«З весни запускаємо глобальну чистку»: Хомко про рівненський Басів Кут

«З весни запускаємо глобальну чистку»: Хомко про рівненський Басів Кут
0
«З весни запускаємо глобальну чистку»: Хомко про рівненський Басів Кут

Вже з весни на рівненському водосховищі Басів Кут проведуть масштабну чистку земснарядом – плавучою землерийною машиною. Про це мер Рівного Володимир Хомко розповів журналістам Суспільного під час огляду відремонтованого шлюзу.

– Зараз завершуються роботи з проектування очистки озера. Була нарада з представниками НУВГП, які цим займаються. І якщо все буде добре і університет нам підготує проект до зими, то з весни запускаємо земснаряд і починаємо чистити озеро. Глобальна чистка. Я зроблю по тому окрему пресконференцію. Перше, що ми очистимо – це ту частину озера за Царським селом, яка, на жаль, слугує відстійником для тих всіх вод, які приходять з районів, з верхів’я Усті. «Водник» виявив, що головне забруднення – не в озері, головне забруднення приходить з водами зверху. Оту частину чистим, щоб менше бруду потрапляло в озеро. Розбиваєм на частини, про земснаряд домовились – чекаєм проекту, – розповів мер, – Роботи дорогі і ми прийшли до висновку, що не будем купувати свого земснаряду, а будемо замовляти роботи, щоб по мірі можливості оплачувати ту частину, яку потрібно і не нести відповідальності ні за земснаряд, ні за тих людей, які там будуть. Бо ви розумієте, що земснаряд, наприклад, на зиму залишається, хтось його має охороняти, десь діти полізуть і так далі… Це все буде відповідальність генпідрядника. Є охочі це робити, є з кого обирати. Мова не йде про десятки мільйонів, але зараз ніхто ціни не скаже, бо немає ще готового проекту. Я думаю, що це відобразиться на якості води у водоймі.

Розпитали журналісти мера і про чистку річки Устя.

Втім, Володимир Хомко відповів, що звичайна очистка аналогічним способом річку не врятує, оскільки задля цього потрібно буде перекрити всі міські стоки. Як це зробити за нинішній умов – наразі не знає, оскільки не збудована роздільна каналізація і в найближче десятиріччя навряд з’явиться, адже вартість робіт сягає сотень мільйонів гривень.

Фото – Суспільне. 

 

0
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі