"Золота година": Хворих на серцево-судинні захворювання з Рівненщини рятуватиме не тільки вправність лікарів, а й сучасне обладнання та... Інтернет

0
  • "Золота година": Хворих на серцево-судинні захворювання з Рівненщини рятуватиме не  тільки вправність лікарів, а й сучасне обладнання та... Інтернет
  • "Золота година": Хворих на серцево-судинні захворювання з Рівненщини рятуватиме не  тільки вправність лікарів, а й сучасне обладнання та... Інтернет
  • "Золота година": Хворих на серцево-судинні захворювання з Рівненщини рятуватиме не  тільки вправність лікарів, а й сучасне обладнання та... Інтернет

На Рівненщині підбивають підсумки моніторингу проекту МОЗ та Світового банку “Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей”. Його субпроект «Підвищення ефективності лікування та профілактики хвороб системи кровообігу в Рівненській області» реалізується у краї з 2015 року. Хоч проект і мав певні труднощі на старті, однак згодом довів свою ефективність і необхідність для мешканців області. Важливість створення серцево-судинних центрів, оновлення технічного оснащення районних лікарень, ремонт та реконструкція амбулаторій та створення єдиного електронного реєстру та мережі даних про хворих на серцево-судинні захворювання відзначають не тільки лікарі, а й пацієнти. Журналіст Юрій Дюг разом із Київською школою економіки здійснює моніторинг виконання субпроекту від лютого 2018 року.

Перший в області серцево-судинний центр Рівненської обласної клінічної лікарні відкрили в лютому цього року. За декілька місяців фахівці центру виконали більше 250 інтервенційних оперативних втручань.  У червні обласна лікарня завдяки проекту Світового Банку отримала майже 3000 комплектів витратних матеріалів для проведення операцій при серцево-судинних захворюваннях.  А саме – 549 наборів катетерів діагностичних, 570 провідникових катетерів, 575 провідників керованих, 420 балонів для ангіопластики, 31 пристрій для тромбоаспірації, 31 мікрокатетер,  648 коронарних стентів. Отримуватимуть їх рівненські пацієнти для операцій абсолютно безкоштовно. 

Другий серцево-судинний центр має запрацювати в Сарнах. Там роботи – поки що на стадії планування. На закупівлю обладнання планують витратити майже 1,5 мільйона доларів, серед закупленого буде і ангіограф.

-  Хоч у Сарнах юридично діятиме філія серцево-судинного центру Рівненської обласної клінічної лікарні, однак місцевій громаді теж доведеться долучитися фінансово до його створення, - зауважує Юрій Дюг. - І лікарі, і пацієнти підтверджують необхідність створення таких центрів. Адже це новий рівень медицини, особливо для північних районів області.

У рамках наступного етапу проекту «Підвищення ефективності лікування та профілактики хвороб системи кровообігу в Рівненській області на період з 2015 по 2020 роки» вдосконалюватимуть технічне забезпечення районних лікарень. Відповідно до проведення закупівель та плану розвитку медицини районні лікувальні заклади отримають новітнє обладнання для кардіологічних відділень. А саме апарати для ультразвукових досліджень серця, дефібрилятори-монітори, 12-канальні електрокардіографи з автоматичною обробкою, прилади для комбінованого добового Холтерівського моніторування ЕКГ та АТ з програмним забезпеченням та 2 додатковими ЕКГ реєстраторами, систему для проведення тредміл-тесту, апарат для експрес-визначення тропоніну, D-дімеру та інших кардіомаркерів.

- Нові апарати дозволять діагностувати серцево-судинні захворювання у мешканців районів у найкоротший час та за потреба доставляти їх на лікування у Рівненський та Сарненський кардіоцентри. Один з них вже працює, а центр у Сарнах тільки починають облаштовувати. Власне, для транспортування таких хворих рік тому всі районні лікарні отримали сучасні реанімобілі, - відзначив Юрій Дюг.  - Під час опитування лікарі підкреслили неабияку важливість оновлення діагностичного обладнання, адже наявне подекуди давно відпрацювало свій ресурс, а закуповувати нове обладнання рідко вдається за кошти районного бюджету, більше надії на благодійні організації, в тому числі й міжнародні. Тим часом наявність сучасного обладнання дозволить діагностувати інфаркти та інсульти впродовж перших “золотих” годин  та швидко доставляти хворих реанімобілем до серцево-судинних центрів у Рівному та Сарнах.

Процедура закупівлі запланованого для районних лікарень обладнання триває. Змагаються у торгах не тільки постачальники, а й іноземні виробники профільного обладнання. По частині лотів вже оголошені переможці. Так, апарати для ультразвукових досліджень на Рівненщину постачатиме нідерландська компанія-представник виробника Philips Medical Systems Nederland B.V..

Крім того у області створять єдину мережу та реєстр усіх даних про хворих на серцево-судинні захворювання. Доступ до нього матимуть усі лікарняні заклади Рівненської області. У рамках проекту для цього створять відповідний програмний продукт та закуплена комп’ютерна техніка.

Найближчим часом розпочнеться і реконструкція сільських амбулаторій по всій області. Тендерні закупівлі по ним якраз тривають, і невдовзі фірми-переможці зможуть приступити до роботи.

 

0
Наука і технології Суспільство # Світовий банк
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі