Зарплати, податки та ціна на газ: які зміни очікують українців з 1-го січня

Зарплати, податки та ціна на газ: які зміни очікують українців з 1-го січня
1
Зарплати, податки та ціна на газ: які зміни очікують українців з 1-го січня

Заробітна плата та прожитковий мінімум

1 січня набрав чинності новий Державний бюджет України на 2020 рік. Він передбачає збільшення мінімальної зарплати до 4723 грн. Це на 550 грн більше, ніж у 2019 році.

Загальний показник прожиткового мінімуму з 1 січня становитиме 2027 грн.

Пенсія та трудовий стаж

Відповідно до збільшення прожиткового мінімуму збільшуватиметься і розмір мінімальної пенсії. З 1 січня вона становить 1638 гривень.

Українцям, яким в 2020-му виповниться 60 років – і чоловікам, і жінкам – для отримання пенсії за віком необхідно буде мати не менше 27 років стажу. У 2019-му для виходу на пенсію потрібно було мати 26 років трудового стажу, а в 2017-м достатньо було лише 15 років.

Скільки потрібно буде страхового стажу, щоб вийти на пенсію в 60, 63, 65 років
Скільки потрібно буде страхового стажу, щоб вийти на пенсію в 60, 63, 65 років
Літнім людям, які і до 65-ти не мають достатньо стажу, доведеться працювати і далі, або ж звертатися в органи соцзахисту для призначення соцдопомоги. У такому разі розмір соцвиплат буде дорівнювати прожитковому мінімуму для непрацездатних осіб.

Монетизація субсидій

З 1 січня 2020 року пільгові категорії українців зможуть перейти на готівкову форму грошової допомоги для оплати житлово-комунальних послуг впродовж всього опалювального періоду.

Раніше дозволялося подати заяву на перехід на готівкову форму виплати субсидії тільки до 15 жовтня, що було незручним для споживачів.

Оплата газу

За домовленостями з МВФ, з 1 січня 2020 року українці повинні платити за газ ринкову ціну. Щоб захистити населення від коливання цін, Кабмін увів так звану гарантовану («страхову») ціну, тобто фіксацію ціни на певному рівні. Це означає, що з 1 січня буде два варіанти, як платити за газ для дому: або за гарантованою (яка діятиме до кінця кварталу), або за ринковою цінами.

Податки для ФОПів

Податки для фізичних осіб підприємців із 1 січня 2020 року також збільшаться. Це пов’язано із збільшенням прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. Зокрема, зросте єдиний податок та єдиний соціальний внесок (ЄСВ).

ФОП I групи спрощеної системи оподаткування з 1 січня 2020 року платитиме 1249,26 грн на місяць. З них 1039,06 грн ЄСВ і 210,2 грн єдиного податку.

ФОП II групи спрощеної системи — 1983,66 грн на місяць, це 1039,06 грн ЄСВ і 944,6 грн єдиного податку.

Для III групи спрощеної системи розмір єдиного податку залежатиме від розміру доходу та системи, яку вибере платник: 3% від доходу за місяць для тих ФОП, які платять податок на додану вартість (ПДВ) і 5% від доходу для тих, хто ПДВ не платить.

Добровольцям нададуть статус учасника бойових дій

З 1 січня вводиться в дію Закон № 329-IX щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам з-поміж учасників антитерористичної операції. Відповідно до змін, внесених в Закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», учасниками бойових дій визнаються особи, які до 24 лютого 2018 року у складі добровольчих формувань брали безпосередню участь в АТО, перебуваючи безпосередньо в районах АТО в період її проведення не менше 30 календарних днів, у тому числі за сукупністю днів перебування в районах її проведення, у взаємодії із ЗСУ, МВС, Нацполіцією, Нацгвардією, СБУ та іншими законними військовими формуваннями та правоохоронними органами.

Викривачам корупції гарантовано захист держави

1 січня набув чинності Закон № 198-IX щодо викривачів корупції. Викривачем є фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила правоохоронні органи про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв'язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням нею служби чи навчання або її участю у процедурах відбору. Повідомлення про можливу корупцію може бути анонімним. Разом з тим повідомлення має містити фактичні дані, що підтверджують можливе вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення, які можуть бути перевірені. У разі непідтвердження фактів провадження закривається.

Правоохоронні органи можуть застосовувати до викривачів правові, організаційно-технічні та інші спрямовані на захист від протиправних посягань заходи. За повідомлення про корупційний злочин, активне сприяння його розкриттю, якщо грошовий розмір предмета злочину або завдані державі збитки від такого злочину в 5 тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на час вчинення злочину, викривачу виплачується винагорода у вигляді 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або від завданого державі збитку після ухвалення обвинувального вироку суду, але не більше 3 тисяч мінімальних заробітних плат, встановлених на час вчинення злочину (близько 12,5 млн грн).

Молодим вчителям виплатять грошову допомогу

1 січня набула чинності постанова Кабміну № 1028 від 15 листопада 2019 року про виплату у 2020 році вчителям закладів загальної середньої освіти, які мають стаж педагогічної роботи до 10 років, допомоги у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму (21020 грн).

За матеріалами сайтів Ліга:Закон та Економічна Правда

1
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі