ВР ухвалила заяву щодо Білорусі: назвала вибори нечесними та підтримала запровадження санкцій ЄС

ВР ухвалила заяву щодо Білорусі: назвала вибори нечесними та підтримала запровадження санкцій ЄС
0
ВР ухвалила заяву щодо Білорусі: назвала вибори нечесними та підтримала запровадження санкцій ЄС

Верховна Рада вважає неприпустимим залучення сил Росії та Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) для врегулювання ситуації в Білорусі. Про це йдеться у заяві Верховної Ради щодо ситуації в Республіці Білорусь, затвердженій постановою ВР (№ 3053а), яку підтримали 228 народних депутатів.

– Вважатимемо такий крок прямою загрозою для загальноєвропейської безпеки та безпеки України, – сказано в заяві.

ВР вважає, що президентські вибори в Білорусі не були ані вільними, ані чесними і пройшли в умовах цілковитої відсутності змагальності між кандидатами, вільних ЗМІ, а також авторитетних спостерігачів від міжнародних організацій, таких як ОБСЄ, Рада Європи.

Також зазначається, що вибори «пройшли з істотними порушеннями, численними відмовами в реєстрації кандидатів, непрозорим підрахунком голосів виборців».

Народні депутати вважають неприпустимим залякування опонентів, їх ув’язнення, створення перешкод незалежним національним спостерігачам на виборчих дільницях.

– Усе це дає підстави вважати, що офіційно оприлюднені результати виборів президента РБ не відображають реального волевиявлення білоруських громадян, – наголошується в заяві.

Парламент України засуджує застосування «надмірної сили і жорстокості» з боку правоохоронних органів Білорусі.

– Ми приєднуємося до оцінок Європейського Союзу щодо недемократичного характеру президентських виборів у Білорусі та підтримуємо запровадження санкцій стосовно відповідальних за фальсифікації результатів виборів і застосування насильства проти протестувальників, – сказано в заяві.

ВР вимагає звільнення всіх затриманих і сподівається, що офіційна влада Білорусі не допустить подальшої ескалації переслідувань як за політичними мотивами своїх опонентів, так і громадян Білорусі, які вийшли на вулиці міст показати свою незгоду з діями офіційної влади.

– Ми рішуче засуджуємо і вважаємо неприйнятними незаконні затримання українських громадян. Ми будемо всіма законними засобами захищати їхні права та інтереси, – йдеться в заяві.

Автори заяви наголошують, що Україна поважає суверенітет Білорусі і рішуче відкидає звинувачення білоруської сторони у причетності до дестабілізації ситуації в Білорусі. ВР закликає білоруську владу налагодити рівноправний діалог з білоруським суспільством для пошуку шляхів мирного виходу із сьогоднішньої кризи.

– Одним з варіантів могли б бути нові вільні та демократичні вибори за участі незалежних міжнародних спостерігачів від провідних європейських інституцій, – сказано в заяві.

Що відбувається в Білорусі: хроніка протестів

9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська – 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.

Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.

Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі і вважає Лукашенка нелегітимним президентом. 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.

17 серпня підприємства по всій Білорусі почали страйки. Чинний президент Лукашенко перед працівниками МКЗТ заявив: «поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде».

Білоруська опозиція створила Координаційну раду, мета якої – забезпечити транзит влади. Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що може залучити армію для розгону протестувальників.

В ЄС почали готувати санкції проти білоруських чиновників. Латвія, Литва та Естонія вже заборонили в'їзд 30 громадянам Білорусі. Серед них – президент країни Олександр Лукашенко.

13 вересня під час масових акцій по всій Білорусі силовики знову жорстоко затримували протестувальників. Силу застосовували навіть до жінок.

За матеріалами: УНІАН

Читайте також: Бюджет-2021: на що підуть гроші

Читайте також: Біля Києва прорвало газопровід, який постачає газ в Європу

Читайте також: На Рівненщині оголошено найвищий рівень пожежної небезпеки

0
Політика
Найцікавіші матеріали
Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології
0
Читати далі
У мережі вийшов новий трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2 — у роковини катастрофи на ЧАЕС
0
Читати далі
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
0
Читати далі
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
0
Читати далі
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
0
Читати далі
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі