Закупівля обладнання для рівненських пожежників закінчилась судом

Закупівля обладнання для рівненських пожежників закінчилась судом
0
Закупівля обладнання для рівненських пожежників закінчилась судом

 

Поліція проводить розслідування у справі про закупівлю дихальних апаратів для рівненських рятувальників. Майже 200 тисяч гривень Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Рівненської ОДА у грудні перерахувало ТОВ «ДС Проджект». Втім, як з`ясували поліцейські, товару вчасно не отримало. Тепер начальника управління підозрюють у вчиненні злочину. «Четверта влада» з'ясовувала що відбулось насправді.

Обладнання для порятунку життів

Законодавство дозволяє не проводити тендер, якщо сума товару менша за 200 тисяч гривень. Такі закупівлі називають допороговими і їх можуть використовувати для зловживань.

Замовник може сам знайти постачальника, визначити ціну і зрештою не зекономити бюджетні кошти, як це дозволяє зробити конкурентна процедура. Поліцію такі закупівлі цікавлять теж. 

Шостого грудня 2017-го Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Рівненської обласної державної адміністрації розмістило на Прозорро договір на суму 199 тисяч 968 гривень. Лише 32 гривні забракло, аби провести конкурентну процедуру. 

Управління саме знайшло постачальника – ТОВ «ДС Проджект», яке за ці кошти мало до кінця року поставити п`ять дихальних апаратів для пожежників Dгаgег РSS 3000, та десять панорамних масок «Раnогаmа Nova Standart Р», які потрібні для роботи у задимлених приміщеннях. Детальніше розповідає очільник прес-служби ДСНС в Рівненській області Дмитро Мельник

 

– Апарати Dгаgег РSS 3000 дійсно є високопрофесійними і вони призначені, перш за все, щоб зберегти життя і здоров`я самого вогнеборця, а в другому випадку, щоб вони могли працювати в непридатному для дихання середовищі: задимленому, в підвальному приміщенні, де рятувальник може і ліквідувати загоряння і врятувати людину, – каже Дмитро Мельник.

 

Пожежник з німецьким апаратом Dгаgег РSS 3000. Це професійний дихальний апарат зі стисненим повітрям. Роздрібна ціна за один – 40 тисяч гривень. Втім рятувальникам продають дешевше. Управління купувало їх за ціною 28 тисяч гривень. Фото: be.by

 

За умовами договору, сплатити кошти за апарати і маски управління мало б протягом п`яти днів після отримання товару. Втім сталося це значно раніше – в день підписання договору. Про це свідчить інформація про перекази на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів та видаткова никладна на Прозорро

 

Видаткова накладна, опублікована на Прозорро. Управління сплатило кошти за товар в день укладання договору

Надшвидкою поставкою зацікавилася поліція і 15-го січня, через дев`ять днів після сплати бюджетних коштів за апарати і маски, поліцейські завітали в управління, аби перевірити чи товар на місці.

«Станом на 15.12.2017 року встановлено відсутність вище перелічених товарно-матеріальних цінностей згідно договору закупівлі, що є порушенням вимог бюджетного законодавства та п. 4.1. договору купівлі-продажу», – йдеться в ухвалі Рівненського міського суду. 

Тобто управління сплатило кошти за товар, який ще не отримало. Поліція повідомляє про наявний факт внесення недостовірних відомостей видаткової накладної і з 15-го грудня проводить розслідування за ч.1 ст. 366 КК України (Службове підроблення).

Якщо поліція доведе злочин, начальнику управління загрожує відповідальність у вигляді штрафу (до 4 тисяч 250 гривень), або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

16 січня суддя Мар'ян Головчак надав слідчому Рівненського відділу поліції Олегу Подунаю тимчасовий доступ до документів Державної казначейської служби у Рівненській області, які стосуються справи. 

 

За словами слідчого Олега Подуная, який представляв інтереси поліції у суді, наразі поліція з`ясовує обставини і незабаром буде висновок. 

"Четверта влада" поцікавилися у пожежників чи вони все таки отримали обладнаня наприкінці січня. 

 

Дмитро Мельник розповідає, що ДСНС забезпечене необхідним обладнанням, а закупівлі проводять, радше, аби замінити його на нове та сучасне. Ці слова підтвердили і пожежники з якими спілкувалася «Четверта влада». Фото зі сторінки Дмитра Мельника у Фейсбуці

 

– Є обласні програми, де передбачена закупівля такої техніки для нас, – розповідає Дмитро Мельник. – Цю закупку робило Управління. Але ми обладнання не отримали. Тобто у нас його немає.

 

«Просто на слідуючий раз уже є наука»

Якщо апарати і маски не у пожежників то де? Ми спілкувалися з начальником Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Віктором Симонюком двічі.

 

Спочатку він пояснив, що апарати уже отримали, але ще не передали пожежникам. Розмова не клеїлася. Начальник був роздратований: 

– Слухайте, ви шо детективи якісь чи що. Чого я вам маю надавать інформацію? – заявив Віктор Симонюк. 

Оскільки така відповідь нас не влаштувала, ми навідалися в кабінет Віктора Симонюка. На цей раз начальник спілкувався з нами спокійно. 

 

Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Рівненської обласної державної адміністрації закуповує обладнання для пожежників

 

За словами Симонюка, минулоріч пожежники попросили в ОДА закупити нові апарати і маски, адже старі уже зношуються і незабаром їм не буде в чому виконувати роботу.

Вони [пожежники] звернулися до нас, що от в них нема з чим йти в пожежу, балони вже старі, вже по 20 років тим балонам, – каже Віктор Симонюк.

 

В грудні, зі слів начальника управління, обласна рада дала на це кошти. Втім провести закупівлю з першого разу не вдалося – пропозиція була надто дорога. За другою спробою знайшли ТОВ «ДС Проджект», яке продало апарати і маски значно дешевше. Начальник управління каже, що вдалося закупити на один балон та на три маски більше за ту саму ціну. Віктор Симонюк пояснює в чому проблема.

 

Віктор Симонюк каже, що не вкрали ні копійки, та й в управління немає що красти. Мовляв, недогледіли

– В договорі як було написано, що він поставляє товар, а ми проплачуємо протягом п`яти днів. А тут в кінці року треба було скоріше освоїти ці кошти. Значить ми проплатили спочатку одним траншом, потім другим. Постачальник написав лист, що він поставить не 6-го числа, а 16-го. 15-го грудня прийшла поліція, оперативники: «Чи ви получили товар?». Я кажу, що завтра ми їх получаємо, показав ці папери. Все: «Значить ви вкрали гроші». В суботу ці товари получили, я їм по Вайберу скинув… Відкрили кримінальне провадження, – розповідає Симонюк. 

Начальник Управління відмовився нам показати маски на складі, мовляв, ми – не поліція. Щоправда така відмова неправомірна тому ми звернулися до ОДА із запитом, де просимо показати закуплений за бюджетні кошти товар.

Натомість Віктор Симонюк продемонстрував фото отриманого товару, які надсилав поліцейському у Вайбері. 

 

За словами Симонюка, товар отримали Новою поштою

 

 

Начальник управління визнає провину. Переконує, що не вкрали ні копійки.

– Я вже на цій посаді 11-й рік, я кожен день на нарадах, та в нас тут нема що й красти. Кажу, не дай бог хтось і рубля десь візьме! Чесно кажучи, в мене там куча договорів було підписувати і десь працівники мої промахали, вибачте за слово. І навіть бухгалтерша підписала, я ж ніколи без бухгалтера не підпишу. Вона мені підписала, договір не подивилась. Ну чисто така халатність получилась. Получається, що я винен, – каже Віктор Симонюк.

– Ми визнали свою провину, що це службова недбалість, чи як сказати. (…) Там я думаю так, я з прокурором говорив, вину ми визнаємо. Буде адміністративна відповідальність, штраф буде, по любому. Але воно неприємно, розумієте.

 

– Приходив аудит, каже, що таке практично в кожному управлінні в кінці року. Якби я не використав гроші, знаєте скільки я получив би? Получив би, що не використав гроші і що не закупив. Я був би винен теж. Просто на слідуючий раз уже є наука. В договорі написано так – значить так і буде, – розповідає начальник управління.

 

За словами Віктора Симонюка, закуплене поки перебуває в управлінні, адже передати необхідне обладнання рятувальникам можна лише на підставі відповідного рішення облради.

Поспілкуватися з директором постачальника масок ТОВ «ДС Проджект» Едуардом Семененком нам не вдалося, адже  єдиний контактний номер не працює. Це підприємство зареєстроване в травні 2017-го у Києві. Його очолює Едуард Семененко. Воно також продавало апарати для Дніпра та Києва

 

Анна Калаур, «Четверта влада»

0
# Рівне # пожежники
Найцікавіші матеріали
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі
Іран готується до атаки на Ізраїль протягом найближчих 24-48 годин
0
Читати далі
Пташки для понтонно-мостового полку передали депутати Рівного
0
Читати далі
Для відновлення лікарень Рівненщини виділять понад 800 млн грн
0
Читати далі
США передали Україні зброю, конфісковану в Ірану
0
Читати далі