Зеленський оголосив «чорну п’ятницю» людям, які грабують Україну: підсумки засідання РНБО

Зеленський оголосив «чорну п’ятницю» людям, які грабують Україну: підсумки засідання РНБО
0
Зеленський оголосив «чорну п’ятницю» людям, які грабують Україну: підсумки засідання РНБО

У відеозверненні за підсумками засідання РНБО Президент Володимир Зеленський пожартував, що в Україні з’явилась «своя версія чорної п’ятниці – в цей день особи, що займались великим розпродажем стратегічних підприємств України, природних ресурсів, високих державних посад, торгували безпекою, стабільністю та майбутнім нашої країни, отримують по заслугам».

Зеленський також зауважив, що «українська чорна п’ятниця проходить не раз на рік, а майже щотижня» і пізніше в Instagram додав, що шкодує, що в Україні не «сім п’ятниць на тижні».

ПІДСУМКИ ЗАСІДАННЯ РНБО 02 КВІТНЯ

РНБО ввела санкції проти топ-десятки українських контрабандистів.

Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський під час звернення за результатами засідання РНБО.

«Чорна п’ятниця наступила для низки юридичних і фізичних осіб. Передусім мова про контрабанду. Це економічний тероризм проти України.

За розрахунками експертів, збитки через контрабанду сягають 300 млрд гривень, що недоотримав державний бюджет України, з них понад 100 мільярдів внаслідок неефективної роботи митниці.

Сьогодні вперше в історії України запроваджені персональні санкції, зокрема, заблоковані активи, майно осіб, яких – за аналітичними даними апарату РНБО і за даними СБУ – можна назвати топ-десяткою української контрабанди». 

Володимир Зеленський запевнив, що боротьба з контрабандою триватиме і далі – «це перша десятка, але не остання». Окрім цього, додав Зеленський, влада готує законодавчі зміни, наслідком яких буде криміналізація недостовірного митного декларування.

До речі, ось і імена десятки головних контрабандистів України, оприлюднені РНБО:

Іван Бокало (зареєстрований – Львів)

Валерій Пересоляк (село Минай Закарпатської області)

Юрій Кушнір (село Старий Вовчанець Чернівецької області)

Олександр Єрімічук (Чернівці)

Орест Фірманюк (Виноградів Закарпатської області)

Вадим Альперін (Одеса)

Олександр Чудаков (Одеса)

Віктор Шерман (Одеса)

Олександр Кравченко (Одеса)

Володимир Дідух (Львів)

За словами президента, також відсторонені від роботи «десятки посадовців митних органів»


Дійсно, після засідання РНБО 2 квітня понад 100 працівників Держмитслужби, серед яких – керівники митниць та митних постів, були відсторонені від виконання своїх посадових обов’язків.

Інформацію підтвердили у пресслужбі Держмитслужби України.

«Понад 100 працівників Держмитслужби, серед яких 17 – керівники митниць та митних постів, були відсторонені сьогодні від виконання своїх посадових обов’язків після засідання Ради Національної безпеки і оборони на підставі листа Управління внутрішньої безпеки Державної митної служби України.

Наразі, окрім персональних санкцій щодо кола осіб, діяльність яких пов’язують з контрабандою, вживаються заходи щодо посадових осіб митних органів, що можуть бути причетними до корупційних діянь», – повідомили у Держмитслужбі.

Що ще вирішили на РНБО?

Крім того, президент оголосив про повернення Україні стратегічного нафтопроводу Прикарпат-Західтранс, який незаконно відчужили.

Попередні власники протягом 2017-2019 років знищили майже 400 кілометрів нафтопроводу.

«Це диверсія, наслідком якої будуть кримінальні справи та кримінальна відповідальність. Причетним до цього особам скажу коротко, цитатою з відомої комедії: «Ваше дело – труба!», – заявив Президент.

Також Володимир Зеленський розповів про створення в Україна Центру протидії дезінформації, який вже розпочав свою роботу.

«Він стане інформаційним щитом для України і зробить все, аби «чорна п’ятниця» наступила для всіх пропагандистів та інформаційних диверсантів – як зовні так і всередині країни».

І насамкінець Президент підняв тему про найважливіше – про ситуацію на Сході України – на Донбасі

«Збереження режиму припинення вогню є запорукою, продовженням важких, але дуже необхідних переговорів у мінському і нормандському форматах. Вкотре наголошую: наша армія готова дати відсіч будь-кому. І це посилює наші позиції для врегулювання ситуації дипломатичним шляхом. Саме дипломатичним, який обрала Україна для реінтеграції тимчасово окупованих територій та для повернення наших людей.

На цьому шляху ми маємо повну та незмінну підтримку усіх міжнародних партнерів України – зокрема Європи та США. Одним із підтверджень цього є розмова, яку я сьогодні провів з президентом Сполучених штатів Америки Джо Байденом. Ми детально обговорили ситуацію на Донбасі. Президент Байден запевнив мене, що Україна ніколи не залишиться наодинці проти агресії Росії. Згадавши події 6 січня в США, Президент Байден відзначив, як США та Україні сьогодні важливо захищати демократію в наших державах. Особливо коли загрозу їй становить значна кількість олігархів, які зацікавлені в дестабілізації та послабленні державних інститутів.

Було відзначено та підтримано втілення та продовження реформ в Україні, зокрема, антикорупційної, судової та реформи Конституційного суду. За словами Президента Байдена, у питанні боротьби з корупцією, США та Україна – брати по зброї. Також ми говорили про участь США у «Кримській платформі» та майбутній візит Президента Байдена до України».

0
Політика
Найцікавіші матеріали
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі
Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології
0
Читати далі