Зеленський запропонував люструвати всіх чиновків

Зеленський запропонував люструвати всіх чиновків
0
Зеленський запропонував люструвати всіх чиновків

До переліку увійшли навіть керівники оборонних підприємств.

Володимир Зеленський заявив, що напрацьовано 

У Зеленського дописують правки до закону про люстрацію, додавши туди президента і депутатів зміни до закону про люстрацію.

Відповідне звернення він опублікував у своєму Faceboook.

"Ми пропонуємо посилити люстрацію. Нами напрацьовано законопроєкт про розширення норм Закону про очищення влади. Пропоную до переліку посад, які підпадають під люстрацію, додати президента України, всіх народних депутатів України, голову Верховної Ради, членів Уряду, генерального прокурора, голову СБУ, голів Антимонопольного комітету, Фонду держмайна, голів Державної фіскальної служби та митниці, секретаря РНБО, керівництво усіх оборонних підприємств, які обіймали свої посаді від 23 лютого 2014 року до 19 травня 2019 року", - сказав глава держави. 

Володимир Зеленський наголосив, що цей законопроєкт дає лише суспільну оцінку діяльності згаданих осіб, і висловив упевненість, що у майбутньому вони отримають і справедливу юридичну оцінку. Президент зазначив, що до такого рішення його підштовхнуло побачене за час перебування на посаді. "Я щодня спілкуюся з чиновниками різних рівнів і розумію: це – безнадійний діагноз. Біло-сині, червоно-білі, помаранчеві, бордові, рожеві – насправді вони всі однієї масті. Їм усім фіолетово" – переконаний він.

Нагадаємо, Конституційний суд України розглядає законність ухвалення у 2014 році закону про люстрацію, за яким високопосадовцям часів Віктора Януковича заборонено обіймати посади в органах державної влади. До КСУ із відповідною заявою звернулись 47 народних депутатів від "Опозиційного блоку". Вони наполягають на скасуванні заборони на зайняття важливих державних посад в Україні протягом десяти років для Віктора Януковича, Уряду та інших високопосадовців; скасуванні заборони на зайняття важливих державних посад в Україні протягом десяти років для суддів, які своїми постановами сприяли утвердженню режиму під час революційних подій 2013-2014 років; скасуванні заборони на зайняття важливих державних посад в Україні протягом 10 років для працівників правоохоронних органів, які працювали на режим під час Євромайдану. 

Своєю чергою, президент запропоновував на законодавчому рівні

Зеленський запропонував люструвати всіх високопосадовців, які прийшли до влади після Євромайдану
внести зміни до ухваленого документу. Володимир Зеленський пропонує додати до переліку президента України, всіх народних депутатів України, голову Верховної Ради, членів Уряду, генерального прокурора, голову СБУ, голів Антимонопольного комітету, Фонду держмайна, голів Державної фіскаольної служби та митниці, секретаря РНБО, керівництво усіх оборонних підприємств, які обіймали свої посаді від 23 лютого 2014 року до 19 травня 2019 року.

Слід зазначити, що під дії закону проочищення влади підпадає Андрій Богдан, голова Офісу президента України. Він обіймав різні державні посади за сачів Віктора Януковича. Зокрема, у березні 2010-го він став заступником міністра Кабінету міністрів — урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики. Згодом цю посаду скасували, а 2013-го Азаров повторно призначив Богдана уповноваженим Кабміну у сфері боротьби з корупцією. Сам Богдан підтверджував, що не може зайняти крісло глави АП через закон про люстрацію. Єдиним варіантом, яким міг скористатися заради роботи на державній службі, є отримання свідоцтва учасника бойових дій. 

еленський повідомив, що 

Зеленський порушив закон про очищення влади, призначивши Богдана главою АП – екс-головна люстраторка може звільнити главу Офісу президента, коли КСУ ухвалить рішення про те, що норми закону "Про очищення влади" відповідають Конституції України. 

0
Політика
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі