Завтра в Україні розпочнеться вакцинація від Covid-19, Ляшко

Завтра в Україні розпочнеться вакцинація від Covid-19, Ляшко
0
Завтра в Україні розпочнеться вакцинація від Covid-19, Ляшко

Вакцинація від коронавірусу в Україні розпочнеться завтра, 24 лютого.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив заступник міністра охорони здоровʼя - головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

«Вакцинацію плануємо розпочати уже завтра, після доставки перших партій», – сказав Ляшко.

Він додав, що вакцинація розпочнеться із медиків, які надають допомогу хворим на COVІD-19.

«Перші 7 областей, які отримають вакцину – це Київ і Київська область, Чернігів, Черкаська область, Житомир, Вінниця. Вакцинація починається після доставки вакцини», – зазначив Ляшко.

За словами заступника міністра, всього завтра вакцину відправлять до 11 областей, частина із яких отримає препарати 25 лютого через особливості логістики. Разом із вакцинами також доставлять шприци і бокси для безпечної утилізації.

На першому етапі проводити вакцинацію будуть лише мобільні бригади.

Ляшко додав, що вакцина, вироблена за ліцензією Oxford/AstraZeneca, і вироблена на майданчиках Serum Institute, який розміщений в Індії, повністю безпечна, її імуногенність становить понад 97 відсотків.

Він пояснив, що таке — імуногенність вакцини.

«У 97 випадках у людини після щеплення утворюються антитіла. А що таке ефективність? Це порівняння (групи — ред.) людей, які вакцинувалися, з контрольною групою (людей — ред.), які не вакцинувалися, і кількість людей, яка захворіла у групі, які не вакцинувалася, порівнюючи з кількістю людей у групі, яка вакцинувалася. Тому ефективність — 70 відсотків», – зазначив заступник міністра МОЗ.

Нагадаємо, 22 лютого 2021 року Міністерство охорони здоров'я України в Україні зареєструвало вакцину проти COVID-19 Oxford/AstraZeneca для екстреного медичного застосування.

Вакцина Oxford/AstraZeneca, що виробляється на потужностях Serum Institute (Індія), має локальну (торговельну) назву Covishield. Цю вакцину для екстреного застосування вже схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я, також дозвіл на її використання дали Велика Британія, Європейський Союз та Індія.

AstraZeneca
– це векторна вакцина, яку розробив Оксфордський університет та британсько-шведська компанія AstraZeneca. Для повної імунізації потрібні дві дози з інтервалом у 28 днів. Вакцина може зберігатися до шести місяців при температурі від +2 до +8 С.

У вівторок, 23 лютого в Україну було доставлено 500 тис. доз вакцини Oxford/AstraZeneca (Covishield), закуплену за кошти державного бюджету. Закупівля була проведена через британську закупівельну агенцію Crown Agents.

Загалом за державний кошт Україна має закупити 12 млн доз вакцини Oxford/AstraZeneca та NovaVax. Також міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що досягнуто домовленості з Serum Institute про постачання в Україну додаткових 5 млн доз вакцини від коронавірусної хвороби NovaVax. Окрім цього Україна має отримати від глобальної ініціативи COVAX від 8 до 16 млн доз вакцини проти COVID-19. На початку березня очікується поставка 117 тис. доз вакцини Pfizer, також очікується постачання від 2,2 до 3,7 млн доз вакцин Oxford/AstraZeneca у І–ІІ кварталі 2021 року.

Наприкінці 2020 року Україна уклала угоду про постачання 1,9 млн доз вакцини китайського виробника Sinovak. Закупівля буде проведена державним коштом через АТ «Лекхім».

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі