Жителька Рівненщини витягла з плеча довгого гельмінта

Жителька Рівненщини витягла з плеча довгого гельмінта
0
Жителька Рівненщини витягла з плеча довгого гельмінта

У Рівненській області зареєстровано перший у цьому році випадок підшкірного дирофіляріозу у людини, про що повідомляють фахівці обласного лабораторного центру на своїй сторінці в соцмережі.

Зокрема, йдеться про таке: "Жителька одного з районів області принесла на дослідження гельмінта довжиною 5,5 см, якого їй видалила донька з-під шкіри правого плеча". Перед тим жінку турбувало відчуття повзання паразита під шкірою, чого раніше не було.

Дирофіляріоз – це гельмінтозне захворювання собак, кішок та диких представників сімейства котячих і псових. При укусах комарів живі личинки разом з кров'ю тварини потрапляють в організм комахи, де розвиваються до інвазивної стадії. Комарі ж переносять личинок. У людини при інфікуванні найчастіше спостерігається ураження очей (до 45% всіх випадків), голови та шиї (17%), тулуба (13%), рук (12%), ніг (8%). Лікування дирофіляріозу у більшості випадків оперативне.

Гельмінти роду дирофілярія можуть знаходитись в підшкірній тканині собак, котів та інших ссавців. Коли комар кусає інфіковану тварину, з кров'ю мікроскопічні личинки потрапляють в організм комахи, а потім і людини. Загалом на території нашої країни налічується близько 60 видів кровосисних комарів, за умов підвищеної вологості їх чисельність збільшується. А зважаючи на те, що в Україну прийшли дощі, надалі потрібно буде ретельніше дотримуватись заходів безпеки, аби вберегтись від укусів цих комах і можливого інфікування.

Ниткоподібний тонкий гельмінт за добу може відкладати до п'яти тисяч личинок, перебуваючи в організмі тварини. В організмі людини дирофілярії не можуть розмножуватись, тому для оточуючих хворий не становить небезпеки. Однак цей гельмінт є вкрай небезпечний для самого хворого, адже личинки локалізовуються в підшкірній клітковині організму людини чи на слизовій оболонці, де за півроку півроку досягають максимальної своєї довжини - до 30 сантиметрів. При тім на кінцівках, тулубі, шиї, голові, молочних залозах чи в очах з'являється ущільнення, схоже на пухлинку розміром з квасолину і більше. Це супроводжується свербіжем та печією. Більше того, це ущільнення може переміщатись, тоді з'являється відчуття, ніби під шкірою щось ворушиться чи повзає. Нерідко ще й розвиваються симптоми інтоксикації. Позбутись такої проблеми можна лише хірургічним шляхом. 

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі