, що далеко не всі роботи дійшли на сьогоднішню виставку та представлені роботи належать не лише бійцям з Рівненщини, а всієї України. А також зазначила, що у Англію поїдуть значно більше експозицій.

 

Фото  Олександр Харват

"Я не єдиний організатор даної виставки, адже дуже багато людей допомагали нам й докладали максимум зусиль, аби вона відбулась. Ідея цієї виставки виникла за ініціативи діаспори міста Лідс, вони постійно допомагають не лише нашим військовим, а й опікуються дітками. Вони побачили, що ми виставляємо світлини з арт-терапії у Фейсбук та попросили ці роботи взяти на свою виставку - аукціон, яка приурочена Дню вишиванки, адже в них буде своя подія. Але хлопці не лише в Клевані малюють, пишуть книжки, вишивають бісером, роблять ляльки, тому я написала в себе на сторінці повідомлення, й нам передали роботи зі всієї України. Власне, сьогодні вони тут представлені, однак ще не все дійшло, у Англію поїде значно більше експозицій" - розповіла Вікторія Шинкаренко. 

Танкіст, боєць 28 бригади Олексій Скиба, позивний "Алекс" розповів, що мистецтво, яке вже саме по собі є засобом від дипресії, фізичного та душевного болю лікує краще будь-яких ліків. 

"Потрапляєш у госпіталь.. білі стіни..вічно кричущий від болю сусід.. все це дуже сильно угнітає і коли з`являються дівчата - художниці разом з ними з`являється можливіть вилити душу, відволікаєшся від своїх проблем, просто отримуєш можливість самореалізації та на мить забути про все"

Він розповів, що його улюблена картина сьогодні не представлена, але є дві, які належать його пензлю. І кожен четвер наче свято.

"Тут мало моїх картин. Я зазвичай їх комусь дарую. Взагалі наші зустрічі з художницями - це дуже весела подія. Це обов`язкове чаювання, смаколики та жарти. Тому й картини виходять такими веселими, радісними. Ми кожного разу з нетерпінням чекаємо четвер, щоб нарешті зустрітись й щось нове створити. Взагалі ніколи раніше не малював, тому сам дивуюсь, як воно виходить" - розповів Олексій Скиба. 

За його словами малюнок "Око" не завершений. Адже у самій зіниці, автор хотів намалювати ще щось таке, що з близька могло сприйматися по-іншому, наприклад колючий дріт. За його задумом, здалеку можна побачити звичайне око, а вже з іншого ракурсу підійшовши ближче- інший сенс малюнка. 

До слова, на виставку також прийшли мами загиблих бійців. Лариса Андріяшева, мама загиблого бійця Сашка Андріяшева прочитала вірш, який написала сама.

Намалюю я небо й колосся,

Щоб задумане все в нас збулося,

Намалюю я квітку чарівну,

Не хочу думати про війну.

Намалюю я сонце у небі, 

Щоб Бог нам послав все що треба.

Намалюю травинку у полі,

Побажаю всім щастя і долі. 

Намалюю пташинку у лузі,

Щоб зустрілись найкращі друзі. 

Намалюю веселі лиця, нехай скоріше війна скінчиться.

Варто зазначити, що взагалі перший вірш жінка написала на наступний день після загибелі сина. 

 

 

 

 

0
Суспільство # Рівне # виставка # Міський будинок культури # Вікторія Шинкаренко # Бійці АТО
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі