Жителі Рівненщині найкраще розмножуються

Жителі Рівненщині найкраще розмножуються
0
Жителі Рівненщині найкраще розмножуються

Рівненська область є однією із небагатьох областей держави, де починаючи із 2008 року спостерігається позитивний приріст населення, який в 2016 році (за інформацією КЗ «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики РОР») становив + 1,7, по Україні був від’ємним (-4,4). Рівненщина за цим показником перша серед областей країни та поступається лише м. Київ.

Проте для населення області характерні значні міжрайонні відмінності у народжуваності та смертності. Найвищі показники народжуваності були в північних районах: Рокитнівському – 20,3 на 1000 осіб (середньообласний показник – 13,5; середньоукраїнський – 10,3), Володимирецькому – 18,1, Березнівському – 17,3, Сарненському – 16,3. Для цих же районів характерна і найнижча смертність. Нижчою є народжуваність в Гощанському – 9,9, Демидівському – 10,3, Дубенському – 9,4, Корецькому – 10,2, Острозькому – 9,9, Рівненському – 11,0, Здолбунівському – 11,1 районах. У вказаних районах відзначаються також найвищі показники смертності, а отже і природне скорочення населення.  

За даними Державної служби статистики України в Рівненській області середня очікувана тривалість життя в 2016 році становила 71,56 років (по Україні – 71,68), у 2008 – 68,50. Таким чином, за період 2008–2015 роки даний показник зріс на 3,06 років. Основне зростання тривалості життя у чоловіків та жінок було пов’язане з позитивною динамікою смертності від хвороб системи кровообігу та від зовнішніх причин. В цей період зменшився і вплив на динаміку тривалості життя показників смертності від інфекційних хвороб, хвороб системи травлення та малюкової смертності (показник якої за 2016 рік - 8,31 на 1000 народжених живими; в 2008 році – 8,95).

Серед основних причин смертності населення області і надалі залишаються хвороби системи кровообігу (особливо, ішемічна хвороба серця, інсульт), злоякісні новоутворення, травми і отруєння.

За останні 5 років в Рівненській області спостерігається ріст поширеності хвороб системи кровообігу та хвороб системи травлення на 3%; хвороб сечостатевої системи на 7,4%; хвороб органів дихання на 10,9%; новоутворень на 25,8%. Тому основні профілактичні заходи мають бути спрямовані на зменшення ризиків виникнення цих захворювань.

0
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі