За два роки суду справу про 500-тисячний хабар сільського голови-священника з Рівненщини навіть не почали розглядати по суті

За два роки суду справу про 500-тисячний хабар сільського голови-священника з Рівненщини навіть не почали розглядати по суті
0
За два роки суду справу про 500-тисячний хабар сільського голови-священника з Рівненщини навіть не почали розглядати по суті

Вже майже два роки триває судовий розгляд справи про ймовірне отримання хабаря сільським головою села Зоря Михайлом Олійником. Як стверджує прокуратура і СБУ, чоловік вимагав 500 тисяч гривень за передачу у власність 1,5 гектара землі. Затримали чиновника прямо серед білого дня на парковці перед Рівненською ОДА, поруч з ним вилучили коробку повну грошових коштів. Справу вже давно передали до суду, однак за два роки процес так і не зрушив в сторону розгляду справи по суті. На судових засіданнях навіть не почали допитувати свідків. Суд лише в енний раз продовжує відсторонення Михайло Олійника від посади та продовжує домашній арешт. Втім нещодавно працювати пану Михайлу таки дозволили, щоправда не сільським головою, а ... сторожем. І це всі новини з постійних судових засідань. Не було зрушень і на засіданні цього тижня. 

 

16 серпня 2016 року, коли на парковці біля Рівненської ОДА СБУ спільно з прокуратурою за підозрою отримання неправомірної вигоди у розмірі 500 тисяч гривень затримала Зорянського сільського голову Михайла Олійника.

Олійника двічі обирали депутатом сільської ради, потім – секретарем ради. Навесні 2015-го, згідно із законодавством, оскільки чинний голова, його заступник та секретар пішли на пенсію, 36-річного отця призначили секретарем після чого він “автоматично” став виконуючим обов’язки голови сільради. Восени 2015 року Олійник не без скандалів виграв місцеві вибори та став повноцінним головою сільської ради. Одразу після обрання в інтерв’ю тому ж виданню, пан Олійник нарікав, що 15 років сільська рада не звертала уваги на проблеми селян, які ходили сюди, як по свячену воду. “Не могли роками отримати державного акта на землю”, – говорив новообраний сільський голова.

Власне, нібито за сприяння у вирішенні саме земельних питань його гучно затримали під носом у керівництва області.

Тим часом СБУ у офіційному релізі переконує, що сільський голова за хабар віддавав землю, яку планували передати учасникам АТО.

“У Рівному Служба безпеки України затримала на хабарі голову селищної ради. Здирник вимагав 500 тисяч гривень від підприємця за виділення йому 1,5 га землі (10 ділянок), які насправді були заплановані для передачі місцевій громаді та ветеранам АТО”, – йдеться у офіційному прес-релізі на сайті Служби безпеки України.

Звучить гарно і драматично. Але у Зорі реакція геть інша. Бо розташування 10 земельних ділянок, за які Михайло Олійник начебто вимагав хабар у півмільйона гривень і в результаті був затриманий, у представників сільської ради викликає подив. Адже знаходяться вони не в Зорі, а в одному з віддалених від населеного пункту сіл – Олишві.

–  Там немає генплану, лише мала проводитися геодезична зйомка. І про те, щоб надавати там ділянки під будівництво учасникам АТО, мова не йшла. Зараз триває слідство, – пояснює Михайло Дяченко.

%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be_5

 У Олишві офіційно проживає 203 особи.

Згідно з офіційною інформацією, скандальні ділянки  розташовані в Олишві. Це один із 11 населених пунктів нашої сільської ради. Розташоване село в глибинці, де земля не має значної привабливості для будівництва. Крім того, там ніколи не планували передавати землю учасникам АТО, – для них днями виділили в Зорі та Грабові.

Немає згадок про землю для учасників АТО і в офіційних матеріалах справи. В ухвалі Рівненського міського суду від 18 серпня 2016 року йдеться:

–  Слідчим управлінням ГУНП в Рівненській області провадиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22015180000000065 від 01.09.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 368 КК України за фактом вимагання посадовою особою органу місцевого самоврядування, за сприяння у вирішенні земельних питань, неправомірної вигоди за вчинення дій з використанням наданої влади. Із матеріалів клопотання убачається, що 17.08.2016 у вказаному кримінальному провадженні повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.368 КК України, Зорянському сільському голові, Рівненського району, Рівненської області ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, уродженцю ІНФОРМАЦІЯ_2, мешканцю с.Старожуків, вул. Л.України, 12, громадянину України.

Зокрема встановлено, що ОСОБА_2, працюючи, згідно рішення сесії Зорянської сільської ради сьомого скликання № 1 від 06.11.2015 на посаді  Зорянського сільського голови, діючи умисно, з корисливих мотивів та з метою протиправного особистого збагачення, поєднуючи із вимаганням, 16.08.2016 приблизно о 14 год. 50 хв. перебуваючи на території автомобільного майданчику, що поблизу Рівненської обласної державної адміністрації за адресою: майдан Просвіти, 1, м. Рівне, Рівненської області, одержав від ОСОБА_5 неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 500000 (пятсот тисяч) гривень, яка є неправомірною вигодою у особливо великому розмірі за виконання в інтересах останнього дій з використанням наданої йому влади, а саме за включення питання про розгляд заяв ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 та інших невстановлених на даний час досудовим слідством осіб, про відведення у власність  земельних ділянок по 0,15 га кожна на території с. Олишва Рівненського району Рівненської області, для будівництва і обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд за рахунок земель запасу Зорянської сільської ради, сприянні у затвердженні Генерального плану села, винесенні рішення про його затвердження та передачу земельних ділянок у власність, підписання рішення сільським головою та його видачу ОСОБА_5.

Варто зауважити, що Михайло Олійник тривалий час був настоятелем місцевого Свято-Михайлівського храму в селі Старожуків. Після затримання Михайла Олійника Рівненська єпархія Української православної церкви Київського Патріархату різко засудила його дії. Про це повідомили в офіційному прес-релізі єпархії:

“Дійсно, протоієрей Михайло Михайлович Олійник є священиком, та звершував своє служіння у Свято-Михайлівській парафії села Старожуків Рівненського району. Відповідно до рішення Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату від 15 грудня 2015 року (журнал № 40 п.7), 16 грудня 2015 року архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон видав Указ № 91, згідно з яким протоієрей Михайло Михайлович Олійник, будучи обраним 25 жовтня 2015 року Зорянським сільським головою, був звільнений від обов’язків настоятеля Свято-Михайлівської парафії села Старожуків Рівненського району та почислений за штат Рівненської єпархії на період виконання повноважень керівника вищезазначеного органу місцевого самоврядування. Таким чином, станом на 16 серпня 2016 року, протоієрей Михайло Михайлович Олійник не був ні настоятелем Свято-Михайлівської парафії села Старожуків, ні кліриком Рівненської єпархії”, –  з благословення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона повідомила прес-служба Рівненської єпархії УПЦ Київського Патріархату.

Але проблеми пана Олійника тільки почались. Своїми рішеннями міський суд ухвалив двомісячне утриманнясільського голови під вартою з правом внесення 580-тисячної застави та відсторонення його від посади сільського голови.

Перебував у СІЗО священик не довго. За нього таки внесли повну суму застави у розмірі 580 тисяч гривень. Цю інформацію “Радіо Трек”  підтвердили в обласній прокуратурі. Також інформацію підтвердив адвокат Олійника Володимир Цуняк. Він сказав: “Кошти вніс далекий родич, бо в дружини 580 тисяч гривень не було”.

0
Політика Кримінал # Михайло Олійник
Читайте також
20702
(Псевдо)Боротьба з корупцією: за хабарі на Рівненщині нікого не посадили
В Україні ледь не кожен високопосадовець вважає "священним обов'язком" заявити про ботьбу з корупцією. Говорять чиновники на цю тему охоче й багато. Однак усе розмовами і завершується.
0
Читати далі
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі