Скільки коштує зварити борщ в Рівному?

У світі існує таке поняття, як «індекс Біг-маку». Його застосовують для порівняння стану фінансової спроможності населення в економіці країни. Оскільки «Біг-мак» страва, так би мовити універсальна і однакова у всіх країнах, то її вартість і співвідношення до заробітків дає непогану фінансову картинку.

Однак в Україні популярніша зовсім інша страва, яку готують у всіх без виключення регіонах країни. І стан економіки та інфляцію можна цілком оцінити по вартості цієї національної страви.

Отож, прийшла осінь, і миска теплого українського борщику не завадить. Скільки зараз в Рівному коштує зварити борщ? За відповіддю на це питання вирушаємо на центральний ринок.

Розпочнемо з овочів.

Один кілограм картоплі коштує від 4 до 5 гривень. Для каструлі, об’ємом 3,5 – 4 літра потрібно 500 грам картоплі, тобто вона обійдеться в 2-2,50 грн.

Морква – 4,90 – 5 грн, для приготування її знадобиться 100 грам, тому на моркву витратимо – 50 копійок.

Цибуля дорожча – в середньому по 6 гривень за кілограм, якщо поблудити, то можна знайти і за 5 гривень. Одна цибулина середнього розміру – близько 1 гривні.

Один з головних складових  - столовий бурячок коштує 5 гривень за кілограм, для борщику потрібно 250 грам, що обійдеться в 1 гривню 25 копійок.

Капуста по 4,50-4,90 грн. Для страви потрібно 400 грам та 2 гривні з кишені.

Свині ребра в м’ясному павільйоні по 80-90 гривень. 500 грам ребер для борщику заважать на 40-45 гривень.

Для заправки – томатна паста, ціна найдешевшої – 11 гривень, найдорожча – 23. Найбільшою популярністю, користується паста вартістю 14 гривень. Для борщику потрібно 100 грам, що обійдеться в 1 гривню та 40 копійок.

Ціни на сало коливаються від 20 до 45 гривень. 50 грам сала середньої товщини – 2 гривні (40 гривень за кг).

Літра олії – 30 гривень, для страви потрібно грам 100, тобто 3 гривні з гаманця.

Головка часничку від 2 до 5 гривень, а два зубчики з середньої головки ( 4 гривні) - 60 копійок.

Сметана домашня півлітра – 20 гривень, сепараторна – 27. Для борщику потрібно 100-200 грам - 3 гривні. 50 грам зелені – петрушка та окріп - 2 гривні.

Отже, середня каструля українського борщу на центральному ринку міста Рівне коштує в середньому 60 гривень. Це якщо використовувати стандартний набір, не враховуючи декілька інших інгредієнтів, які також використовують господині ( квасоля, солодкий перець, помідори та ін..), то вартість, звісно, зросте.

Коментарі

Додати новий коментар

Правила коментування сайту
CAPTCHA
Захист від спаму
Фото Капча
Введіть символи з картинки.